Komt ons pensioen in de knel door de inflatie en hoe zit het met de btw op energie?
GeldvragenDe inflatie stijgt naar ongekende hoogte en dat voelen we in onze portemonnee. De boodschappen zijn duurder, de energierekening is voor sommigen zelfs onbetaalbaar. We vroegen lezers hun geldvragen in te sturen, in deze rubriek beantwoorden we er elke week een aantal.
1. Komt ons pensioen in de knel door de inflatie?
,,Ik kan me voorstellen dat mensen zich zorgen maken”, zegt Marike Knoef, hoogleraar economie aan Universiteit Leiden. ,,Het pensioen bestaat vaak uit twee componenten: AOW en het aanvullende pensioen”, legt ze uit. ,,De AOW wordt geïndexeerd en stijgt mee met de prijzen. Hier wordt uitgegaan van een gemiddeld percentage dat door het CBS wordt berekend. Voor ouderen kan de inflatie in sommige gevallen nog wat hoger liggen. Ze geven relatief veel uit aan gas, water en licht omdat ze veel thuis zijn. En de energieprijzen spelen een belangrijke rol in de inflatie en koopkracht.”
Het aanvullend pensioen werd lange tijd helemaal niet geïndexeerd, vertelt Knoef. ,,Nu de rente stijgt zijn er een paar pensioenaanbieders die weer voorzichtig iets verhogen, maar dat staat niet gelijk aan de huidige inflatie.” Dat betekent dat ouderen met een hoog aanvullend pensioen naar verhouding het meest aan koopkracht zullen inleveren. Het enige wat je daaraan kunt doen? ,,Vaak is de enige optie minder uitgeven of spaargeld opnemen. Als je al gepensioneerd bent, heb je niet heel veel mogelijkheden meer om geld te verdienen.” Ga je bijna met pensioen? Dan zou je kunnen overwegen om wat extra bij te sparen of wat langer door te werken.
Op momenten dat er veel energie verbruikt wordt, kan het stroomnet het niet bijhouden
2. Veel huishoudens en bedrijven hebben nu zonnepanelen. Waarom is er dan toch schaarste van stroom? Gaan alle nieuwe windparken en zonnepanelen op aan onze elektrische auto’s en warmtepompen?
Het is ten eerste een kwestie van vraag en aanbod. Als er veel aanbod is - de zon schijnt, het waait - kan er te veel energie zijn, maar op andere momenten zonder zon en wind, kan er juist een tekort zijn. Daarnaast is er ook krapte op het stroomnet, vertelt energie-expert Joris Kerkhof van Independer. Daardoor is er, ondanks het aanbod, toch schaarste. ,,Op momenten dat er veel energie verbruikt wordt, kan het stroomnet het niet altijd bijhouden. De kabels zouden eigenlijk dikker moeten worden om aan de vraag te kunnen voldoen. Daar zijn netbeheerders mee bezig, ze proberen bijvoorbeeld ook met grote bedrijven af te stemmen dat die veel energie gebruiken op momenten dat consumenten dat niet doen.”
3. Blijft de btw op energie volgend jaar 9 procent of gaat dit weer terug naar 21 procent?
De btw op energie is standaard 21 procent. Op 1 juli van dit jaar werd de btw vanwege de hoge energieprijzen tijdelijk verlaagd naar 9 procent. Vanaf 1 januari 2023 gaat de btw weer terug naar 21 procent. Wel geldt vanaf 1 januari het prijsplafond op energie. Voor een jaarverbruik van 2900 KwH en 1200 kuub gas, betaal je dan 1,45 euro per kuub gas en 40 cent per KwH (inclusief 21 procent btw). Op de site van Independer kun je berekenen wat het betekent voor jouw energierekening.
4. Kan ik mezelf beschermen tegen de inflatie door te investeren in crypto?
,,Dit is wel een van de ingewikkeldste vragen die mensen kunnen stellen”, begint bitcoin-expert Bert Slagter. ,,Als we het nu over inflatie hebben, dan is dat in de volksmond wanneer de producten in bijvoorbeeld de supermarkt duurder zijn geworden. En beleggingen als cryptocurrency, aandelen, goud compenseren je niet van nature precies voor de prijsinflatie. Maar er is best wat voor te zeggen dat beleggingen die je niet kunt bijdrukken, zoals goud en bitcoin, op lange termijn bescherming bieden tegen ontwaarding van geld.”
