‘Ik dacht: die courgette is twee keer zo duur, dat ga ik niet betalen’
Met slimme alternatieven als siliconen bakpapier, wasbare wattenschijfjes en shoppen bij de kringloop hoeft duurzaam niet per se méér geld te kosten. Op duurzame dinsdag delen drie ervaringsdeskundigen hun tips. Hoe houd je het betaalbaar en een beetje leuk?
Lisanne Moreau (30), zelfstandig ondernemer uit Zaltbommel, ging tien jaar geleden samenwonen met haar man, die biologisch at. Zij was nog een student en vond die biologische boodschappen heel duur. ,,Ik dacht: die courgette is gewoon twee keer zo duur, dat ga ik niet betalen. Toch was ik wel nieuwsgierig en ben ik me gaan verdiepen in meer bewuste keuzes.”
Het keerpunt kwam toen ze zwanger raakte van haar zoontje. ,,Ik realiseerde me hoeveel wegwerpproducten je in huis haalt voor een baby, zoals luiers en doekjes. Ik ben gaan kijken naar herbruikbare alternatieven en ontdekte wasbare luiers. Dit heeft me vele kilo’s afval bespaard. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor mijn portemonnee.”
Bakpapier en bijenwasdoeken
Inmiddels eet de Zaltbommelse al jaren biologisch, koopt ze haar kleding tweedehands en heeft ze zonnepanelen op haar dak geplaatst. Daarnaast spaart ze voor een warmtepomp. Allemaal duurzame investeringen, maar zeker niet goedkoop. Ze raadt mensen daarom aan klein te beginnen.
,,Ongeacht het budget kan je het huishouden makkelijk en goedkoop groener maken. Duurzaam hoeft niet duur te zijn.” Haar advies: kijk per kamer in huis naar de verschillende wegwerpproducten en ga op zoek naar herbruikbare alternatieven.
,,Neem bijvoorbeeld bakpapier. We zijn gewend dit één keer te gebruiken en vervolgens in de prullenbak te werpen. Dat is best zonde en produceert veel restafval. Je kunt een siliconen variant kopen die je vaker kunt gebruiken. En koop bijenwasdoeken: een goed alternatief voor plasticfolie. Zelf ben ik ook fan van wasbare wattenschijfjes. Dan hoef ik die gebruikte watjes niet steeds weg te gooien. Ik gooi nog maar eens per twee weken een zak restafval weg.”
Vaste lasten
Ook vaste lasten zijn niet altijd zo ‘vast’ als je misschien denkt. Bijna iedereen heeft de mogelijkheid geld te besparen. En elk tientje dat je maandelijks minder hoeft uit te geven aan je verzekeringen of hypotheek, is mooi meegenomen. Wil je aan de slag? Independer vertelt hoe je kunt besparen op je vaste lasten.
Zachte prijsjes
Maatschappelijk werker Pim Salden (37) uit Tilburg kwam vroeger niet graag in de kringloop. ,,Ik vond het een raar idee om iets te kopen wat al eerder gebruikt was.” In zijn studententijd veranderde dit beeld. ,,Met een klein budget belandde ik als student tóch in de kringloop. Ik kocht een bank, tafel en ging vervolgens voorzichtig eens kijken bij de kleding.”
Nu kan hij niet meer zonder tweedehands spullen. ,,Er wordt zo veel geproduceerd in de wereld en dat zorgt voor enorme overschotten. Ik probeer daar bewust afstand van te nemen door te consuminderen. Als ik iets maar kort nodig heb, zoals een boormachine, kijk ik eerst of ik het kan lenen van mijn buren. En anders ga ik graag naar een tweedehandswinkel. Voor zachte prijsjes vind je daar vaak gebruikte spullen die nog van goede kwaliteit zijn.”
Een kilo groente per dag
De 36-jarige Natascha Eype, pedagogisch hulpverlener uit Huizen, wil graag een positieve impact hebben op de wereld. ,,Ik zat zeven jaar terug in de bijstand en wilde toch een bewust leven leiden.” Ze besloot haar eetpatroon te veranderen en eet nu volledig plantaardig uit eigen tuin.
,,We eten iedere dag meerdere maaltijden. Je kunt met andere voeding een groot verschil maken. Voor een kilo biefstuk is 15.000 liter water nodig, daar kun je drie maanden van douchen. Geen vlees en meer groente en fruit is niet alleen duurzamer, maar ook goedkoper en gezonder.”
De Huizense kan zeven maanden per jaar uit eigen tuin eten. ,,Ik eet een kilo groente per dag. Alles wat ik pluk, gaat op. Mijn restjes gebruik ik voor soepen en sauzen die ik in de winter eet. Zo ben ik het hele jaar voorzien.” Ze adviseert mensen klein te beginnen. ,,Begin met het ontbijt en kijk wat je daarin kunt veranderen en plantaardig kunt maken. Alle kleine beetjes helpen. Verander de wereld, verander je dieet. Ik kan het iedereen aanraden.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken door hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM
Prijzen in de supermarkt stijgen door, maar moeilijk te voorspellen hoe hoog ze worden
De inflatie is over zijn hoogtepunt heen. Maar daar zullen we in de supermarkt voorlopig weinig van merken. Juist voedsel wordt steeds duurder. -
PREMIUM
Zerya (15) dolblij met betaalbaar alternatief voor bijles: ‘Niveau omhoog gegaan bij wiskunde’
Huiswerkbegeleiding kan bijdragen aan betere schoolprestaties, maar betekent ook vaak: flink dokken. Wat als je dat niet kunt betalen? Er zijn steeds meer (online) platformen die bijles bieden aan kinderen van ouders zónder dikke portemonnee. ,,Tegenwoordig loop je bijna een leerachterstand op als je geen huiswerkbegeleiding krijgt.” -
PREMIUM
Alles over Japans budgetteren: ‘Sparen lukte nooit, tot ik ‘kakeibo’ tegenkwam’
Keukenkasten en bankrekeningen hebben meestal één ding gemeen: ze zijn een rommeltje. Terwijl Marie Kondo onze besteklade opruimt, schept kakeibo orde in onze financiën. Auteurs Inge Boot en Marina Steinmann passen de Japanse methode toe. ,,Het is een financieel dagboek, dat inzicht geeft in je gedrag. Dat geeft gemoedsrust.” Met hun tips krijg je kakeibo onder de knie en wordt geld sparen vanzelf makkelijker. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
PREMIUM10
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Johanna doet boodschappen: ‘Vergeleken met anderen besparen we 6000 euro per jaar’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Vier grote eters, maar de boodschappen kosten Johanna en Patrick slechts 50 euro per week. -
PREMIUM
Hoeveel geld geef je aan collega die iets te vieren heeft? En wat als je diegene niet zo leuk vindt?
Wie veel collega’s heeft, kan er ongetwijfeld over meepraten: de feestelijke aangelegenheden volgen elkaar in hoog tempo op. De een krijgt een baby, de ander gaat met pensioen en nog een ander blaast vijftig kaarsjes uit. Wat is een aanvaardbaar bedrag per persoon om samen neer te leggen voor je collega?