Veel minder in je kast: ‘Met twaalf kledingstukken kun je zo 24 outfits samenstellen’
Less is more, of zoals ecologisch styliste Maureen Riley het zegt: less is better. Dat is waar het om draait bij een zogenaamde ‘capsule-wardrobe’, die inhoudt dat je kast alleen met veelzijdige kledingstukken gevuld is. Kortom: minder en beter kopen. Zeg dus vaarwel tegen fast fashion (goedkope kleding van grote ketens, red.) en urenlang voor je kast staan. ,,Met twaalf stuks kan je makkelijk eenentwintig tot vierentwintig outfits samenstellen.”
De lente is in aantocht. Heb jij ook moeite met het uitkiezen van outfits en het jezelf een weg banen tussen al je (mis)koopjes? Een capsulecollectie is een verzameling van een beperkt aantal kledingstukken waarmee je makkelijk veel verschillende outfits kan samenstellen. Door meer na te denken over de kleren die je koopt bespaar je tijd en - uiteindelijk - geld, en ben je verantwoorder bezig dan wanneer je steeds in het wilde weg nieuwe kleding aanschaft.
Eindeloos combineren
,,Een capsulecollectie begint al bij twaalf stuks”, begint Riley. ,,Met twaalf goed gekozen kledingstukken kan je makkelijk tussen de eenentwintig à vierentwintig outfits samenstellen. Kies dus voor kleren die gemakkelijk te combineren zijn.”
,,Het mooie aan een ecologische collectie is dat die organisch geproduceerd wordt; geen vervuiling of schuldgevoelens dus. Je betaalt misschien wat meer, maar de stukken gaan lang mee en er zitten minder chemicaliën in. Natuurlijke stoffen zoals katoen en linnen hoef je daarnaast veel minder vaak te wassen, want ze hebben minder de neiging om nare geurtjes vast te houden. Wil je dat je kleren weer fris ruiken, hang ze dan buiten om te luchten, dat doet wonderen. En als je toch wast, was dan op 20 graden. Belangrijke tip: ga altijd voor de beste kwaliteit die je je kan veroorloven.”
Ga altijd voor de beste kwaliteit die je je kan veroorloven
,,De meeste mensen denken dat je je moet focussen op neutrale kleuren en basic stukken, en dat capsulecollecties saai zijn”, vertelt Riley. ,,Dat hoeft echter helemaal niet, een capsule mag juist lekker bont zijn, zeker in de lente. Het is veel leuker om een goede balans tussen neutraal en kleur te vinden, zodat je eindeloos kan blijven combineren. Want je moet de kleren natuurlijk keer op keer willen dragen. En wat je ook zegt: van kleur worden we allemaal blij. Ik vind dus dat kleuren niet mogen ontbreken.”
Something old, something new
,,Een extra tip die ik kan meegeven voor mensen die een duurzame collectie willen, is: kijk naar wat je al in je kledingkast hebt. Stel je voor dat je een oude spijkerbroek hebt die je niet vaak meer draagt, zoek dan een leuke, duurzame top die er goed bij past. Dat hoeft niet duur te zijn, je vindt zoiets al vanaf 20 euro. Of je kan een ecologische sjaal, riem of tas toevoegen aan je outfit. Zo creëer je een nieuwe look zonder voor fast fashion te moeten kiezen. Something old, something new.”
,,Als je veel oude stukken in je kast hebt die je niet draagt, geef ze dan weg. Aan een tweedehands- of textielwinkel of aan iemand die ze wel kan gebruiken. Nooit zomaar weggooien, want er is al zo veel vervuiling door kleding.”
Riley’s missie naar een meer duurzame wereld begon in 2014. ,,Toen heb ik heel intensief mogen samenwerken met ontwerper Albert Chapel, een bijzonder figuur. Hij gebruikt natuurlijke materialen zoals hout, gelooid leer, zeewier en zelfs pure chocolade om kleding te maken. En hij koos mij als styliste.”
,,Dankzij Albert heb ik de kans gekregen om van heel dichtbij te leren wát duurzaamheid is. Van oude koeien maakte hij jassen, van oude tafels maakte hij jurken. Ik dacht: dit kan niet. Dankzij hem ben ik mij gaan richten op duurzame materialen. Hij is een echte kunstenaar die wearable art maakt, hij heeft er ook een award voor gewonnen in 2016.”
Goedkoper en duurzamer winkelen kan ook als je voor tweedehands gaat. Dat kan bijvoorbeeld bij de kiloshop uit onderstaande video:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUMMET VIDEO72
Action kan z’n borst natmaken: ‘nóg goedkopere zaak’ opent winkel in Nederland
De Action kan z’n borst nat maken, want er is een nieuwe nóg goedkopere concurrent. In het centrum van Rotterdam is zaterdag een vestiging van de Turkse winkelketen Forbest geopend. ,,Nergens anders zijn deze producten goedkoper te krijgen.” -
PREMIUM19
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
PREMIUM
Iets kopen bij de kringloopwinkel? Mailtje sturen en ophalen: ‘Zo hebben we weer een beetje reuring’
Kringloopwinkel Re-Sell uit ‘s-Gravenzande had in december vorig jaar nog 30.000 euro uit de opbrengst te verdelen en verraste daarmee alle Westlandse verpleeg- en verzorgingstehuizen met een donatie. Maar door de noodgedwongen sluiting van de winkel begint de bodem van de financiële reserves nu wel in zicht te komen. Gelukkig is nu ook voor kringloopwinkels het fenomeen click en collect een optie.
-
PREMIUM
De opkomst van de ‘Rolex-bendes’ in Nederland: ‘De bitcoin daalt, terwijl horloges in waarde stijgen’
Ze glimmen, pronken om meerdere polsen, zijn peperduur én juist daarom (ook) geliefd bij criminelen; Rolexhorloges. Winkels zijn momenteel zo goed beveiligd, dat het dievengilde haar slag op een andere manier slaat. Ze overvallen mensen en roven de klokjes met een straatwaarde van tienduizenden euro’s. -
PREMIUM
Schuldhulpverleners op het ergste voorbereid; vaste lasten nekken nu zelfs mensen met middeninkomen
De armoede in onze samenleving grijpt in een rap tempo om zich heen. Vrees en verwachting is dat de groep mensen die voor hulp aanklopt bij het wegwerken van hun schuld zal groeien met 20 procent. De gemeentelijke schuldhulpverleners houden hun hart vast. -
Superbespaarders
Francine (27): 'Voor de crisis ging ik lekker, eind vorig jaar moest ik aan mijn spaargeld komen'
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Francine Boer (27) ontdekte door corona dat het best makkelijk is om met weinig geld leuke dingen te doen.