Karin schrok zich te pletter na haar scheiding: ‘600 euro extra kwijt aan autoverzekering’
Na bijna twintig jaar liep het huwelijk van Karin ter Steeg (51) op de klippen. De echtscheiding werd een rollercoaster van emoties en geldkwesties. Maar nadat alle financiën uiteindelijk geregeld waren, kwam er toch nog een prijzig addertje onder het gras vandaan: de jaarpremie van Karins nieuwe autoverzekering ging met ruim 600 euro omhoog. En dat terwijl ze nog nooit schade had gehad.
„Deze zag ik na alle toestanden echt niet aankomen”, zegt Karin. „Mijn ex en ik deelden tijdens ons huwelijk één auto: zo’n degelijke Volvo. Ik maakte er verreweg de meeste kilometers mee omdat ik buiten de stad werkte, maar de autoverzekering stond op zijn naam. Na jaren rijden zonder schade, hadden we een flinke no-claimkorting opgebouwd. We betaalden nog geen 50 euro per maand voor een allriskverzekering.”
Na de scheiding kocht Karin hetzelfde model Volvo dat ze vroeger had. Maar nu moest ze de auto natuurlijk op eigen naam verzekeren. Dat deed ze bij de verzekeraar van de vorige auto want ‘dat voelde wel goed’. Tot ze haar nieuwe premie te zien kreeg. „Meer dan 100 euro per maand.”
Kortingen tot 80 procent
Autoverzekeraars belonen klanten die weinig of geen schade rijden met premiekorting. Voor elk jaar dat je zonder schade rijdt, bouw je één zogenoemd schadevrij jaar op. En voor elk nieuw schadevrij jaar krijg je meer premiekorting. Je opgebouwde jaren worden centraal geregistreerd, zodat je ook bij een andere autoverzekeraar weer no-claimkorting krijgt.
Hoeveel korting je per opgebouwd jaar krijgt, verschilt per verzekeraar. Maar na langere tijd kan het flink oplopen, tot wel 80 procent van het oorspronkelijke premiebedrag. De korting is echter alleen voor degene op wiens naam de verzekering staat.
„Ik schrok me te pletter”, vertelt Karin over de premieverrassing. ,,Ik moest ruim 50 euro per maand méér betalen dan vroeger; meer dan 600 euro per jaar.” Omdat de vorige autoverzekering op naam van haar ex-man stond had ze zelf geen jaren opgebouwd. Ze moest dus opnieuw beginnen met opbouwen, en eerst gewoon de volle mep betalen. ,,Dit voelt oneerlijk. Ik heb tijdens die jaren het meest gereden in onze auto. Altijd netjes zonder schade, en dan is een verdubbeling van de premie mijn beloning?”
Altijd netjes zonder schade, en dan is een verdubbeling van de premie mijn beloning?
Karin ter Steeg (51)
Geld betalen aan je ex
„Gedoe achteraf met de autoverzekering is schering en inslag bij mensen die uit elkaar gaan”, zegt Renata Vermeulen, scheidingsbegeleider bij 1Door Mediation & Coaching. „Ik breng de autoverzekering tijdens mediations altijd ter sprake. In een echtscheidingstraject kunnen mensen uren onderhandelen over 10 of 20 euro bij partneralimentatie. Maar komt de autoverzekering op tafel, dan halen ze de schouders vaak op. Terwijl het om veel geld kan gaan. Maar mensen liggen minder wakker van betalingen aan een anonieme autoverzekeraar, dan van geld dat moet worden betaald aan een ex. Dat laatste doet emotioneel veel meer pijn.”
Vermeulen legt uit dat ook de opgebouwde no-claimkorting een onderdeel van het vermogen is dat netjes verdeeld moet worden, net als bijvoorbeeld het spaargeld of het huis. „In sommige gevallen kun je de korting via de verzekeraar verdelen. Kan dat niet, dan kun je de ‘premieschade’ verrekenen met andere vermogensbestanddelen.”
