Hoe en wanneer krijg ik die 190 euro energiecompensatie?
In november en december krijgen alle huishoudens met een energieaansluiting een korting van 190 euro op de energierekening. Maar hoe werkt dit precies? En wie komt ervoor in aanmerking? We vragen het aan Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer.
Wie komt er in aanmerking voor de energiecompensatie?
Iedereen in Nederland komt in aanmerking voor de energiecompensatie van 190 euro per maand. Je moet alleen een kleinverbruiker zijn en een eigen energieaansluiting hebben.
Wat is het verschil tussen de energiecompensatie en de energietoeslag?
Naast de energiecompensatie is er ook nog de energietoeslag: dit is een toeslag van 1300 euro voor mensen die een inkomen hebben van maximaal 120 procent van het sociaal minimum en wordt uitgekeerd via de gemeente. Deze regeling werd in 2022 in het leven geroepen, en geldt ook voor 2023. Sterker nog: de eerste 500 euro kun je dit jaar al aanvragen bij je gemeente.
Hoe krijg je de 190 euro energiecompensatie?
,,In principe verrekent de energieleverancier dit bedrag automatisch op je factuur’’, aldus Kerkhof. ,,Is je rekening hoger dan de 190 euro, dan betaal je alleen het resterende bedrag. Als je eronder zit, hoef je desbetreffende maand niets te betalen en wordt de rest van de 190 euro verrekend op je jaarafrekening.’’
Ter verduidelijking: als jouw energierekening in december 100 euro is, betaal je die maand niets. De overige 90 euro gaat af van de eindafrekening. ,,Het kan wel zijn dat jouw leverancier toch nog 5 à 10 euro in rekening brengt vanwege de vaste leveringskosten en netbeheerkosten, in dat geval krijg je nog een iets hoger bedrag terug bij je eindafrekening”, aldus Kerkhof.
Werkt dit zo bij alle energieleveranciers?
Er zijn enkele leveranciers die de korting niet verrekenen, maar het bedrag van 190 euro in november en december naar je overmaken. Hierover ontvang je waarschijnlijk bericht van je leverancier. Een volledig overzicht per energieleverancier is te vinden op vergelijkingssite Independer.
Kan je de energiecompensatie doneren?
Minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) hoopt dat mensen die de energiecompensatie niet nodig hebben het geld weggeven aan een goed doel. Zelf geeft hij het bedrag weg aan onder meer de voedselbank in Nijmegen en aan een organisatie die zorgt dat kinderen een sinterklaascadeau kunnen krijgen. ,,Ik hoop dat veel mensen dat voorbeeld ook kunnen volgen als ze het niet nodig hebben’’, zei hij eerder.
Hoe zit het met het prijsplafond?
Vanaf volgend jaar komt er een prijsplafond voor de energieprijzen. Het kabinet moet voor het steunpakket naar verwachting 23,5 miljard euro uittrekken, maar in het ongunstigste geval loopt het op naar 40 miljard.
De verwarming op 17 graden is met de huidige energieprijzen goed voor de portemonnee, maar kan het kwaad?:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Energietoeslag niet nodig en wil je 'm doneren? Hier moet je op letten
Iedereen krijgt de komende maanden 380 euro aan energiekorting. Een deel van de huishoudens heeft het geld niet nodig, terwijl het bedrag voor andere huishoudens niet hoog genoeg is om de gestegen kosten te compenseren. Dat kan eerlijker, vinden sommige mensen. Maar kun je zomaar je energietoeslag doneren? -
De grootste geldslurpers: ‘Aan boodschappen ben je soms meer geld kwijt dan aan hypotheek of huur’
Heb je een prima salaris, maar hou je aan het eind van de maand nauwelijks geld over? Dan is de kans groot dat je geld ergens onbewust weglekt. Budgetcoach Mariska Eshuis en woordvoerder Max Vermeer van Nibud leggen uit waar de grootste lekkages zitten.
-
PREMIUM
Zerya (15) dolblij met betaalbaar alternatief voor bijles: ‘Niveau omhoog gegaan bij wiskunde’
Huiswerkbegeleiding kan bijdragen aan betere schoolprestaties, maar betekent ook vaak: flink dokken. Wat als je dat niet kunt betalen? Er zijn steeds meer (online) platformen die bijles bieden aan kinderen van ouders zónder dikke portemonnee. ,,Tegenwoordig loop je bijna een leerachterstand op als je geen huiswerkbegeleiding krijgt.” -
-
-
Jullie geldvragen: van slim boodschappen doen tot het prijsplafond, dit is hoe het werkt
De inflatie stijgt naar ongekende hoogtes, en dat voelen we in onze portemonnee. De boodschappen zijn duurder, de energierekening is voor sommigen zelfs onbetaalbaar. We vroegen aan lezers hun geldvragen in sturen, in deze rubriek beantwoorden we er elke week een aantal. -
PREMIUM
Alles over Japans budgetteren: ‘Sparen lukte nooit, tot ik ‘kakeibo’ tegenkwam’
Keukenkasten en bankrekeningen hebben meestal één ding gemeen: ze zijn een rommeltje. Terwijl Marie Kondo onze besteklade opruimt, schept kakeibo orde in onze financiën. Auteurs Inge Boot en Marina Steinmann passen de Japanse methode toe. ,,Het is een financieel dagboek, dat inzicht geeft in je gedrag. Dat geeft gemoedsrust.” Met hun tips krijg je kakeibo onder de knie en wordt geld sparen vanzelf makkelijker.