Sigaretten zijn duur, maar ook je verzekering valt als roker duizenden euro’s hoger uit
Stoppen met roken bespaart je veel geld, dat weet iedereen. Wat niet iedereen weet is dat veel ex-rokers tot duizenden euro’s extra kunnen besparen op hun overlijdensrisicoverzekering (ORV). Als je niet meer rookt gaat je premie namelijk flink omlaag. Maar je moet je verzekeraar wél zelf vertellen dat je bent gestopt. En dat lijkt lang niet elke ex-roker te doen.
In 2007 kochten Tina (45) en Marcel (41) van Wezel een huis in Amsterdam. Bij de hypotheek sloten ze samen een overlijdensrisicoverzekering af, met een looptijd van 30 jaar. Als één van de twee voor 2037 overlijdt, krijgt de ander twee ton uitgekeerd.
Toen ze de levensverzekering afsloten moesten ze aangeven of ze rookten. Dat deden ze beiden. Hierdoor rekende de verzekeraar een relatief hoge gezamenlijke maandpremie, van 57 euro. ,,We rookten vaak wel een pakje per dag. Dat begon steeds meer te knagen, omdat je weet dat je er ziek van wordt”, vertelt Tina. ,,In 2011 zijn we daarom tegelijk gestopt. En ineens begonnen we geld over te houden.”
Het echtpaar besloot dat geld op te sparen voor leuke reisjes. Tina: ,,Al tien jaar zetten we elke dag de kosten van één pakje sigaretten opzij. Het werd een sport: gaat de sigarettenprijs omhoog, dan zetten we een hoger bedrag opzij. Omdat we vanwege corona niet kunnen reizen zit er al bijna 3000 euro in ons reispotje.” Op de vraag of ze als ex-rokers een lagere premie op hun overlijdensrisicoverzekering aanvroegen, roept Tina: ,, Nee wat stom, daar hebben we nooit aan gedacht.”
Minder premie na twee jaar niet meer roken
Vergelijkingssite Independer wijst ex-rokers al jaren op het feit dat je stoppen met roken moet melden bij je ORV-verzekeraar. Guido Rodenburg van Independer: ,,Roken weegt heel zwaar mee in de hoogte van je premie. En stoppen dus ook.”
Zo houden we nog geld over voor de Malediven
Omdat rokers gemiddeld jonger overlijden, sterven ze dus ook vaker binnen de ORV-looptijd dan niet-rokers. De verzekeraar moet bij rokers dus vaker uitkeren, vandaar de hogere premie. Maar als je twee jaar bent gestopt ziet de verzekeraar je als een ex-roker. Vanaf dat moment hoef je ook minder premie te betalen. Soms nog maar de helft van je oude ‘rokerspremie’. ,,Maar je moet je verzekeraar wel zélf vertellen dat je bent gestopt”, zegt Rodenburg. ,,Pas dan krijg je een lagere premie aangeboden.”
Volgens Independer weten maar weinig ex-rokers van die lagere premie. ,,Situaties als die van Tina en Marcel komen vaak voor”, legt Rodenburg uit. ,,Eén telefoontje naar de verzekeraar had dit stel vanaf 2013 waarschijnlijk duizenden euro’s bespaard, dat geld is nu verdampt.”
Overstappen naar andere verzekering vaak nóg goedkoper
Als je je overlijdensrisicoverzekering kunt aanpassen naar ‘niet-roker’ is het op verstandig om meteen te kijken of je eigen verzekeraar nog wel de laagste premie biedt. Rodenburg: ,,Vaak zie je dat een andere ORV nóg goedkoper blijkt te zijn. Met een overstap kun je soms dubbel besparen.”
