Studenten financieel afhankelijker van ouders: ‘Als ik niet rondkom zegt mijn moeder: komt goed!’

VideoStudenten zijn de afgelopen vier jaar afhankelijker van hun ouders geworden en minder financieel zelfstandig, mede door het leenstelsel. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Ook maken studerende jongeren zich meer zorgen over de gevolgen van hun studieschuld voor hun toekomst.

18 reacties

 • Johanneke Ouwerkerk

  1 jaar geleden
  Je hebt gratis ov dus niet iedereen hoeft op kamers, 11/2 uur enkele reis is echt niet onoverkomelijk. Ook kunnen veel boeken tweedehands gekocht worden. Als je thuis blijft wonen en een bijbaan hebt kom je in veel gevallen een eind. Ik snap best dat er in sommige gevallen schulden gemaakt moeten worden maar die bedragen van 30000 -60000 euro zijn uitzonderingen.
 • Jan Willem Roos

  1 jaar geleden
  Studeren hoort gratis te zijn, zoals ook in veel andere landen. Wat wij, of liever gezegd, wat onze regering heeft gedaan, kan niet, jongeren met gigantische schulden opzadelen is ronduit banaal en zeker niet meer van deze tijd. Het gaat bij regeringen alleen om heel veel geld en stelen al zelfs de jongeren helemaal kaal terwijl ze nog niets bezitten, over criminaliteit gesproken.
 • Marco S. Zelf

  1 jaar geleden
  De overheid, lees: de VVD, heeft het land op veel vlakken om zeep geholpen. VVD is alleen geïnteresseerd in geld voor de rijken, niet voor de gewone man. Het risico is te groot dat mensen uit de lagere bevolkingslagen slimmer worden dankzij een goede opleiding en dat zij wat meer gaan verdienen dan de middenmoot. Dan zorg je dat mensen die wat meer weten eerst een flinke schuld hebben voordat zij in de middenmoot of hoger terecht komen. Geld is macht, macht is voor de rijken.
 • Knegt

  1 jaar geleden
  Ik ben in 2015 gaan studeren HBO International Business Studies. Deze vierjarige studie is een buitenlandse stage verplicht. Ik heb mijn stage in Barcelona gedaan. Maar denk je enige compensatie in het buitenland te krijgen NADA. Verblijf enz.alles zelf betalen. Hier moet echt een internationale regeling voor komen. Stage bedrijven maken van studenten misbruik. Tevens heb ik precies vijf jaar gestudeerd en heb ik alles zelf moeten betalen en zit ik met een hoge schuld . Toekomst opbouwen????
 • Jozef van der Linden

  1 jaar geleden
  Wanneer je als ouders een verstandig beleid voert kun je met een bruto inkomen twee kinderen zonder problemen en zonder beurzen laten studeren. Ze dragen zelf voor eigen plezier een steentje bij door een bij-baantje naast de studie te nemen, zonder dat hun behoefte aan contact met vrienden teloor gaat, en een grote kosten besparing een OV kaart is goedkoper dan een kamer huren.
 1. Alina Bijl (21) strijdt vóór jongeren en tégen het leenstelsel: ‘Dat systeem is de wereld op z'n kop’
  PREMIUM

  Alina Bijl (21) strijdt vóór jongeren en tégen het leenstel­sel: ‘Dat systeem is de wereld op z'n kop’

  Ingegeven door torenhoge studieschulden, onbetaalbare huizenprijzen en sociaal knellende coronamaatregelen, bijt een groeiende groep jongeren van zich af en laten ze hun stem horen. Als kersverse voorzitter van FNV Young&United en SER-lid werpt Alina Danii Bijl (21) zich nadrukkelijk op als voorvechter van een betere sociaal-economische positie van haar generatie. ,,Jongeren worden weer lid van een bond.’’
 2. Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jaël (25) leent 1000 euro per maand: ‘Voor studie, maar ook gewoon omdat het kan’

  Jongeren die vanaf 2015 begonnen zijn met een studie, zitten door het leenstelsel na het afronden ervan vaak met schulden tot in de tienduizenden euro’s. Hoe gaan jongeren met deze schulden om? Zijn ze zich bewust van de verantwoordelijkheden van het afbetalen? En welke gevolgen brengen dit soort schulden met zich mee op de lange termijn? Wij zoeken het uit in deze reeks. Vandaag deel 2, over maximaal lenende studenten.
 3. Nationaal watertekort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’
  PREMIUM

  Nationaal waterte­kort: ‘Je hoeft niet je hele tuin te sproeien om je tuin te redden’

  Door de aanhoudende droogte heeft Nederland officieel een watertekort. We moeten dus zuiniger omgaan met ons drinkwater. Maar we willen niet dat onze tuinplanten bij bosjes neervallen omdat het zo droog is. Toch hoef je niet elke avond met de tuinslang, gieter of sproeier in de weer, zeggen deskundigen. ,,Dan ben je vooral bezig je tuin in leven te houden. Maar dat hoort Moeder Natuur zelf te doen.’’