Slagter: ,,De grootste munt, bitcoin, heeft bijvoorbeeld een paar eigenschappen van goud: het is moeilijk om er meer van te maken. Je kunt het niet produceren, je moet het vinden of kopen. Maar veel cryptomunten wisselen steeds van waarde, net als aandelen kunnen ze alle kanten op gaan. Daarom is het voor de korte termijn geen bescherming tegen inflatie, maar ik geloof wel dat een munt als bitcoin dat op de lange termijn kan worden. Bovendien is bitcoin erg populair in landen waar de eigen munt niet zo waardevast is. Vaak niet-westerse landen, denk aan Turkije of Libanon. Mensen geloven dat het een alternatief betaalmiddel kan zijn dat beschermt tegen het ‘falen’ van het financiële systeem.”
Aan beleggen of investeren kleven altijd risico’s. Je hebt geen garantie dat je geld goed besteed is. Je inleg kan in waarde toenemen of gelijk blijven, maar je kunt ook geld verliezen of je ingelegde bedrag helemaal kwijt raken. Wees je daar altijd bewust van als je je geld investeert.
5. Ik zag ineens dat het dal- en piektarief door mijn leverancier is opgeheven, ik heb daar niets over gehoord. Mag dat zomaar?
,,Op 1 juli 2021 is het TF-tariefsignaal uitgezet door de netbeheerders omdat er slimme meters zijn die met een ander signaal werken”, vertelt Kerkhof. Dat betekent dat je, als je geen slimme meter hebt, stroom niet meer tegen dubbeltarief ontvangt, maar automatisch tegen enkeltarief. Met andere woorden: controleer eerst of je een slimme meter hebt. Is dat het geval? Dan zou je in principe moet kunnen kiezen tussen enkel tarief of dubbeltarief. Welke van de twee gunstig is, hangt er vanaf wanneer je de meeste energie gebruikt.
De enige kanttekening: er zijn een paar leveranciers die alleen enkeltarief aanbieden. Dat kun je terugvinden op de website van je leverancier. ,,Maar bij aanpassingen in tarieven, contracten en looptijden zouden ze wel altijd transparant en open moeten communiceren.” Hebben ze dat niet gedaan? Dan kun je een klacht indienen bij je leverancier, zegt Kerkhof. ,,Als ze niet goed met die klacht omgaan kan je je klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Energie. Hier zijn wel kosten aan verbonden die vergoed worden als je gelijk krijgt.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Jullie geldvragen: van slim boodschappen doen tot het prijsplafond, dit is hoe het werkt
De inflatie stijgt naar ongekende hoogtes, en dat voelen we in onze portemonnee. De boodschappen zijn duurder, de energierekening is voor sommigen zelfs onbetaalbaar. We vroegen aan lezers hun geldvragen in sturen, in deze rubriek beantwoorden we er elke week een aantal. -
113
Fleecedekens, pantoffels en toiletpapier vliegen de winkels uit bij Action
Hoe meer ellende, hoe beter voor de Action lijkt wel. De koopjesketen profiteerde volop van de energiecrisis en hoge inflatie. -
PREMIUM
Hoeveel geld geef je aan collega die iets te vieren heeft? En wat als je diegene niet zo leuk vindt?
Wie veel collega’s heeft, kan er ongetwijfeld over meepraten: de feestelijke aangelegenheden volgen elkaar in hoog tempo op. De een krijgt een baby, de ander gaat met pensioen en nog een ander blaast vijftig kaarsjes uit. Wat is een aanvaardbaar bedrag per persoon om samen neer te leggen voor je collega?
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
‘Of je slim met geld om kunt gaan, heeft niets te maken met je intelligentie’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: geldpatronen. -
Geldflaters
Gerrit liet een sifon in de badkamer vervangen: 'Toen ik moest pinnen, bleek het 968 euro te kosten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Gerrit Rottink (68), die een kleine 1000 euro kwijt was aan het vervangen van een sifon.