Wendy leeft zelfvoorzienend in een tiny house: ‘Woonlasten bedragen 250 euro’
Sinds drie jaar wonen Wendy van Leeuwen en haar vriend Timothy Meaker in een tiny house van 21 vierkante meter in Noordwijk. Aangesloten op leidingwater of het riool zijn ze niet, en elektriciteit wekken ze zelf op. Wat betekent dit voor je manier van leven, en wat kost het eigenlijk?
Als Van Leeuwen haar geliefde leert kennen, woont hij noodgedwongen tijdelijk in de garage van zijn broer. ,,Hij wilde de schuld van zijn vorige huis zo snel mogelijk afbetalen.” Zelf heeft ze een appartement van zo’n 90 vierkante meter in Rijswijk. Ze werkt in Amsterdam, brengt heel wat uren door in de auto en staat regelmatig in de file. ,,De hel op aarde.”
Aangezien ze hoteldebotel verliefd is en de garage op een praktische route naar haar werk ligt, is de keuze snel gemaakt. Ze trekt bij Meaker in. ,,We kwamen erachter dat we eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebben.”
Het zaadje voor het bouwen van een tiny house wordt geplant. Inmiddels leven ze drie jaar in hun woning van 21 vierkante meter. ,,De benedenverdieping is 7,20 bij 2,55 vierkante meter. We hebben de slaapkamer beneden en de woonkamer boven. Verder hebben we een relatief grote keuken, een bergruimte, kledingkast en een badkamer.”
We kwamen erachter dat we eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebben
Regenwateropvang en composttoilet
Op het dak van het tiny house zijn zes zonnepanelen bevestigd die zijn aangesloten op twee grote accu’s. ,,Stroom wekken we zelf op. In de zomer is dat een makkie. Om tien uur ’s ochtends is de batterij vaak al vol. ’s Winters moeten we daarentegen regelmatig bezuinigen. Dan zetten we ’s nachts de meterkast uit waardoor de koelkast en de ventilatie van de wc uitstaan.”
,,We hebben een regenwateropvang. Al het vocht dat op het dak van het huis terechtkomt, wordt opgevangen in een watertank van 1500 liter. Daar komt al ons water vandaan. Het water gaat vanuit de tank door een filter, zodat we het kunnen drinken en ermee kunnen douchen.”
De woning is niet op het riool aangesloten, maar heeft een composttoilet. Buiten hebben ze een composthoop en internetten doen ze via een mobiele hotspot. ,,We hebben wel gas voor het koken en warm water. Dat is een beetje valsspelen, maar ik wilde bewust niet op hout stoken omdat dat ook niet duurzaam is.”
Van Leeuwen was in haar vorige appartement 1000 euro kwijt aan woonlasten. ,,Die bedragen nu slechts 250 euro. Dat scheelt enorm.”
Je moet wel geld hebben om aan een dergelijk project te kunnen beginnen. ,,Ons huis kostte 60.000 euro in totaal. 10.000 euro daarvan gaven we uit aan zonnepanelen, zuiveringen en dat soort dingen kwijt. Timothy en ik hebben het zelf ontworpen en de bouw heeft een jaar geduurd. We konden ons huis bouwen zonder lening. We hadden een startkapitaal, en de dingen die we moesten kopen, hebben we gewoon van ons salaris betaald.”
De kosten van een tiny house
Hoe duur een tiny house precies is, is van een aantal factoren afhankelijk, weet Monique van Orden. Ze is voorzitter van Stichting Tiny House Nederland en schreef de boeken Tiny Houses: living en Tiny Houses: minder huis, meer leven. ,,Het goedkoopste tiny house dat ik heb gezien was 5000 euro. Dat huis stond op een tijdelijke plek. De eigenaar heeft alles zelf gemaakt met gevonden materialen en de gemeente heeft toegezegd de woning niet te toetsen op het bouwbesluit. Het duurste tiny house dat ik heb gezien was drie ton.”
,,Wil je een tiny house op een permanente plek, dan zijn er veel kosten. Je huis moet dan voldoen aan het bouwbesluit, vaak is er een bestemmingsplanwijziging nodig, en een architect stuurt een rekening voor het ontwerp.”