‘Maak schadevrije jaren goed verdeelbaar’
In bijzondere gevallen kun je bij een handvol verzekeraars schadevrije jaren verdelen na een scheiding, maar dat is uitzonderlijk. Ook zijn er verzekeraars die een no-claimkorting bieden aan de ex-partner. „Dat klinkt mooi, maar daarmee zit je eigenlijk wel vast aan die verzekeraar”, waarschuwt Joyce Donat van de Consumentenbond. „Wij willen daarom dat alle verzekeraars de schadevrije jaren standaard goed verdeelbaar maken. Op die manier kan de consument zelf kiezen bij wie hij zijn auto wil verzekeren.”
De Consumentenbond is al jaren in gesprek met verzekeraars om de situatie te veranderen. „Maar dit ging zo langzaam dat wij het ook aan de kaak stelden bij de politiek”, zegt Donat. „De Consumentenbond kwam met verschillende onderzoeken en pleidooien voor verandering.” Kamervragen aan minister Hoekstra van Financiën, en een gesprek met verzekeraars volgden. ,,Het Verbond van Verzekeraars heeft de kwestie inmiddels opgepakt en werkt aan een voorstel, dat ze ook aan ons zullen voorleggen.”
Autoverzekeraars waren lang terughoudend met het verdelen van schadevrije jaren na een echtscheiding. Dat komt omdat dat de verzekeraar niet kan controleren wie er het meest achter het stuur heeft gezeten. Het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat de hoogte van de verzekeringspremie is afgesteld op het schaderisico van de klant. Ben je lang verzekerd zonder schade te rijden, dan vorm je minder schaderisico. Daarom krijg je ook premiekorting.
Maar verzekeraars zien ook dat de roep om verandering van het schadevrijejarenbeleid toeneemt. Het Verbond kondigt een moderniseringsstap aan. Een belangrijk onderdeel hiervan is de mogelijkheid om schadevrije jaren te verdelen. De brancheorganisatie verwacht eind 2021 met nieuwe regels te komen, maar vertrouwt erop dat verzekeraars zich ook in de tussentijd flexibel zullen opstellen.
Herkenbaar voor je? Heb jij ook zoiets meegemaakt? Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 25 maart 2021.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Met overstappen moet je zeker als oudere goed opletten want vanaf bepaalde leeftijden gaan maatschappijen ertoe over flinke toeslagen op de premie te hanteren. Of nog erger, de verzekering wordt opgezegd. Staar je dus niet alleen blind op de premie, maar kijk ook welke leeftijdsgrenzen gelden en wat de toeslagen zijn.
Christine van de Wetering
2 jaar geleden
Je kan toch een 2e bestuurder van de auto opgeven. Dan is het makkelijker geregeld. (zegt de verzekeringsmaatschappij)
Dick van Dijk
2 jaar geleden
Wij hadden 30 jaar schadevrij gereden, één kleine aanrijding trekhaak op achterligger.
Centraal Beheer, uw no claim gaat niet naar beneden máár bij de eerstvolgende keer zakt u vier!!tredes, uiteindelijk de kleine schade zelf betaald, want dat was, goedkoper, verzekeraars verliezen nóóit.
Henny Hilkhuijsen
2 jaar geleden
Ik werkte als koerier en reed dagelijks op de weg, schadevrij.
Privé had ik 2 jaar geen auto in bezit.
Toen ik weer een auto kocht moest ik het volle pond betalen terwijl ik vóór die 2 jaar privé schadevrij had gereden.
Dankzij mijn werkgever kon ik een bewijs sturen dat ik voor mijn werk schadevrije jaren had gereden, en de no claim werd gelukkig weer in ere hersteld.
J.C. Kattestaart
2 jaar geleden
Dat zijn één van de bijkomende kosten onder de streep na een scheiding.
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerW.Z. Zuid
Christine van de Wetering
Dick van Dijk
Henny Hilkhuijsen
J.C. Kattestaart