Wendy en Timothy slapen beneden, onder hun woonkamer.
Volledig scherm
Wendy en Timothy slapen beneden, onder hun woonkamer. © Peter Hermeling, Bluemonque

Wendy leeft zelfvoorzienend in een tiny house: ‘Woonlasten bedragen 250 euro’

Sinds drie jaar wonen Wendy van Leeuwen en haar vriend Timothy Meaker in een tiny house van 21 vierkante meter in Noordwijk. Aangesloten op leidingwater of het riool zijn ze niet, en elektriciteit wekken ze zelf op. Wat betekent dit voor je manier van leven, en wat kost het eigenlijk?

20 reacties

 • Lisa Reimert

  2 maanden geleden
  Ik zou heel graag in een tinyhouse willen wonen. Maar dat is nog niet eenvoudig, vooral qua het vinden van een locatie waar je lang mag blijven staan met je huis. Ik oriënteer me er soms op, nog geen concrete plannen. Wel een manier van wonen die bij me past.
 • Adriaans

  2 maanden geleden
  Zigeuners woonde al jarenlang in tiny wooning. Dat werdt kapot gemaakt. Maar nu mogen yuppen het wel. Vind dat maar krom. Punt is dat je hier in nederland niks mag met je eigen grond. Had zelf een bosperceel waar ik graag zou willen wonen. Maar dat wordt niet toegestaan. Alleen dagrecreatie en een aanhanger voor gereedschap mag ik daar stallen. Zelfs een overkapping om uit de regen te zitten mag niet. Zit nu net over de grens in belgie daar mag bijna alles op je eige grond.
 • Anoniem

  2 maanden geleden
  Carlien van Dam: Dat Tiny house bewoners er zogenaamd voor zouden kiezen om continu van plek te verhuizen, is wat kort door de bocht. Als je grond koopt weet je pas lang ná de koop of je er een Tiny house mag bouwen van de gemeente. Dit wordt veelal helaas nog niet als een volwaardige woonvorm gezien. Veel Tiny house bewoners zoeken en willen júist een vaste plek. Maar die zijn er dus nog niet zoveel. En @van Bergen; de meeste Tiny Houses zijn koopwoningen met zelfwoonplicht
 • Frenk Windels

  2 maanden geleden
  Jammer dat dit artikel cruiale punten mist . Het artikel kopt met woonlasten van € 250,-/mnd . Maar vervolgens komt in het hele verhaal nergens naar voren waarvoor die 250,- dan aan uitgegeven worden . Aan gas ( wat dan niet bepaald duurzaam zou zijn) , aan huur voor de standplaats of..... ?? Verder wordt hier weer het misverstand dat brandhout sowieso niet duurzaam is . Zogauw gestookt wordt met resthout dat bij bv een houtzagerij overblijft is het wel degelijk duurzaam .
 • Karel Van der Merwe

  2 maanden geleden
  De regeltjes en bureaucratische rompslomp die de Nederlandse overheid heeft opgetuigd om specifiek te voorkomen dat mensen in een tiny house kunnen gaan wonen zijn indrukwekkend. Alleen vastbesloten doorzetters komen na jaren doorzetten terecht in een van de weinige tiny houses die bij de gratie gods worden gedoogd door sommige gemeentes.