Independer rekende uit wat Tina en Marcel alsnog kunnen besparen door hun ORV over te sluiten naar een verzekeraar die hen - als ex-rokers - de laagste premie biedt. Rodenburg: ,,In hun huidige situatie betalen ze nog 16 jaar (de rest van de oorspronkelijke looptijd) 57 euro per maand. Dat is in totaal 10.944 euro. Maar als ze overstappen, dan kost het goedkoopste alternatief hen nog maar 27,13 euro per maand. Dat is nog 5.209 euro voor de rest van de looptijd. Jaarlijks besparen ze hiermee 358 euro. Op de rest van de looptijd van 16 jaar is dat in totaal 5.728 euro, zonder dat ze hoeven in te leveren op het verzekerde bedrag.” Kijk hier voor meer bespaarvoorbeelden van Independer, van verschillende ex-rokers op de overlijdensrisicoverzekering.
Nu ze weten dat ze nog meer kunnen besparen gaan Tina en Marcel deze maand nog op zoek naar een nieuwe overlijdensrisicoverzekering. Tina: ,,Het premieverschil gaat ook naar ons vakantiepotje. Zo houden we nog geld over voor de Malediven.”
Hoeveel geld bespaar je door geen sigaretten meer te kopen?
Het overzicht van sigaretten-prijs.nl laat zien dat een pakje met 20 sigaretten in veel gevallen 8 euro kost. Dat betekent dat de prijs van één sigaret op 40 cent ligt. Iemand die 10 sigaretten per dag rookte bespaart met stoppen 28 euro per week. Dat is een besparing van 112 euro per maand en 1.424 euro per jaar.
Op ikstopnu.nl kun je precies berekenen hoeveel geld jij uitspaart door geen sigaretten meer te kopen.
Stoppen met roken is zowel voor je gezondheid als je portemonnee een goed idee. Wie de e-sigaret als alternatief ziet, komt echter bedrogen uit. Volgens Trimbos is die namelijk schadelijker dan gedacht:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
superbespaarders
Sandra (29) jaagde er 3000 euro per maand doorheen: ‘Was aan het eind altijd blut’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Sandra Boon (29), die met haar eigen methode binnen no time haar financiële doelen behaalde. -
Duurder tijdens levertijd: prijzen nieuwe auto’s blijven maar stijgen
Nieuwe auto’s zijn de afgelopen maanden rap duurder geworden, meldt dataleverancier Autotelex. Prijsverhogingen van vijf of zelfs tien procent zijn geen uitzondering en kunnen ook plaatsvinden ná het tekenen van het koopcontract. -
PREMIUM
Waarom je wel en niet je huis zou moeten verhuren
Je kunt er een aardige bijverdienste aan hebben, maar het idee dat er vreemden in je bed slapen is voor jou misschien een stap te ver. De voors en tegens van je huis verhuren. -
Volg ons op social media!
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
Nieuw-Zeeland overweegt rookvrije generatie: sigarettenverbod voor iedereen geboren na 2004
Nieuw-Zeeland wil tegen 2025 rookvrij zijn. Om dat doel te bereiken, heeft de regering enkele opvallende voorstellen gelanceerd. Zo zou iedereen die na 2004 is geboren, nooit meer sigaretten kunnen kopen.
-
PREMIUM
Schuldhulpverlening: ‘We kunnen vaker mensen met schulden niet helpen’
Het is voor schuldhulpverleners steeds lastiger om een schuldregeling te treffen tussen schuldeisers en huishoudens met groeiende betalingsproblemen. Reden: door stijgende uitgaven is het inkomen niet meer toereikend om tot een akkoord te komen. De brancheorganisatie voor schuldhulp en financieel advies NVVK spreekt van een zorgwekkende situatie. -
Energierekening
Ferdi: 'We hebben geen afwasmachine. Echt, klinkt raar hè? Ik zou niet weten waarom’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ferdi Verberk (57) uit Sint Anthonis. -
Wat is een normaal bedrag voor op je spaarrekening? ‘In veel gevallen is 10 procent te weinig’
Budgetteren, sparen en rondkomen: dagelijks hoort budgetcoach Carolien Vos van haar klanten hoe moeilijk dat is en waar mensen tegenaan lopen. Ze deelt deze zomer haar beste tips. Vandaag: een financiële buffer.