Jan (68): 'Energierekening omlaag brengen om rond te komen tijdens mijn pensioen’
EnergierekeningHoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan Zonneveld (68) uit Rotterdam.
Hoe woon je?
,,Ik woon samen met mijn vrouw in een tussenwoning in Rotterdam. We zijn de eerste bewoners van het huis dat in 1993 is gebouwd. We hebben een woonoppervlak van 100 vierkante meter. Mijn dochter en haar twee kinderen van 6 en 8 jaar zijn hier vrijwel dagelijks. Dat heeft vast invloed op ons verbruik. De kinderen laten bijvoorbeeld zonder erbij na te denken de deuren nog openstaan.
We hebben de woning altijd gehuurd, maar in 2015 hebben we het gekocht van de woningbouwvereniging. Ik ben altijd glazenwasser geweest, maar ik had nooit goed voor mijn pensioen gezorgd. Ik schrok ervan wat mijn inkomen zou zijn op mijn oude dag. Daarom besloot ik om te gaan kijken naar hoe ik mijn uitgaven omlaag zou kunnen brengen. We zijn drie jaar niet op vakantie geweest om zo het huis flink te kunnen laten isoleren en extra af te lossen op de hypotheek.
We hebben gedeeltelijk dubbel glas vervangen voor HR++. Ik heb de voor- en achterdeur extra geïsoleerd, want daar ging veel warmte verloren. Ook hebben we 31 zonnepanelen, een airco/warmtepomp op de bovenverdieping en een volledig elektrische keuken met Quookerkraan. Door de zonnepanelen konden we tijdens de eerste coronalockdown wat brutaler zijn en een jacuzzi aanschaffen. We hoorden allemaal rampverhalen over corona en zaten in de kwetsbare groep. Alles om ons heen viel weg, dus we hebben de lockdowns uitgezeten in de jacuzzi. Daar heb ik geen spijt van gehad, wat een heerlijkheid.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren.
Wat voor energiecontract heb je?
,,We hebben een driejarig contract bij Essent. We betalen 25 euro per maand. Ons verbruik aan stroom is ongeveer 4000 kWh per jaar en we wekken zo’n 6000 kWh op. Ons gasverbruik daalt ieder jaar: afgelopen jaar zaten we op 439 kuub. We hebben nog een cv-ketel en de zonnepanelen (uit 2015) liggen op een plat dak, waardoor we soms wat schaduw hebben. ”
Wat doe je om de energierekening omlaag te brengen?
,,Mijn drijfveer om de energierekening omlaag te brengen is om rond te kunnen komen tijdens mijn pensioen. Ik lees veel over van het gas af gaan, maar zover zijn wij nog niet. We hebben in de keuken op het noorden, de koudste kant van het huis, triple glas laten plaatsen. Ook heb ik de brievenbus in de voordeur dichtgemaakt, omdat daar warmte verloren ging. Ik heb nu dus een buitenbus.
We hebben een serre aangebouwd, die fungeert als soort luchtsluis. Zoals een bijkeuken op de boerderijen van vroeger. In de zomer is het een natuurlijke kachel en in de winter is het een tussenbuffer. Verder hebben we natuurlijk overal ledverlichting en de badkamer is elektrisch verwarmd.
Wassen doet mijn vrouw als de zon schijnt. We hebben geen droger, want we hebben op de bovenverdieping een kamer over waar we een wasrek kunnen neerzetten. De apparaten zijn voornamelijk van Siemens, die hebben een hoog energielabel. We wonen hier erg prettig. Ik heb zelfs de stroomverbinding voor een eventuele traplift al laten aanleggen. Ik hoop dat het voorlopig nog niet nodig is, maar je weet nooit.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
Aardappelen fiks duurder geworden, maar met deze tips kun je besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: aardappelen. -
Omhoog en weer omlaag: zo wordt de waarde van bitcoin bepaald
Beleggers zagen deze week de waarde van hun cryptomunten flink dalen. Hoe komt het dat de waarde van cryptomunten zo schmmelt en hoe wordt de waarde van de bitcoin eigenlijk bepaald? -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
Energierekening
Edwin (46) liet zijn nieuwbouwhuis ontkoppelen van het warmtenet: ‘Ik vond het absurd’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Edwin Roest (46) uit Ede. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.
-
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Energierekening
Martha (41): ‘Afgelopen winter verbruikten we voor 800 tot 900 euro per maand’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Martha (41) uit Baarn. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?