Hoe bewust zijn jongeren zich van de gevolgen van hun studielening?
Volledig scherm
Hoe bewust zijn jongeren zich van de gevolgen van hun studielening? © Getty Images

Hoe bewust lenen studenten? ‘DUO doet te weinig aan voorlichting’

Studieschuld: het is momenteel een onderwerp dat volop in de aandacht staat, door de eventuele BKR-registratie van de schuld. Jongeren die vanaf 2015 begonnen zijn met een studie, zitten vaak na het afronden ervan met schulden tot in de tienduizenden euro’s. Hoe gaan jongeren met deze schulden om? Zijn ze zich bewust van de verantwoordelijkheden van het afbetalen? En welke gevolgen brengen dit soort schulden met zich mee op de lange termijn? Wij zoeken het uit in deze reeks. Vandaag deel 1: de verantwoordelijkheid die lenen met zich meebrengt.

2 reacties

 • Anna Beek

  1 jaar geleden
  Ik heb hierop wel n reactie . Mijn dochter krijgt maar 80 euro in de maand. En heeft een grote lening. De vader weigerd om zijn gegevens door te geven . Ikzelf de moeder heb maar n minimaal inkomen . Vind t erg belachelijk dat mijn dochter niet meer krijgt . Schandalig ook . Ze is op t moment aan haar laatste week bezig van haar opleiding . Heeft n paar keer uitgelegd aan duo dat haar vader niet in beeld is maar reageren daar niet op . Ikzelf heb ook n hele lange brief geschreven geen reactie
 • Cornelis van den Blink

  1 jaar geleden
  Je kan ook thuis blijven wonen, scheelt een hoop geld. Maar ja dan kan je niet tot midden in de nacht lekker feesten en dan zien je ouders je drugs gebruik.
 1. Deze studenten weten dat het onverantwoord is, maar tóch lenen ze duizenden euro's: ‘De enige optie’
  PREMIUM
  17

  Deze studenten weten dat het onverant­woord is, maar tóch lenen ze duizenden euro's: ‘De enige optie’

  De koopkracht- en energiecrisis stuurt het huishoudboekje van de studenten Nicky (21) en Twan (24) flink in de war. Ze weten dat het onverantwoord is, maar net als talloze andere studenten zien ze geen andere mogelijkheid dan duizenden euro’s lenen. Met angst en beven zien ze uit naar de decembermaand: dan valt de eindafrekening van de energiemaatschappij op de deurmat.