Martin (35) geeft zijn geld uit aan antiek: ‘Sommige dingen die in het Rijksmuseum liggen, heb ik ook’
Dure hobbySporten, verzamelen of creatief bezig zijn: hobby’s hebben we allemaal. Maar sommige mensen geven daar een stuk meer aan uit dan anderen. Wij vragen iedere week iemand naar zijn dure hobby. Deze week: Martin Oudbier (35) geeft honderden euro’s per maand uit aan antiek.
Waarom antiek?
,,Ik heb een fascinatie voor oude spullen. Toen ik jong was zocht ik al naar gekke oude dingetjes op rommelmarkten. En in de buurt woonden oude dametjes die hun huis met antiek hadden ingericht, ik vond dat als kind al prachtig. Het sparen begon toen ik op mezelf ging wonen. Mijn huis stond snel vol antiek en ik spaarde oude theepotten. Daar had ik er zoveel van dat ik een tijdje een theepottenmuseum runde.”
Hoe kom je aan die spullen?
,,Pippi Langkous zei: ik ben een ‘dingenzoeker’, nou ik ben een ‘dingenvinder’. Oude spullen vinden mij. Op een rommelmarkt pluk ik er altijd iets tussenuit en ik hou van kringloopwinkels. Ook ga ik naar veilingen door het hele land. Maar het leukste vind ik kleine obscure winkeltjes, bijvoorbeeld ergens in een plattelandsschuur. Een plek waar je je handen vuil moet maken om juweeltjes te vinden.”
Ik verzamel vooral verzamelingen, haha. Ik heb nergens maar één ding van
Wat verzamel je zoal?
,,Ik verzamel vooral verzamelingen, haha. Ik heb nergens maar één ding van. Zo heb ik een verzameling antieke klokken, antieke teddyberen, porseleinen vogels, vogelkooitjes, noem maar op.”
,,Ook is mijn huis ingericht met antieke meubels. Vrienden zeggen voor de grap: jouw huis is een combinatie van een museum en de Efteling. Ik vind het een goede omschrijving: sommige dingen die in het Rijksmuseum liggen, heb ik ook. Maar niet alleen mijn huis staat vol met antiek, ik heb ook een opslag met dozen vol.”
Hoeveel ben je kwijt aan die hobby?
,,Er is maar één goed antwoord op die vraag: te veel. Ik leef redelijk zuinig. Dit is het enige waar ik echt geld aan uitgeef. Ik ben honderden euro’s per maand kwijt. Als ik alles had geïnvesteerd in een woning, had ik een royaal huis. Maar het leuke aan deze hobby is: je kunt het zo duur maken als je wilt. Soms kosten items 300 euro, maar ik kan ook iets prachtigs vinden voor een paar kwartjes.”
Ik heb een Mason-servies uit de negentiende eeuw waar ik van eet. Die borden kosten 130 euro per stuk
Welke items waren duur?
,,Ik heb een teddybeer van de Duitse fabrikant Steiff. Het is een collector’s item en kostte 250 euro. Daarnaast heb ik een theeservies van speciaal Venetiaans porselein. Ik betaalde 300 euro voor een theepot, suikerpotje, melkkannetje en zes koppen en schotels. Dat gebruik ik niet, maar ik heb een Mason-servies uit de 19de eeuw waar ik wel van eet. Die borden kosten 130 euro per stuk.”
En de goedkope pareltjes?
,,Ooit werkte ik bij een kringloop in Amsterdam en vond daar een parfumflesje in de vorm van een vrouw, gemaakt door de bekende keramiekdesigner Jacob Petit. Dat nam ik mee voor 25 euro. Een paar maanden later kwam het mannetje binnen. Ook daar betaalde ik 25 euro voor. Zo’n setje parfumflesjes wordt nooit verkocht onder de 5000 euro. Dat was een leuke vondst, maar ze staan nog in mijn opslag.”
Ik heb die kostuums gedragen, maar het is niet praktisch om in een Mozart-jas naar mijn werk te gaan. Dan vragen mensen zich toch af: spoort die man wel?
Waarom is antiek zo leuk?
,,Door de verhalen die erachter zitten. Je koopt iets wat al zoveel jaren bestaat, langer dan jijzelf. Ik vind het mooi als iets doorleefd is. De mooiste dingen die ik heb zijn theaterkostuums uit 1800 en begin 1900. Daar zit zoveel liefde in: die spullen zijn talloze keren vermaakt. Ik heb die kostuums gedragen, maar het is niet praktisch om in een Mozart-jas naar mijn werk te gaan. Dan vragen mensen zich toch af: spoort die man wel? Nu zet ik ze op een paspop. Ook mooi.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Dure hobby
Ritchard (27): ‘Soms zie ik een mooie helm en gaat er tóch weer 120 euro doorheen’
Sporten, verzamelen of creatief bezig zijn: hobby’s hebben we allemaal. Maar sommige mensen geven daar een stuk meer aan uit dan anderen. Wij vragen iedere week iemand naar zijn dure hobby. Deze week: Ritchard Huberts (27) gaf 2000 euro uit aan larpen. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegetarisch eet je voordeliger en hier zie je hoeveel dat scheelt
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en beter voor het milieu. Maar is het ook goedkoper? Inmiddels wel, blijkt uit een kleine prijsvergelijking. En bij de fastfoodketens ben je in elk geval niet duurder uit. -
PREMIUMWaarvan Akte
Grote kluis in nieuw kantoor maakt indruk
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week een grote kluis in een nieuw kantoor.
-
PREMIUM72
Minder geld voor je zonnestroom zonder salderingsregeling, hoe erg is dat?
De Tweede Kamer stemt vanavond waarschijnlijk in met een plan om vanaf 2025 de salderingsregeling af te bouwen. Hoe erg is dat? -
-
-
Dure hobby
Suzanne: ‘Ik had geld en zat thuis, dus ik heb maandelijks meer dan 1000 euro aan Lego uitgegeven’
Sporten, verzamelen of creatief bezig zijn: hobby’s hebben we allemaal. Maar sommige mensen geven daar een stuk meer aan uit dan anderen. Wij vragen iedere week iemand naar zijn dure hobby. Deze week: Suzanne (36) gaf afgelopen jaar 1000 euro per maand uit aan Lego. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.