Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © GettyImages

Nibud adviseert 18.250 euro aan te houden als geldbuffer

Auto kapot, een onverwacht hoge energierekening of je mobiel stukgevallen. Iedereen wordt wel eens overvallen door een hoge uitgave. Het is dan handig om wat geld achter de hand te hebben. Alleen hoe groot moet deze buffer zijn? Nibud en gedragseconoom en hoogleraar Esther-Mirjam Sent leggen uit.

123 reacties

 • T. Huisman

  2 maanden geleden
  Met een minimum loon als alleenstaande kun je dit bedrag niet zo maar sparen. Ze zijn alles kwijt aan vaste lasten en dan blijft er niet veel meer over. Denk wel als men beiden een goede baan heeft dat het dan wel lukt met dat sparen voor onvoorziene uitgaven. Tweede hands kan ook. .
 • Miep Mulder

  2 maanden geleden
  Zelfs als starters konden we 1000 gulden sparen in de maand, 20 jaar later sparen we elke maand nu 2700 euro. Sparen zit er gewoon goed ingebakken! Lastige nu is vermogensrendementsheffing alsmede negatieve spaarrente. Dus maar begonnen met aflossen hypotheek.,
 • Arno Luinenburg

  2 maanden geleden
  Die 18.250 is het maximale. Zal wel voor gezinnen zijn. Ik ben op mezelf en heb op hun website een test gedaan en kwam op een veel lager bedrag uit. Een redelijke auto is er vanaf 1.500 dus die 8.000 kan naar ca. 3.500 incl. reparaties. En een wasmachine is ook voor een fractie van de nieuwwaarde te koop in een tweedehands witgoedwinkel. Met de digitale TV heb je soms aan een monitor voldoende omdat de Mediabox de TV functies overneemt. Het Nibud gaat trouwens teveel uit van de nieuwwaarde.
 • Robbert Scholten

  2 maanden geleden
  Ik vind de berekening van het Nibud werkelijk ongelooflijke onzin,ik denk dat het merendeel van de gezinnen dat niet op de plank heeft liggen,zeker geen eenverdieners met kinderen en of mensen met met een koophuis,ik vind 10000 vor velen nauwelijks haalbaar
 • Marcus Turckenburgh

  2 maanden geleden
  Wat voor drugs (sorry: medicijnen) hebben ze bij het NIBUD geslikt? Een deel van de bevolking moet rondkomen van minimumloon of nog minder. Een deel van deze mensen spaart (potjes), kan niet op vakantie en leven deels onder wat in Nederland geldt als de armoedegrens. Denken die sukkels bij het NIBUD nu echt van een maandinkomen van onder of rond EUR 1,000 per maand flink gespaard kan worden? Laat ze voor een paar maanden ruilen in een TV show en dan zien we hoe ze zelf klagend ten onder gaan!
 1. Victor was bijna failliet, had een tumor én maakte Snappcar groot: ‘Ik zoek vaak de grens op’
  PREMIUM

  Victor was bijna failliet, had een tumor én maakte Snappcar groot: ‘Ik zoek vaak de grens op’

  Ondernemer Victor van Tol kijkt terug op de eerste veelbewogen tien jaar van het Utrechtse deelautobedrijf SnappCar. Hoe hij buitenlandse investeerders moest beloven niet naar de hoeren te gaan, op het randje van faillissement stond, onderhandelde met een chirurg over het verwijderen van een grote tumor in zijn borstkas en werknemers de vrije hand gaf om vakantie op te nemen. ,,Ik zoek vaak de grens op.’’
 2. Er staan honderden miljoenen euro’s aan vergeten saldo’s op de bank: vier vragen over ‘slapend’ geld

  Er staan honderden miljoenen euro’s aan vergeten saldo’s op de bank: vier vragen over ‘slapend’ geld

  Meer dan een half miljard euro waar geen haan naar kraait: in België is het bedrag aan ‘slapend geld’ dat op vergeten bankrekeningen staat fors. Ook in Nederland moeten er behoorlijk wat vergeten saldo’s bestaan, maar is niet bekend om hoeveel geld het precies gaat. Wat weten we wel, en wat kun je doen om te kijken of je zelf nog bedragen tegoed hebt? Vier vragen over slapend geld.