Trumps eigenwijsheid tijdens zijn presidentschap kostte hem ruim 1 miljard dollar
Donald Trump is flink gezakt op de miljardairslijst van Forbes. Het Amerikaanse tijdschrift stelt jaarlijks een ranglijst samen van de rijkste mensen ter wereld, op volgorde van hun vermogen. De voormalige president van de Verenigde Staten daalt bijna driehonderd plaatsen, en staat nu met 2,4 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) op plek 1299.
Delen per e-mail
Trump was de eerste Amerikaanse president met een miljardenvermogen. Vorig jaar, toen hij het Witte Huis nog bewoonde, stond hij op positie 1001 van de wereldranglijst.
Overigens is zijn vermogen niet afgenomen, maar zelfs ietsje gestegen. In 2020 was hij nog 2,1 miljard dollar ‘waard’. Toch is hij flink ingehaald, doordat andere rijken in de tussentijd er simpelweg nóg meer bij kregen. Onder de aanvoerders van de lijst zijn veel bekende namen, met Amazon-oprichter Jeff Bezos (177 miljard dollar) aan kop, Elon Musk van Tesla (151 miljard) op twee, en iets verderop Microsofts Bill Gates (124 miljard) en Mark Zuckerberg van Facebook (97 miljard). Bezos ging er in één jaar maar liefst 64 miljard dollar op vooruit, waarmee Trumps vermogen een schijntje lijkt.
Hij miste de kans om te profiteren van de marketboom die hij zelf vooruithielp
Volgens Forbes had Trump er goed aan gedaan als hij aan het begin van zijn presidentschap, in 2017, bezittingen had verkocht. Vanwege mogelijke belangenverstrengeling werd hier door critici ook op aangedrongen, maar de president was eigenwijs. In zijn eigen nadeel, blijkt nu. ,,Door te weigeren zijn portefeuille bij zijn aantreden af te stoten, zorgde Trump ervoor dat zijn presidentschap jarenlang verzandde in ethische discussies, terwijl hij ook nog de kans miste om te profiteren van de marketboom die hij zelf vooruithielp.’’ Destijds was zijn vermogen 3,5 miljard dollar waard, waarvan nu een derde is verdampt. Zijn geld zit vooral in vastgoed en veel van zijn gebouwen zijn honderden miljoenen dollars minder waard geworden.
Een reactie op zijn daling in de lijst kunnen we van Trump overigens niet verwachten; sinds 8 januari is zijn Twitteraccount permanent geblokkeerd, volgens het platform vanwege ‘het risico op aanzetten tot geweld’. Die beslissing werd twee dagen na de gewelddadige Capitoolbestorming door Trump-aanhangers bekendgemaakt.
Rijkste Amerikanen
Naast de internationale rijkenlijst is er ook de Forbes 400, waarin alleen Amerikanen worden gerangschikt op vermogen - zoals de Quote 500 alleen Nederlandse rijken op volgorde zet. De Amerikaanse lijst wordt pas later in het jaar gepubliceerd. Mogelijk daalt Trump ook hier, en valt hij er dit jaar net buiten; in 2020 nam hij de 339ste plaats in.
De ex-president zal niet blij zijn met zijn degradatie: hij doet zich graag rijker voor dan hij naar alle waarschijnlijkheid is. In 1982 verscheen de allereerste editie van de Amerikaanse ranglijst, waarin ook Donald Trump werd opgenomen. Zijn vermogen werd geschat op zo’n 200 miljoen dollar; maar een vijfde van het vermogen waarover hij in veel interviews sprak.
In 1983 belde Trumps woordvoerder John Barron dan ook naar de redactie van Forbes, om een nieuwe onderschatting voor te zijn. Het vastgoedbedrijf dat eerst voor de helft van vader Fred Trump was, zou volgens de woordvoerder inmiddels bijna volledig in handen van Donald zijn. Bovendien gingen de zaken zó goed, dat de vastgoedhandelaar ‘eigenlijk miljardair moest worden genoemd’. Opvallend detail: John Barron staat inmiddels bekend als een van de vele aliassen van de vastgoedondernemer. Trump belde de media dus zelf - met een licht overdreven New Yorks accent.
Amazon-baas Jeff Bezos is de rijkste man ter wereld, maar doet hij wel eerlijk zaken? Grote bedrijven, waaronder ook Apple, Google en Facebook werden tot de orde geroepen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na Kylie Jenner is nu ook Kim Kardashian officieel miljardair
Kim Kardashian heeft een vermogen van een miljard dollar (ruim 845 miljoen euro) en is dus officieel miljardair. Daarmee heeft de realityster een plekje in de Forbes’ World’s Billionaires List gekregen, aldus het Amerikaanse zakentijdschrift. -
superbespaarders
Sandra (29) jaagde er 3000 euro per maand doorheen: ‘Was aan het eind altijd blut’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Sandra Boon (29), die met haar eigen methode binnen no time haar financiële doelen behaalde. -
PREMIUM
Zenuwachtig voor de eindtoets: met deze tips help je je kind goed om te gaan met spanning
En daar is ‘ie weer: de centrale eindtoets (voorheen Cito). Vanaf vandaag zitten weer talloze achtstegroepers te zwoegen op deze testen die moeten uitwijzen naar welk niveau middelbare school ze straks gaan. Alhoewel: het is een achtervang tegenwoordig. Want de docent heeft het laatste woord. Wij geven vijf tips aan kinderen, leraren, ouders én opa’s en oma’s hoe je je hier in deze tijd goed op kan voorbereiden. -
Baas van Amazon is de rijkste man ter aarde en dit is de rijkste Nederlander
De rijken zijn weer flink rijker geworden de afgelopen twaalf maanden. In totaal telt de wereld 2755 miljardairs, samen goed voor 13.100 miljard dollar. Nederland telt twaalf miljardairs. -
PREMIUM
Beleggen in wijn? Zo ga je niet nat: ‘Een goed netwerk is essentieel’
Je houdt van wijn, kunt een zoete van een droge onderscheiden en hebt wat geld: dus waarom niet investeren in wijn? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeggen professionals. Hoe pak je het aan?
-
energierekening
Leo (57) heeft infraroodpanelen en een speciale douchebak: 'Ik ben de aanjager in huis’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Leo Planken (57) uit Delft. -
Een op vijf werknemers zag in 2020 (vrijwel) niemand tijdens het werk: ‘Mensen raken geïsoleerd’
Ruim een op de vijf werkende mensen komt sinds de coronacrisis vrijwel nooit iemand tegen tijdens werktijd. Vooral werkenden in de financiële sector en in de bedrijfstak informatie en communicatie hebben op een gemiddelde werkdag weinig contact met anderen: vijf op de tien hebben hooguit één ontmoeting met een collega of klant per dag. -
Zo lang mag je caravan of camper voor de deur geparkeerd staan
Het vakantieseizoen staat voor de deur. Dat betekent dat de caravan of camper weer van stal kan worden gehaald voor het nodige poets-, reparatie- en inpakwerk. Maar hoe lang mag dit kampeermiddel eigenlijk in de straat staan?