Maureen (43) heeft tien bankrekeningen: ‘Ik bespaar omdat ik overzicht heb’
SuperbespaarderSommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze week is dat ondernemer Maureen Veurman (43).
Waarom bespaar je zoveel?
Maureen: ,,Ik ben ondernemer dus ik bouw alleen pensioen op door te beleggen. En ik wil mijn huis snel aflossen door af en toe grotere bedragen te storten. Daarnaast is een buffer belangrijk voor me. Nu gaat het goed maar je weet nooit hoe het over een tijdje is.”
De artsen vertelden mij dat ik mogelijk op mijn 30ste in een rolstoel zou zitten. Een regelmatig leven zou het beste voor mij zijn. Dus dat deden we
Toch was je buffer op een gegeven moment op. Hoe kwam dat?
,,Mijn ex en ik waren samen sinds we 19 waren. Ik hoorde in die tijd ook dat ik fibromyalgie had, een vorm van reuma. De artsen vertelden mij dat ik mogelijk op mijn 30ste in een rolstoel zou zitten. Een regelmatig leven zou het beste voor mij zijn. Dus dat deden we. We hadden allebei een goede baan, we gooiden ons geld op één hoop en kregen twee zoons.
Toen op mijn 30ste die rolstoel er niet was, vroeg een collega mij: ‘Wat ga jij nu van je leven maken?’ Opeens zag ik toekomst. Ik wilde leuke dingen doen, ging studeren, besloot dat ik ondernemer wilde worden en zegde mijn goedbetaalde baan op. Ik ging overal met 200 kilometer per uur in terwijl ik mijn ex daar niet in meenam. Hij vond dat rustige leven ook wel prima. We gingen scheiden.”
Inkomsten per maand: 5000 euro
Leeft met: helft van de week twee zonen, 18 en 14 jaar
Woont in: Enkhuizen
Uitgaven per maand:
Wonen: 1900 euro
Verzekeringen: 250 euro
Boodschappen: 450 euro
Sporten: 75 euro
Kleding: 150 euro
Vervoer: 150 euro
Horeca: 225 euro
Sparen: 1500 euro
Beleggen: 300 euro
Was het de scheiding die het je financieel moeilijk maakte?
,,Ik kreeg het krap omdat ik net mijn baan had opgezegd toen wij uit elkaar gingen. Ik had wel een bedrag meegekregen maar ik zat nog in de fase van uitzoeken wat voor eigen bedrijf ik wilde, hoe ik klanten kon werven. Als je geen inkomsten hebt, is een buffer snel op.
Hoe veranderde je leven?
,,Van een prachtig huis ging ik naar een bouwval. Overal zat schimmel, het lekte vreselijk. Soms moest ik 50 euro aan mijn ouders vragen voor boodschappen. Dat vond ik het pijnlijkst, zo was ik niet opgevoed. Maar ik wist: als ik het aan vrienden ga vragen, zeggen mijn ouders helemaal: waar ben jij mee bezig? Achteraf denk ik wel dat ik ‘rock bottom’ moest gaan om te komen waar ik nu ben.”
Hoe hebben je zoons die financieel moeilijke periode ervaren?
,,Het zijn superlieve kinderen die vooral doorhadden dat mama heel erg haar best deed. Ik vond het voor hen het ergste en zij voor mij. Gelukkig zijn ze nooit iets tekort gekomen.”
Ik heb 5 bankrekeningen: een voor alle rekeningen, een voor boodschappen, een voor vrije tijd, een voor onvoorziene uitgaven en een spaarrekening
Hoe heb jij je er financieel uitgewerkt?
,,Door heel hard te werken. En als je niet kunt rondkomen, ga je goed zoeken naar wat je eraan kunt doen. Zo stuitte ik op de ‘profit’ manier: een methode waarbij je verschillende bankrekeningen hebt. Ik heb er 5 privé en 5 zakelijk: een voor alle rekeningen, een voor boodschappen, een voor vrije tijd, een voor onvoorziene uitgaven en een spaarrekening.”
Maar een bankrekening kost toch ook geld?
,,Die twee euro per maand is niets in vergelijking met wat je op deze manier bespaart omdat je overzicht hebt. Daarnaast heb ik een Excelsheet met uitgaven en inkomsten die ik goed bijhoud. Kwartaal- en jaaruitgaven heb ik hierin omgerekend naar maandelijkse uitgaven.”
Ik leerde dat het hen echt niet uitmaakt of je huis er picobello uitziet of niet
Inmiddels sta jij er veel beter voor. Hoe heeft deze ervaring je veranderd?
,,Ik werk in crisiscommunicatie. Door deze ervaring weet ik als geen ander dat er altijd een kans is, hoe erg de situatie ook lijkt. Dat kan ik anderen nu meegeven. En ik bedoel het niet egoïstisch maar wat ik nu heb, is allemaal van mij en van mijn jongens. Dat vind ik fijn.”
Ik ben ook veel meer tevreden met wat ik heb. Met mijn ex leefde ik het perfecte plaatje: mooi huis, leuk stel, lieve kinderen, dure spullen. Toen ik net gescheiden was, durfde ik niet eens vrienden uit te nodigen. Maar ik leerde dat het hen echt niet uitmaakt of je huis er picobello uitziet of niet. Zij vinden het genoeg als er een fles wijn opengetrokken wordt en er een pot eten op tafel staat. Samen eten en gezelligheid.”
Waar ben je trots op?
,,Na vijf jaar in die bouwval kon ik mijn huis laten verbouwen. Ik heb een fijne spaarrekening en heb zakelijk twee mensen in dienst. Maar het meest trots ben ik natuurlijk op mijn zoons die opgroeien als mooie, zelfstandige mannen.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Omhoog en weer omlaag: zo wordt de waarde van bitcoin bepaald
Beleggers zagen deze week de waarde van hun cryptomunten flink dalen. Hoe komt het dat de waarde van cryptomunten zo schmmelt en hoe wordt de waarde van de bitcoin eigenlijk bepaald? -
PREMIUM86
Lange wachttijden en hoge prijzen in de bouw: 'Er wordt al gewerkt met oorlogsclausules’
De bouw en verbouw van woningen stagneert dankzij hoge prijzen, een tekort aan vakmensen en leverproblemen van essentiële materialen. Wie een huis wil bouwen of verbouwen heeft een lange adem nodig en een gevulde portemonnee. -
Superbespaarder
Bart (30): ‘Ik ga liever één keer naar de Bijenkorf dan tien keer naar de Action’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Bart Maissan (30), een reizende belegger.
-
Superbespaarder
Jill (27): 'We doen één keer in de week boodschappen met als richtlijn 50 euro'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jill van den Bosch (27), die al haar geld in een huis stopte en nu met weinig rondkomt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Kan 't goedkoper?
Ook de prijs van melk stijgt: zo kun je (een beetje) besparen
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: verse melk.