Op je veertigste je hangmat niet meer uit hoeven komen: het is de droom die de Fire-beweging belooft.
Volledig scherm
Op je veertigste je hangmat niet meer uit hoeven komen: het is de droom die de Fire-beweging belooft. © Getty Images/Maskot

Met pensioen op je 40ste zoals de Fire-beweging belooft: ‘Moet je wel 600.000 euro vermogen vergaren’

Fire, Financial Independence Retire Early, wordt steeds populairder, vooral onder jongeren. Maar lang niet iedereen kan op zijn 40ste met pensioen, waarschuwt Marieke Tiesinga, strategisch adviseur maatschappelijke impact bij SNS Bank.

33 reacties

 • Hoogeveen

  11 maanden geleden
  Financiële onafhankelijkheid is een mooi streven. Dat moet je ook zeker doen als je wil. Er zit echter volgens mij wel een probleem in deze filosofie. Als je geld wil verdienen met beleggingen moeten die wel meer waard worden. Die worden meer waard als er omzet is bij bedrijven, er dingen gemaakt en verkocht worden. Daar heb je werkende mensen voor nodig en kopers. Fire aanhangers zijn beide niet waardoor de kans dat beleggingen minder waard worden wel erg aanwezig is.
 • Buijs

  1 jaar geleden
  Geen nieuw idee, maar toch, stel dat je 6 ton bij elkaar krijgt op je 40e / 25 jaar van € 2.000 per maand op de bank hebt. Dat is al uitzonderlijk. Bij 2% inflatie zakt dat gedurende de looptijd af naar € 1.220. Lijkt me geen vetpot als je daar ook nog de huur van moet betalen. Niet veel mensen zullen voor hun 40e naast 6 ton sparen ook nog een hypotheek af kunnen betalen. Gemiddeld huis kost nu 4 ton dus bij 1,75% rente ben je al € 1.500 per maand, 30 jaar lang, kwijt aan de hypotheek.
 • B. Leur

  1 jaar geleden
  Ik zou geen leven zonder werk kunnen voorstellen, wat zou de week saai worden;) na een week vakantie begint het al te kriebelen
 • Leo Haas

  1 jaar geleden
  Broodje aapverhaal. 2000 euro per maand is maar net boven de bijstandsnorm voor een gehuwde gepensioneerde! Om gemiddeld te leven moet je zo'n 3300 euro per maand hebben, en dus een vermogen van een miljoen euro! En wie wil nou "gemiddeld leven"?
 • Inri van Hulst

  1 jaar geleden
  je kunt ook op je 30e met pensioen, als je 3 miljoen, eigen geld hebt. je kunt ook op je 20e met pensioen, als je 6 miljoen, eigen geld hebt. je kunt ook op je 10de met pensioen, als je (ziet u het logische patroon al.) mocht niets hiervan lukken, geen probleem, werken tot je dood, is nog steeds beschikbaar.