Op je veertigste je hangmat niet meer uit hoeven komen: het is de droom die de Fire-beweging belooft.
Volledig scherm
Op je veertigste je hangmat niet meer uit hoeven komen: het is de droom die de Fire-beweging belooft. © Getty Images/Maskot

Met pensioen op je 40ste zoals de Fire-beweging belooft: ‘Moet je wel 600.000 euro vermogen vergaren’

Fire, Financial Independence Retire Early, wordt steeds populairder, vooral onder jongeren. Maar lang niet iedereen kan op zijn 40ste met pensioen, waarschuwt Marieke Tiesinga, strategisch adviseur maatschappelijke impact bij SNS Bank.

31 reacties

 • B. Leur

  1 week geleden
  Ik zou geen leven zonder werk kunnen voorstellen, wat zou de week saai worden;) na een week vakantie begint het al te kriebelen
 • Leo Haas

  2 weken geleden
  Broodje aapverhaal. 2000 euro per maand is maar net boven de bijstandsnorm voor een gehuwde gepensioneerde! Om gemiddeld te leven moet je zo'n 3300 euro per maand hebben, en dus een vermogen van een miljoen euro! En wie wil nou "gemiddeld leven"?
 • Inri van Hulst

  2 weken geleden
  je kunt ook op je 30e met pensioen, als je 3 miljoen, eigen geld hebt. je kunt ook op je 20e met pensioen, als je 6 miljoen, eigen geld hebt. je kunt ook op je 10de met pensioen, als je (ziet u het logische patroon al.) mocht niets hiervan lukken, geen probleem, werken tot je dood, is nog steeds beschikbaar.
 • J.C. Phitphan

  2 weken geleden
  @ Ab Doorzon, Je vergeet een klein dingetje, of je weet het gewoon niet, ik woon in Thailand, en ik krijg altijd te horen dat het zo goedkoop is, gedeeltelijk waar, maar wat ook waar is, is dat ik een westers leven gewend ben, en dat niet zo maar aan de kant gooi, dat betekend export producten, en daar hangt een flink prijskaartje aan. Ik ben zeer tevreden, maar mensen voorspiegelen dat het hier allemaal zo goedkoop is, is onzin, tenzij je de hele dag op een kokosnoot wil kauwen.
 • Letitia Boerleider

  2 weken geleden
  Ik ben een millennial die al veel tijd in Amerika doorbreng. Ik kan dit doen door als jurist online te werken met cliënten uit NL. Het is hier echt voor de grootste groep mensen, het is geen Nederland met goede sociale regelingen. Ik begin maar niet over de kosten voor een zorgverzekering. Zelf investeer ik in crypto en aandelen. Het laatste wordt gedaan door professional’s. Heb een crypto spaarrekening met stablecoins met een vast rendement van 7,5%. 40 gaat het niet worden voor mij eerder 55
 1. Jody (30) en Sander (35) verlieten Nederland: ‘Flinke buffer van de verkoop van zijn huis’
  digital nomads
  13

  Jody (30) en Sander (35) verlieten Nederland: ‘Flinke buffer van de verkoop van zijn huis’

  Werken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het ons, op een regenovergoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Jody op den Buijsch (30), die samen met haar vriend Sander van der Velden (35) sinds september 2019 als digitale nomade leeft.
 2. Rowan stopt om de paar jaar met werken: ‘Voor mijn eerste ‘pensioen’ had ik 5000 euro’

  Rowan stopt om de paar jaar met werken: ‘Voor mijn eerste ‘pensioen’ had ik 5000 euro’

  In 2019 nam Rowan Siskens vijf maanden onbetaald verlof en vertrok om de wereld te gaan rondreizen. Na terugkomst wist hij: dit wil ik vaker. Waarom zou je non-stop moeten werken tot je zevenenzestigste en dan pas dingen gaan doen die je leuk vindt? Hij bedacht hoe je dat financieel aanpakt en schreef er een boek over. Hij hoopt dat tien keer ‘met pensioen gaan’ gewoon wordt. „Iedereen kan een of meer pensioenen plannen, je moet het alleen wel dóen.”