Een moestuin hoeft niet veel tijd te kosten, zegt Marije (43): 'Begin met de makkelijke groenten zoals sla, radijsjes, wortelen, tomaat en courgettes.'
Volledig scherm
Een moestuin hoeft niet veel tijd te kosten, zegt Marije (43): 'Begin met de makkelijke groenten zoals sla, radijsjes, wortelen, tomaat en courgettes.' © Jeroen Woertman

Ronald (39) eet alleen uit eigen tuin: ‘Zaadjes van 20 cent, 100 kroppen sla’

Je plant een paar zaadjes en met een beetje geluk groeit daar een paar maanden later je avondeten uit. Een eigen moestuin(tje), het klinkt makkelijk, maar ben je er niet veel geld en tijd aan kwijt? Deze tuinders helpen je op weg met hun bespaartips: ,,Zaadjes ruil je via Facebook en bewaar je wel tien jaar in de vriezer.’’

8 reacties

 • Xander Geering

  1 week geleden
  Leuk zo'n pro-moestuin-pleidooi, maar ik haak af. Ik heb geen groene vingers en mis ze ook niet; kwestie van interesse. Mijn tuin is om in te zitten en te BBQ-en. Groenten koop ik wel bij de groenteboer of in de supermarkt, bevalt prima. Eens zien of hier binnenkort net zo'n interessant 'vang-je-eigen-vis' of 'maal-je-eigen-meel' of 'bak-je-eigen-brood-artikel te vinden is.
 • peter Moes

  2 weken geleden
  Ik gebruik de helft van mij achtertuin als moestuin. van ongeveer 30 vierkante meter kan ik bijna een heel jaar mijn groent en fruit eten. Ik droog en weck alle overschot aan groente en fruit. Ik doe dit al meer als 40 jaar. In het najaar ga ik bij een boer langs voor mest en dat gebruik ik weer in de tuin. Ik heb per jaar meer als 150 potten vol met fruit, tomatensap en groente. Voor het wecken is wel wat kennis en ervaring voor nodig, dus begin er niet zomaar aan .
 • Joop Westdijk

  2 weken geleden
  Kijk die aantallen en prijzen die in het artikel worden genoemd, zijn niet de prijzen en aantallen die ik in mijn 60 jarige ervaring als (moes) tuin bezitter heb ervaren. Al die geitenwollensokken tuinders zijn prima lui maar geen tuinders. Koop gewoon goed spul voor je moestuin net als ik, dan hou je het ook 60 jaar met plezier vol.
 • Angélique Broekman

  2 weken geleden
  Hier wordt wel heel makkelijk gedaan over het verkrijgen van grond voor een moestuin. Wil je werkelijk ervan kunnen leven dan heb je een behoorlijk stuk grond nodig. En die grond is er gewoonweg niet. Er is al ruimte gebrek in Nederland, dus het op grote schaal gaan houden van moestuinen werkt niet. Er zijn vaak ellenlange wachtlijsten bij moestuincomplexen. Denk ook ff aan de boer en zijn gezin. Zij willen hun producten ook graag verkopen om zichzelf te onderhouden.
 • Marielle Linthorst

  2 weken geleden
  Kijk eens op de website van De Makkelijke moestuin. Ik doe het al jaren en het kost maar heel weinig tijd.
 1. Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jongeren die vanaf 2015 begonnen zijn met een studie, zitten door het leenstelsel na het afronden ervan vaak met schulden tot in de tienduizenden euro’s. Hoe gaan jongeren met deze schulden om? Zijn ze zich bewust van de verantwoordelijkheden van het afbetalen? En welke gevolgen brengen dit soort schulden met zich mee op de lange termijn? Wij zoeken het uit in deze reeks. Vandaag deel 2, over maximaal lenende studenten.