Reisvouchers bijna verlopen, wat nu? 'Als je maar boekt binnen jaar na afgifte’
Hoewel reizen er tot 15 mei niet in zit, is een vakantie boeken voor de zomer van 2021 geen enkel probleem, als we de campagne Just book it van koepelorganisatie ANVR mogen geloven. Wie nog een reisvoucher met SGR-garantie heeft, kan die daarvoor gebruiken. Maar wat als je straks weer niet weg kan, omdat op je bestemming code oranje is afgekondigd? Je voucher was immers maar een jaar geldig. Ben je dan alsnog je geld kwijt?
„84 procent van de Nederlanders pakt het liefst nu nog zijn koffers om op vakantie te gaan”, zo vertelt Mirjam Dresmé van ANVR. En volgens haar kunnen ze dat ook met een gerust hart doen. Ook met een voucher. „Reizigers die nog een voucher hebben omdat ze vorig jaar een vakantie moesten annuleren, kunnen die gebruiken om een vakantie voor dit jaar te boeken, zelfs al zou een deel van de wereld weer op slot gaan deze zomer. Dan kunnen reizigers omboeken of annuleren en hun geld terugvragen. Tenminste, als ze hebben geboekt bij een ANVR/SGR-deelnemer.”
Want er zijn ook nog andere vouchers in omloop, bijvoorbeeld van vakantieparken of voor losse vliegtickets. Hiervoor kunnen andere voorwaarden gelden. Kijk daarom altijd of een voucher onder de garantieregeling van de SGR of een ander garantiefonds valt.
Boeken binnen een jaar
Rond de SGR-vouchers doen zich nu twee situaties voor, legt Dresmé uit. Er zijn mensen die hun voucher nog niet hebben omgezet in een boeking, en mensen die dat wel hebben gedaan voor vakanties na 15 mei 2021. „Wat de geldigheid betreft: iemand met een voucher uit juli 2020 heeft tot juli 2021 om te boeken. Je hoeft dus niet weg vóór juli, als je maar boekt binnen een jaar na afgifte.”
Om de duizenden reizigers die niet op vakantie konden hun betaalde reissom terug te kunnen betalen, is met een lening van de overheid het voucherfonds opgericht. Niet wetende dat de wereld zó lang op slot zou gaan, werden vouchers afgegeven met een geldigheid van een jaar. Die termijn is inmiddels verlengd met vier maanden en er is een start gemaakt met het terugbetalen aan consumenten. Die operatie is nu in volle gang.
Er zijn tienduizenden boekingen geannuleerd, dus terugbetalen is een gigantische operatie
„Mensen die hun voucher niet binnen een jaar kunnen of willen omzetten in een boeking, krijgen hun geld terug.” zegt Dresmé. „De reisorganisatie van wie ze de reisvoucher hebben ontvangen, neemt hiervoor contact met hen op en regelt de terugbetaling. Is je voucher verlopen en heb je nog niets gehoord, dan kun je hem claimen bij ‘claim je voucher’ op sgr.nl.” Ze vraagt consumenten wel geduld te hebben. „Er zijn tienduizenden boekingen geannuleerd, je kunt je voorstellen dat dit een gigantische operatie is.”
„Dan zijn er ook mensen die met hun voucher een nieuwe vakantie boeken. Wordt in het land van je bestemming onverhoopt code oranje afgekondigd waardoor je weer niet kunt vertrekken, dan annuleert de touroperator je boeking. Je krijgt dan geen reisvoucher met SGR-garantie meer, want die worden niet meer uitgegeven. Dan heb je twee opties: je boekt in overleg met je reisorganisatie je vakantie om naar een andere periode of bestemming of je annuleert en krijgt binnen veertien dagen je geld terug.”
Meldpunt voor verlopen vouchers
De Consumentenbond opende in maart een meldpunt voor verlopen vouchers. Daar zijn tot nu toe 1151 meldingen binnengekomen. Babs van der Staak van de Consumentenbond adviseert mensen met een SGR-voucher die nog geen geld hebben teruggekregen én nog niks van hun reisorganisatie hebben gehoord, om zelf actie te ondernemen door zich binnen vier maanden na het verlopen van hun voucher te registreren bij het online ‘Claim je voucher’-loket.
