Sabine wilde graag een visgraatvloer: 'Bij een speciaalzaak waren we voor 5000 euro klaar, dachten we’
GeldflatersIedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Sabine de Jonge (38) die 5000 euro extra voor haar visgraatvloer betaalde.
Wanneer speelde dit?
,,Twee maanden geleden, toen we een nieuw huis kregen. We hebben die vloer meteen gekocht.”
Waarom een visgraatvloer?
,,Ik zag het bij een vriend van me en dat was zo prachtig, heel chique. De vloer was van echt hout. Dat is natuurlijk het allermooiste, maar onbetaalbaar. En omdat we drie kleine kinderen en een hond hebben, leek het ons praktischer om voor een pvc-vloer te gaan, wat minder bewerkelijk is, makkelijker schoon te houden en minder prijzig.”
Waar kocht je het en hoeveel betaalde je ervoor?
,,Bij een speciaalzaak om de hoek waren we voor 5000 euro klaar. Dachten we.”
Ze vertelde ons dat het door het kliksysteem makkelijk te leggen was. Aangezien mijn man en ik allebei twee linkerhanden hebben, klonk dat ons als muziek in de oren
Is zoiets niet goedkoper bij een Praxis of een Gamma?
,,Inderdaad, maar dat zag ik pas later. Het was een beetje een impulsaankoop. Sinds de komst van onze derde, twee jaar geleden, barsten we praktisch uit ons huis. In Amsterdam zijn de betaalbare huizen dunbezaaid. Dus toen we ineens een geschikt huis konden krijgen, waren we zo blij dat we de dag erna meteen die vloer kochten. We hebben niet eens verder gekeken dan die ene winkel.
Het ging allemaal heel snel. We zagen een voorbeeld van de vloer, een lichte kleur namaakhout, en dachten allebei: dat is het! Terwijl onze smaken meestal heel verschillend zijn. Omdat leveringen in deze tijd trager gaan dan anders, waren we blij verrast toen de verkoopster zei dat de vloer op voorraad was en dat we hem binnen een week in huis konden hebben. Ze vertelde ons ook dat het door het kliksysteem makkelijk te leggen was. Aangezien mijn man en ik allebei twee linkerhanden hebben, klonk dat ons als muziek in de oren.”
Waar ging het mis?
,,Wij waren in de veronderstelling dat het om grote planken ging die er als visgraat uitzagen, als een soort kliklaminaat. Toen de pakken bezorgd werden, zag ik tot mijn schrik dat het echte visgraat was: kleine plankjes die je zelf in een bepaald patroon moet leggen en snijden. Een monnikenwerk en echt vakmanschap.”
Er bestaan verschillende soorten visgraatvloeren. Een houten variant is het meest traditioneel, maar is ook het prijzigst. Alternatieven zijn pvc, laminaat of Novilon: een stuk budgetvriendelijker, praktischer en minstens zo mooi. Op vtwonen lees je alles over de voor- en nadelen van verschillende soorten visgraatvloeren.
En toen?
,,In totale paniek belde ik een vriendin die onlangs verbouwd had of ze iemand wist die op korte termijn zo’n vloer zou kunnen leggen. We hadden de huur van ons vorige huis al opgezegd dus er was haast bij. Via haar kwam ik bij een timmerman die gelukkig de tijd had om het te doen. Een godswonder want op dit moment moet je maanden wachten voordat een werkman tijd heeft.”
Dus alles liep goed af?
,,Het is heel mooi geworden, maar die timmerman deed het natuurlijk niet gratis: 5000 euro was ik extra kwijt. Het is dat we het apart hadden gehouden omdat we van plan waren om te verhuizen maar zo waren we in één keer door ons potje voor onvoorziene kosten heen.”
Wat leerde je ervan?
,,Dat je, ondanks je enthousiasme, nooit over één nacht ijs moet gaan als het om zulke aankopen gaat. In alle doe-het-zelfzaken waar ik naderhand kwam, zag ik veel goedkopere en makkelijker legbare visgraatvloeren dan onze variant. Ik voelde me zo stom. En dat je de verkoopster niet op haar mooie blauwe ogen moet geloven als ze zegt dat het makkelijk leggen is. Als ik ooit nog een vloer ga aanschaffen, ga ik eerst te rade bij een vakman.”
Ook een geldflater begaan? Een misser waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven en wil je anderen daar met jouw verhaal voor behoeden? Mail dan naar geld@dpgmedia.nl.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet tips
‘Elektricien’ rekent voor halfuurtje werk ruim 3000 euro: ‘Niet veel later was telefoonnummer uit de lucht’
Vermoedelijk gebeurt het veel vaker dan we denken, zegt ook de politie. Mensen die bij een probleem met elektra, verwarming of water googelen naar hulp en zonder dat ze het weten uitkomen bij malafide bedrijven. Het overkwam Frank (66) en Lotte (77) uit Nieuwegein ook. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
PREMIUMbinnenkijken
Melissa voelt zich de koning te rijk in haar jaren 30-huis met ronde voordeur: ‘Dit huis heeft álles’
Een jaren 30-huis met een tuin, een garage en op fietsafstand van het centrum: voor Melissa van Well-Dijkshoorn (38) tikte haar woning in Overschie alle punten op haar verlanglijstje aan tijdens haar huizenjacht vijf jaar geleden. ,,Maar het meest verliefd werd ik op de voordeur.’’ -
PREMIUMKopen Zonder Kijken
Bob Sikkes: ‘Ze gaan allemaal voor dezelfde messing kraan, die over twee jaar gedateerd is’
Bob Sikkes (1965) is aannemer. Hij maakt al vijftien jaar woonprogramma’s op televisie, maar werd pas echt bekend met de kijkcijferhit Kopen Zonder Kijken, waarvan een vierde seizoen in de maak is. -
127
Te weinig tijd voor pincode en instructies onduidelijk: miljoenen hebben moeite met digitaal bankieren
Een op de zes Nederlanders heeft grote moeite met het regelen van bankzaken. Daardoor dreigt een tweedeling, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).
-
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
-
-
Twee op de drie Nederlanders hebben geen flauw benul van energieverbruik
Energie voor het huis kost per jaar duizenden euro’s, maar twee op de drie Nederlanders weten het eigen verbruik niet. -
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op?