Vakbond: bijna 800.000 Nederlanders niet op vakantie door geldgebrek
Buitenlandse vakanties blijven lastig door corona, maar voor 35 miljoen Europeanen is er een nog veel groter obstakel: geldgebrek. Zo’n 28 procent van de mensen, aldus de Europese vakbondskoepel Etuc, kan zich zelfs een uitje van een week niet permitteren. In Nederland gaat het om 775.000 mensen met een laag inkomen.
Enkel kijkend naar de lagere inkomens gaat het zelfs om een meerderheid van de gezinnen (bijna 60 procent), aldus Etuc. Het ergste is de situatie in Griekenland, Roemenië en Kroatië, waar tussen de 80 en 90 procent van de mensen met een laag inkomen gedwongen thuisblijft.
In Nederland gaat het om iets meer dan 40 procent van de lage inkomens, ook nog altijd een groep van 775.000 mensen. Het komt daarmee op een gedeelde zesde plaats met Duitsland, na Oostenrijk, Luxemburg en de Scandinavische landen. Nederland zit bovendien bij de landen waar de loonkloof de afgelopen 10 jaar nog is gegroeid: met 6,7 procent.
Luxe
,,Vakantie mag geen luxe voor enkelen zijn”, zo commentarieert Etuc-topvrouw Esther Lynch. ,,Terwijl tal van werknemers op pad gaan om tijd door te brengen met vrienden en familie, is dat – door een te laag inkomen - voor miljoenen niet weggelegd. De toename in vakantie-ongelijkheid (in de afgelopen tien jaar in maar liefst 16 van de 27 lidstaten, aldus Etuc) bewijst opnieuw hoe oneerlijk de voordelen van economische groei in Europa de afgelopen tien jaar zijn verdeeld.”
De vakbondskoepel, die zich deels baseert op cijfers van Eurostat, het Europese CBS, verbergt niet dat haar onderzoek deel uitmaakt van de Europese strijd om een hoger minimumloon, waarover het Parlement na het zomerreces besluiten neemt.
Armoedegrens
Veel werknemers met een inkomen van minder dan 60 procent van het mediaan loon (de helft verdient meer, de helft verdient minder) is werkloos of gepensioneerd, ‘maar er zitten ook miljoenen werknemers bij met het wettelijk minimumloon’, aldus de vakbondskoepel. Dat is in 16 EU-lidstaten zo laag dat ook mensen met een baan er nog tegen de armoedegrens zitten.
Etuc probeert momenteel samen met progressieve Parlementsleden een ‘fatsoensdrempel’ in de wetgeving te krijgen, waardoor het wettelijk minimumloon nooit minder dan 60 procent van het mediaan loon en nooit minder dan 50 procent van het gemiddeld loon kan zijn. Dat zou neerkomen op een loonsverhoging voor 24 miljoen mensen.
Kijk onze nieuwsvideo's in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Volg ons op social media!
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter! -
Consumenten besteden meer, maar krijgen daar minder voor
Consumenten laten het geld nog steeds rollen. De detailhandel heeft vorig jaar bijna 7 procent meer omgezet ten opzichte van een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
PREMIUM
Apeldoorners schenken samen 1,5 ton vakantiegeld aan minderbedeelde plaatsgenoten
Een keer nieuwe schoenen kopen in plaats van een paar van de kringloop. De diepvries aanvullen of eindelijk de kleinkinderen trakteren op McDonald’s. Dik 800 arme huishoudens in Apeldoorn hebben een extraatje te besteden. Dankzij plaatsgenoten die samen zo’n 155.000 euro van hun vakantiegeld hebben geschonken. -
PREMIUM
Economen voorspellen een milde recessie: dit is wat het voor ons betekent
De vorige keer dat we te maken hadden met torenhoge inflatie te maken, liep de bestrijding ervan uit op een diepe recessie en massawerkloosheid. Het lijkt er op dat de schade nu beperkt blijft. Economen voorspellen een milde recessie, maar een beetje afkoeling is juist goed.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUM
Veel patiënten in onzekerheid over zorgcontract: wordt mijn behandeling nog wel vergoed?
Wel of geen vergoeding? De onderhandelingen tussen zorgaanbieders en zorgverzekeraars zijn nog niet overal afgerond. Ondertussen zit de patiënt in onzekerheid. Geen contract betekent: op zoek naar een andere behandelaar of diep in de buidel tasten.