Nederland is niet alleen: ook andere eurolanden kampen met hoge inflatie
De prijzen in Nederland gaan door het dak. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie vorige maand opgelopen tot bijna 12 procent. Ook andere Europese lidstaten kampen met oncontroleerbare inflatie sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne.
Cijfers van Europees statistiekbureau Eurostat laten zien dat ook in veel andere eurolanden het leven fors duurder wordt. De inflatie bedroeg gemiddeld 7,5 procent, tegen 5,9 procent in februari. Net als in de voorgaande maanden gaat het om een nieuw record. Sinds de invoering van de euro stegen de prijzen niet zo hard als vorige maand.
Nederland zit met een inflatie van 12 procent wel in de groep landen met de hoogste prijsstijgingen, samen met Litouwen (+15,6%), Estland (+14,8%) en Letland (+11,2%). Vooral de dure energie drijft de inflatie op. Daarnaast zijn de voedselprijzen gestegen. Door de oorlog in Oekraïne is graan bijvoorbeeld schaarser geworden, wat de prijs van tal van etenswaren omhoog jaagt.
Nederlanders die de grens willen oversteken voor goedkopere producten worden dus teleurgesteld. Hoewel tanken in België nog iets goedkoper is, stijgt daar de boodschappenrekening ook enorm. In Frankrijk zijn de energieprijzen bevroren, waardoor de verwarming er een graadje hoger kan.
België (+9,3%)
Onze zuiderburen kampen volgens Eurostat met een inflatie van 9,3 procent. Volgens premier Alexander De Croo zal de federale regering de komende weken maatregelen nemen om de koopkracht te beschermen. België nam al eerder maatregelen om de hoge energieprijzen aan te pakken. Zo daalde de btw op elektriciteit en gas naar 6 procent. Ook de accijnzen voor diesel en benzine gingen naar beneden.
In België speelt ook de automatische koppeling van de lonen aan de inflatie mee. In tegenstelling tot Nederland stijgen de lonen mee wanneer de prijzen omhooggaan. Op het eerste gezicht iets positiefs, maar hogere lonen kunnen een aanleiding zijn voor nieuwe prijsstijgingen.
Frankrijk (+5,1%)
Bij de Fransen is de situatie iets minder somber. Daar bleef een stijging van de inflatie ‘beperkt’ tot 5,1 procent. De beslissing om de energieprijzen te bevriezen op het niveau van oktober speelt hier een grote rol bij. Die maatregel kost de overheid, de belastingbetaler dus, wel tientallen miljarden. Een tijdje geleden besliste de regering om eveneens de brandstofprijzen aan te pakken. In Frankrijk is de druk ook groot om de koopkracht te repareren, vanwege de presidentsverkiezingen die op 10 april plaatsvinden.
Litouwen (+15,6%)
Litouwen heeft de ondankbare eer om op de eerste plaats te staan. Met een inflatie van meer dan 15 procent laten ze landen zoals Malta (4,6%), Portugal (5,5%) en Finland (5,6%) ver achter zich. Ook hier spelen de energieprijzen weer een rol. Om te vermijden dat burgers in koude woningen achterblijven, besliste de regering om de btw (tijdelijk) naar nul te brengen.
Hoewel alle regeringen in de Europese Unie dus maatregelen nemen, lijkt het einde van de stijgende prijzen nog niet in zicht. In Nederland is vanaf vrijdag de accijns op brandstof verlaagd, maar premier Mark Rutte waarschuwde al dat een dalende koopkracht dit jaar niet te voorkomen is.
Bekijk hier al onze video’s over de economie:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Pas in 2024 gaat de koopkracht weer de goede kant op, wat merken we daar komend jaar van?
De inflatie blijft er voorlopig flink inhakken. Pas in 2024 zal de koopkracht van de burgers weer stijgen, verwacht De Nederlandsche Bank in een nieuwe raming van de economische vooruitzichten. -
CBS: Consumenten geven meer uit, maar vertrouwen naar laagste niveau ooit
Het consumentenvertrouwen is nog nooit zo laag geweest als nu. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat het vertrouwen maandelijks meet, zijn consumenten in juni vooral minder bereid om grote aankopen te doen, mogelijk ook door de sterke prijsstijgingen. -
Geld besparen door pas te tanken op 1 april (en dat is geen grap), tankstations verwachten extra drukte
De brandstoftank van je auto bijna leeg? Probeer het tot vrijdag te doen met wat er nog in zit, want dat kan je een leuke besparing opleveren. Die dag gaan de brandstofprijzen in een klap namelijk flink naar beneden. Tankstations verwachten dan ook extra drukte. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Inflatie in Nederland loopt op tot bijna 12 procent: ‘Exorbitante stijging’
De prijzen in Nederland zijn sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne extreem hard gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie vorige maand opgelopen tot bijna 12 procent.
-
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUMdure tijd
Mariyanne verspilt geen druppel: ‘Ik gooi gewoon een emmertje waswater door mijn wc’
Als de was van Mariyanne Voets draait, laat zij het water niet afvoeren maar komt het via een slang in grote emmers terecht. Een wasbeurt is goed voor 50 liter, die de Haagse vervolgens weer gebruikt om het toilet door te spoelen. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.