Nozzman
Volledig scherm
© Nozzman

Miriam lost elke maand zo’n 1000 euro af op de hypotheek: verstandig of niet?

Financiële wasstraatEen budgetcoach en een verzekeringsexpert vlooien op jouw verzoek je vaste uitgaven door en geven bespaaradvies. Vandaag: Miriam (33). Ze kijkt samen met haar man altijd even of het ergens goedkoper kan. Kan ze nog meer besparen?

56 reacties

 • Fred Barendse

  2 maanden geleden
  Zoals het er nu uitziet en je hebt je huis volledig 'vrij", zou het mij niet verbazen als men in de toekomst belasting gaat heffen over het vermogen hetgeen in het huis 'zit'. Bij ziekte en dien je opgenomen te worden in een verzorgingstehuis etc., zou een verplichte bijdrage in de kosten gewenst zijn. Destijds was mijn schoonmoeder de enige die haar zorg ad 2800 gulden netto per maand zelf moest betalen in het huis. Kamer van 3.00mx3.60, 2 sneetjes wit brood en een prakkie 's-avonds.
 • Inge Ha

  2 maanden geleden
  Toch jammer dat de coach eigenlijk niet inhoudelijk op de vraag ingaat. Uiteindelijk gaat het om kwaliteit van leven. Je kan je helemaal het schompes aflossen, maar als je nooit op vakantie kan of leuke dingen kan doen, zeker als je nog jong bent, is er ook geen zak aan in je afgeloste huis toch? (Ja ja klinkt cliche). Daarnaast, zoals al in de antwoorden genoemd werd, zijn er manieren om effectiever geld te investeren om daar vervolgens mee af te lossen (aandelen/indexfondsen bijvoorbeeld).
 • Andre Hof

  2 maanden geleden
  Vreemd hoe zo'n casus gebracht wordt.. Hypotheek met 4% rente voor maar 238 euro per maand. Dan heb je al tien jaar lopen aflossen op een gemiddelde woning. De auto verzekeringen vind ik onwaarschijnlijk laag voor all risk. Met duizend euro over om af te lossen zou je gewoon kunnen beleggen. Dan hadden ze nu 5 ton op de bank.
 • Dennis Van der Meer

  2 maanden geleden
  Of dit verstandig is? 1. Ja dat zou kunnen als ze 8% hypotheek rente betaalt. Maar dit is niet het geval. Anders (zeker nu op dit moment) kan ze deze €1000 beter beleggen in een lage koste ETF index (S&P 500). Kijk maar eens naar de gemiddelde returns per jaar (afgelopen 20 jaar) Dan kan ze haar geld sneller laten groeien en haar huis cash 💰 afbetalen (maar ik denk als ze leert investeren dat ze heel anders zal omgaan met haar kapitaal )
 • Jan de Fries

  2 maanden geleden
  Je moet doen waar je je zelf goed bij voelt.