Heeft zij tips voor mensen die dit jaar op vakantie willen? „Op dit moment is niet duidelijk wat er straks mogelijk is en welke landen toegankelijk zijn en welke niet. Ons advies is daarom: als je wilt boeken, bouw dan zoveel mogelijk zekerheden in en kijk goed naar de boekingsvoorwaarden. Organisaties adverteren nu met ‘flexibele reisvoorwaarden in verband met corona’. Maar als je maar 50 procent van je geld terugkrijgt als je een maand voor vertrek annuleert, hoe flexibel ben je dan?”
Een reisorganisatie heeft de verantwoordelijkheid je terug te halen als het onveilig wordt in je vakantieland
„Wij kregen het afgelopen jaar veel klachten over vliegtickets die geboekt zijn via ticketwebsites. Die sites waren maandenlang moeilijk bereikbaar. Ook blijkt het lastiger om je geld terug te krijgen dan wanneer je direct bij de luchtvaartmaatschappij boekt”, aldus Van der Staak. Er waren onder meer klachten over Cheaptickets en Vliegwinkel.nl. „Ticketwebsites kunnen handig zijn als een reis uit meerdere vluchten van verschillende maatschappijen bestaat. Maar als een luchtvaartmaatschappij uit Azië een vlucht annuleert en hij valt niet onder de EU-wetgeving, kunnen ticketwebsites weinig voor je doen.”
Van der Staak adviseert ook een pakketreis te boeken in plaats van losse onderdelen bij verschillende organisaties. „Dat biedt meer zekerheden. Als de aanbieder de reis annuleert, heb je recht op geld terug binnen veertien dagen. Ook heeft de reisorganisatie de verantwoordelijkheid je terug te halen als het onveilig wordt in je vakantieland.”
„Verder: betaal met je creditcard. Krijg je een voucher en wil je die niet, dan kan de creditcardmaatschappij – onder voorwaarden – binnen een jaar de betaling terugdraaien.”
Onlangs ging reisorganisatie D-reizen failliet. Wat als je bij hen een reis had geboekt waar je een voucher voor hebt gekregen? Kijk onderstaande video voor het antwoord:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Volg ons op social media!
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
PREMIUM
Coronaschulden duwen 50.000 in kern gezonde bedrijven naar afgrond
Zo'n 50.000 in de kern gezonde bedrijven dreigen de komende jaren onnodig failliet te gaan omdat ze geen lening kunnen krijgen. Het Instituut voor Midden en Kleinbedrijf (IMK) denkt een methode te hebben gevonden om dat te voorkomen. -
‘Nederlanders zoeken vooral naar vakantie in eigen land’
Nederlanders zoeken de laatste tijd vooral naar vakantie in eigen land, merkt vakantiereview- en boekingssite Zoover. Waar in 2019 en voorgaande jaren Frankrijk nog het populairste vakantieland was, is dat sinds vorig jaar, toen de coronapandemie uitbrak, Nederland. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
goedkoop op vakantie
Anki (33) verblijft gratis in vakantiehuisjes in ruil voor foto’s op haar Instagram-account
Een vakantie kan een flinke hap uit je budget zijn. Maar sommige mensen hebben er een sport van gemaakt om goedkoop vakantie te vieren. Op allerlei creatieve manieren drukken ze de kosten. Elke week laten we zo’n vakantieganger aan het woord. Deze week: Anki Willemsen (33) verblijft als content creator gratis in vakantiehuisjes. -
Omhoog en weer omlaag: zo wordt de waarde van bitcoin bepaald
Beleggers zagen deze week de waarde van hun cryptomunten flink dalen. Hoe komt het dat de waarde van cryptomunten zo schmmelt en hoe wordt de waarde van de bitcoin eigenlijk bepaald?