,,De prijzen van kavels zijn heel verschillend. Gemiddeld is de prijs van de kavel - wanneer de gemeente de grondeigenaar is - ongeveer de helft van de prijs van wat er normaal voor een kavel betaald zou worden. De rijkere gemeenten vragen zo’n 1000 euro per vierkante meter, en dan bij tiny houses dus de helft. De meer bescheiden gemeenten vragen bijvoorbeeld normaliter 300 euro per vierkante en dan bij tiny houses weer de helft.”
,,De kavels zijn kleiner dan reguliere kavels en de gemeente geeft bij de bestemmingsplanwijziging beperkt bouwvolume af (een maximumgrootte voor het huis, red.) zodat een tiny house ook een tiny house blijft. En zodat het niet een ‘geinig voor weinig’-project wordt en er daarna er flink - vergunningsvrij - uitgebouwd gaat worden”, aldus Van Orden. ,,Daarnaast worden er vaak clausules opgelegd, zoals: maximaal natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. En er is vaak een zelfwoonplicht.”
,,Op sommige plekken, zoals in Zeist, is de grond tijdelijk gratis beschikbaar gesteld. Rijksvastgoed vindt het fijn dat de bewoners de plek in de gaten houden. Dan ben je misschien een keer 60.000 euro kwijt aan een tiny house, maar heb je daarna geen of weinig kosten meer en ben je spekkoper.” Sommige mensen kiezen ervoor om steeds naar een andere tijdelijke plek te verhuizen, om geen kavel te hoeven kopen. Zo ook Wendy en Timothy: zij wonen inmiddels op hun derde plek.
Dit artikel verscheen eerder op deze site op 6 mei 2021.
Een tiny house heeft geen nadelen, zeggen Heleen en Dion. Ze wonen op 35 vierkante meter:
Wat zou jij ervan vinden om in een tiny house te wonen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproep
Wil je lagere lasten? Wij zoeken het voor je uit
Heb je geen idee of je te veel betaalt voor je verzekeringen, energie, leningen en hypotheek? Is de administratiemap doorvlooien niet je grootste hobby? Vraag je je wel eens af of het beter kan, maar weet je niet hoe? Voor onze rubriek ‘De financiële wasstraat’ zoeken we mensen zoals jij. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Bewoners in deze straat verdelen miljoen euro: ‘Mensen die niet hadden gewonnen, kregen een ijsje’
Feest in de Tijs van Zeventerstraat in Rotterdam. Afgelopen maandagavond werd een bedrag van maar liefst 1 miljoen euro verdeeld over deelnemers van de Postcodeloterij in de straat. ,,Iedereen kwam kijken en ook de mensen die niet hadden gewonnen kregen een ijsje.’’ -
hoe duur is jouw huis
Emmely (23) huurt in Amsterdam: 585 euro voor 6 m2, raam kan niet open
De huizenprijzen stijgen de laatste jaren aan een stuk door. Studenten vinden moeilijk een kamer en starters vallen met de inkomensgrens voor sociale huurwoningen vaak buiten de boot. Maar wat betalen Nederlanders nu zoal voor hun woningen? Wij zochten het uit, en laten opvallende huurders aan het woord. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Peter verdient 150 euro per dag met ‘daytrading’: ‘Elke keer weer spannend of het systeem werkt’
Wie er een beetje kijk op heeft, kan geld verdienen met daytrading: een dagje handelen op de beurs. Belangrijkste vereisten: ,,Geduld en consistente toepassing van je strategie.’’ -
PREMIUM
‘Druk van de ketel halen in sociale huurmarkt met kleine plukken tijdelijke woningen’
SINT-MICHIELSGESTEL - Om de druk op de sociale woningmarkt te verlichten gaat Sint-Michielsgestel samen met corporaties op zoek naar plaatsen waar kleine plukken tijdelijke, verplaatsbare huurwoningen kunnen komen staan. ,,Een belangrijk onderwerp waar we de komende tijd aan werken”, zegt wethouder Lianne van der Aa (volkshuisvesting).
28 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Witteveen
Maartje Koopman
J.C. Phitphan
Wilhelmien Pieters - Baljet