Esmah Lahlah (rechts) zat als wethouder een maand in de bijstand, Hanny Heuvelink (links) is al jaren bijstandsgerechtigd.
Volledig scherm
PREMIUM
Esmah Lahlah (rechts) zat als wethouder een maand in de bijstand, Hanny Heuvelink (links) is al jaren bijstandsgerechtigd. © Dolph Cantrijn

Spaargeld opmaken voor je bijstand krijgt: dat moet anders, vindt deze wethouder

De Tilburgse wethouder Esmah Lahlah kan geen paprikachips meer zien. Tijdens haar experiment om een maand op bijstandsniveau te leven, ontdekte zij hoe het is om géén geld voor het avondeten te hebben en je honger te stillen met chips. Volgens Hanny Heuvelink, die al tientallen jaren in de bijstand zit, is de werkelijkheid soms nog schrijnender. Een dubbelinterview over pijn, machteloosheid en vernedering in de bijstand.

17 reacties

 • S. van Beijnum

  1 maand geleden
  @Kees S: Mensen die niet willen werken, moet je niet dwingen om te werken: dit zijn niet bepaald de meest gemotiveerde medewerkers en drukken de moraal op een werkvloer erg naar beneden. Beter geef je gewoon iedereen een basisinkomen en werken doe je voor wat extra's, dan kunnen de mensen die niet willen werken ook geen schade aanrichten aan het bedrijfsleven.
 • Kees S

  1 maand geleden
  Er is in dit land nog iets wat onderbelicht blijft: de aanwezigheid van arbeidsmigranten. Weet u nog waarom zij hier zijn? De gemiddelde uitkeringsgerechtigde wil namelijk niet buiten werken om boompjes te planten, fruit te plukken of vroeg opstaan om in de bouw te werken. Er is namelijk werk genoeg maar niet iedereen wil dat doen. Door werklozen van daaruit werk aan te bieden en ze ook een beetje te dwingen hoeft er geen sprake te zijn van schreinende gevallen zoals hier beschreven.
 • S. van Beijnum

  1 maand geleden
  Dit soort experimenten vind ik sociaal onaanvaardbaar. Mensen hebben het moeilijk, dan moet je niet met je dikke portemonnee arm en solidair komen doen. Luister naar de mensen, hun behoeften, de manier waarop ze behandeld worden en doe er ook iets mee. Wethouders, politici, allemaal roeptoeteraars die mooi op het plaatje willen staan... Iedereen gewoon een basisinkomen en werken voor wat extra's.
 • Ellen Wennekers-Schambach

  1 maand geleden
  Iemand die zich 40 uur per week inzet voor haar medemens, op vrijwillige basis?! Daar moeten we veel meer dan alleen maar heel erg blij mee zijn!!
 • rob spaans

  1 maand geleden
  @Pieter de zeeuw Ik zou jou dan adviseren om een participatie baan te nemen. Werken met behoud van uitkering. Aangezien het jou gaat om lekker bezig te blijven en jij inkomen irrelevant vind? Ik hoor van je wanneer je begonnen bent.
 1. ‘Zeg maar niet dat je lesbisch bent, mannen moeten nog steeds met je kunnen flirten’
  Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie

  ‘Zeg maar niet dat je lesbisch bent, mannen moeten nog steeds met je kunnen flirten’

  Vandaag is het de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, een dag waarop aandacht gevraagd wordt voor geweld en discriminatie tegen lhbti+’ers. Want pesterijen en intimidatie zijn nog steeds dagelijks de werkelijkheid, ook op de werkvloer. En dat houdt veel Nederlanders tegen in hun klim op de carrièreladder. Remco Boxelaar van kennisplatform Corporate Queer hoopt daar met een speciaal leiderschapsprogramma verandering in te brengen.
 2. Met Plaatsievrij zie je meteen of er plek is in je favoriete restaurant: ‘Dit kan ook na corona een oplossing zijn’
  PREMIUM

  Met Plaatsie­vrij zie je meteen of er plek is in je favoriete restaurant: ‘Dit kan ook na corona een oplossing zijn’

  Eén app waarmee je realtime kan zien hoe druk het is bij je favoriete café, winkel of kapper en als het nodig is meteen reserveren. Met deze applicatie willen ondernemers Ruben van der Veldt en Abdel el Messaoudi het klanten zo makkelijk mogelijk maken tijdens deze pandemie. Voordeel is dat je niet meer op verschillende sites hoeft te kijken. ,,We denken dat het ook na corona een goede oplossing kan zijn.’’
 1. 'Als je er niet over praat, blijft dit altijd een issue'
  Play

  'Als je er niet over praat, blijft dit altijd een issue'

 2. Wilders noemt formatie 'politieke poppenkast': 'Kiezer wil centrumrechts'
  Play

  Wilders noemt formatie 'politieke poppen­kast': 'Kiezer wil centrum­rechts'