Koos verloor 5000 euro met zijn lijfrentepolis: ‘Het was mijn eigen stomme schuld’
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Koos Dijksterhuis (59) die een lijfrentepolis van 10.000 euro afsloot die een jaar later slechts 5000 euro waard was.
Waarom sloot je een lijfrentepolis af?
,,Het was rond 2002, mijn toenmalige partner en ik hadden kinderen gekregen, ik werkte als zelfstandig ondernemer, ik ben journalist, nu nog. Ik ben niet zo van het indekken, had ook nooit een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten en bouwde ook geen pensioen op. Maar toen dacht ik: daar moet ik toch eens iets aan doen, een reserve opbouwen voor mijn oude dag.”
Waarom koos je dan voor een lijfrentepolis?
,,Iedereen riep dat je volslagen gek bent als jij je spaargeld op de bank zet en niet belegt. Een beleggingsrekening openen, dat deed iedereen. Dus dat moest ik dan ook maar doen. Dus opende ik een rekening en stortte daar 10.000 euro op.”
Hoe kwam je erachter dat je geld gehalveerd was?
,,Na een half jaar kreeg ik een afschrift en kwam erachter dat ik nog maar 5000 euro over had.”
Schrok je?
,,Dit is flauwekul, dacht ik in eerste instantie. Dat moest een vergissing zijn geweest. Ik ben gaan bellen, maar het bleek dus echt waar te zijn. Ik kreeg een verhaal over dat de conjunctuur tegenzat. Weg was mijn geld. Heel jammer.”
Via mijn werk kende ik een beleggingsmaatschappij. Ik dacht: die hebben er altijd meer verstand van dan als ik zelf ga lopen beleggen
Hoe vond je deze partij?
,,Via mijn werk kende ik een beleggingsmaatschappij. Ik dacht: die hebben er altijd meer verstand van dan als ik zelf ga lopen beleggen. Maar het blijft nou eenmaal gokken, het kan een tijdje goed gaan maar beleggen is onzeker. Ik wist dat ergens wel, maar toch heb ik daar niet goed bij stilgestaan. Bleek achteraf ook dat de beleggingsmaatschappij van het geld dat je inlegt eerst andere kosten betaalt, wat en hoeveel, dat weet niemand als je er naar vraagt. Dat schat ik op een paar honderd euro die je sowieso al kwijt bent.”
Tekst loopt door onder de foto.
Wat ging er door je heen toen je erachter kwam?
,,Het was juist de bedoeling dat dat geld ging groeien. Maar ja, het is niet anders. Het is klote, balen, pech gehad. Daar kun je wel over zitten mokken, met dat soort dingen denk ik al heel gauw: niet meer aandenken, neem je verlies. Het is je eigen stomme schuld. Dat risico had ik beter moeten inschatten. Maar ik vond het helemaal niet interessant om me daar mee bezig te houden, ik deed maar wat. Dat is gewoon niet zo verstandig geweest.”
Heb je nog stappen ondernomen om dat geld terug te krijgen?
,,Toen ik belde werd me duidelijk dat daar geen speld tussen te krijgen is. Het is de markt. Er is verkeerd geïnvesteerd, een bedrijf gaat failliet en weg is je geld.”
Die rekening heb ik niet opgezegd, wat er nog opstond heb ik laten staan in de hoop dat het weer wat aan zou trekken
Wat leerde je ervan?
,,Ik zal niet te snel zomaar ergens meer inspringen. Die rekening heb ik niet opgezegd, wat er nog opstond heb ik laten staan in de hoop dat het weer wat aan zou trekken. Maar het blijft bizar. Van die rare polissen met rijen getallen en prognoses waar je niets aan hebt. Mistig. Het beste wat ik kan doen is het te laten staan tot mijn pensioengerechtigde leeftijd, dan kan ik het laten uitkeren.”
Heb je een alternatief bedacht voor je oude dag?
,,Mijn ouders lieten een huisje achter op Schiermonnikoog, helemaal afbetaald. Dat is nu van mijn broer en zus en mij en is een paar ton waard. Ik beschouw mijn deel altijd als iets wat ik kan gaan opeten als pensioenvoorziening voor naast mijn AOW. Ik kan ook altijd blijven schrijven. En ik geef niet veel uit. Ik heb gewoon niet zoveel nodig om prettig te leven.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Geldflaters
Marieke heeft een talent voor miskopen: ‘Ik ben stronteigenwijs’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week Marieke* (31). Ze is treinmachinist, woont samen met haar man, twee kinderen en een hond in Ankeveen en heeft een talent voor miskopen. -
Ondanks stijgende prijzen blijven Nederlanders gewoon vakantie vieren
Alles wordt duurder, en ook reizen. Maar Nederlanders houden hun vakanties er gewoon in. Alleen kiezen ze wel vaker voor all-inclusive en blijven ze kritisch op de prijs. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Onzinkortingen mogen echt niet meer: ‘Kijk goed naar de prijzen bij andere winkels’
Even snel de prijs verhogen om daarna een korting aan te bieden? Dat mag niet meer. Sinds 1 januari geldt een verbod op misleidende ‘van-voor’-prijzen. De van-prijs moet voortaan de laagste prijs zijn die de verkoper dertig dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gebruikt.
-
Energierekening18
Wouter verdient aan de hoge energieprijzen: 'Kregen vorig jaar 1500 euro terug’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wouter Ellis (30) uit Alkmaar. -
-
-
Geldflaters
Froukje maakte een fout bij het verhuren van haar vakantiehuis: ‘Ik huilde tranen met tuiten’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun monetaire misstap. Deze week: Froukje Hoekemeijer (45) die een inschattingsfout maakte bij het verhuren van haar vakantiehuis. Dat kostte haar 6000 euro. -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.