Arts: ‘Vaders van huilbaby’s ervaren ook stress en angst, maar die wordt veroorzaakt door moeder’
Stress, frustratie en slapeloze nachten: een huilbaby kan het leven van ouders flink op zijn kop zetten. Kinderarts Ineke de Kruijff van het Sint-Antonius ziekenhuis deed tien jaar lang onderzoek naar het effect van huilbaby’s op ouders. Ze ontdekte dat moeders stress en angst ervaren als hun baby veel huilt, maar dat vaders op hun beurt vooral gestrest raken door de moeders. Haar advies: niet de baby’s zelf, maar de ouders moeten hulp krijgen.
U promoveerde donderdag op dit onderwerp. Waarom deed u onderzoek doen naar de effecten van huilbaby’s op ouders?
,,Ik ben twintig jaar kinderarts en zie veel moeders met huilbaby’s op mijn spreekuur. Zij voelen zich vaak wanhopig en eenzaam. Ik wilde weten of ouders van huilbaby’s meer stress, angst en depressie ervaren dan ouders van baby’s die niet veel huilen. Ook was ik benieuwd hoe zij de binding met hun kind ervaren en naar de rol van vaders. Die zie ik niet vaak op mijn spreekuur, dus vroeg ik me af: hoe gaat het daarmee? Tot slot was ik geïnteresseerd in de link tussen psychische klachten bij moeders en huilbaby’s.”
Wat is een huilbaby?
,,In 1954 introduceerde een kinderarts, dr. Wessel, de definitie van een huilbaby: een baby die gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week, drie uur per dag huilt. Als artsen vinden we dit inmiddels achterhaald en daarom spreken we nu over een huilbaby als de ouders van het kind het huilen als problematisch ervaren. Huilbaby’s huilen lang en hard, het huilen gaat vaak over in krijsen. Bij minder dan 5 procent van deze baby’s wordt een medische oorzaak gevonden.”
Moeders met een voorgeschiedenis van psychiatrie zoals depressie of angst, hebben vaker een baby met refluxklachten
Wat ontdekte u over het effect van huilbaby’s op ouders?
,,Moeders met huilbaby’s ervaren stress, depressieve klachten en angst en hebben moeite zich aan hun baby te binden. Dit is problematisch, want als je moeite hebt om je goed te hechten, verergeren de klachten bij zowel de moeders als de baby’s. Uit het onderzoek blijkt dat vaders dezelfde klachten ervaren maar de gevoelens van stress niet zozeer krijgen door het huilen van de baby, maar door de ervaring van de moeder. Kortom: vaders van huilbaby’s ervaren stress door de stress van de moeders.”
De huisarts en het consultatiebureau moeten meer aandacht geven aan ouders van huilbaby’s. Vaders moeten actief bevraagd worden over hoe het met ze gaat.
Krampjes, spugen, geelzucht: Ouders van Nu zet de meestvoorkomende babykwaaltjes op een rij.
Wat ontdekte u over de link tussen psychische klachten en huilbaby’s?
,,Moeders met een voorgeschiedenis van psychiatrie zoals depressie of angst, hebben vaker een baby met refluxklachten dan moeders zonder psychische problemen. Ook blijkt er een link te zijn tussen de band die zij ervaren met hun kind en de mate waarin de baby huilt en refluxklachten ervaart. Deze moeders kunnen we helpen door ze preventief, dus al tijdens de zwangerschap te begeleiden. Denk aan uitleg over wat normaal en wat afwijkend babygedrag is, maar ook hulp op het gebied moeder-kindbinding. Dit kan klachten bij de baby voorkomen en de moeders zelfvertrouwen geven.”
Wat moet er volgens u nog meer veranderen in de zorg rondom huilbaby’s?
,,Ten eerste moet het taboe worden doorbroken. Veel ouders schamen zich omdat ze hun kind niet kunnen troosten. Als familie, vrienden en buren weten hoe zwaar ouders van huilbaby’s het hebben, scheelt dat voor het stresslevel van ouders. Ook vanuit de huisarts en het consultatiebureau moet er meer aandacht zijn voor ouders van huilbaby’s. Vaders moeten actief bevraagd worden over hoe het met ze gaat. Nu duurt het vaak lang voordat ouders bij een kinderarts terecht kunnen. Ze zijn dan vaak uitgeput van maandenlang niet slapen. Als ouders eerder naar een arts gaan, kan die de medische angel eruit halen en kunnen ouders hulp krijgen die ze nodig hebben. Denk aan het aanleren van troosttechnieken en advies over hoe zij de band met hun baby kunnen versterken.”
Wat is uw advies voor ouders met een huilbaby?
,,Vertel je omgeving dat je een huilbaby hebt. Laat je familie, vrienden en werkgever weten dat je het zwaar hebt. Vraag om hulp bij je huisarts of de jeugdarts van je baby. Houd het niet voor jezelf, want dit verhoogt de angst en de stress bij zowel jezelf als je kindje. Ik pleit ervoor dat er lokale netwerken van zorgprofessionals worden opgezet, waar ouders van huilbaby’s terecht kunnen. Zoek online naar de juiste informatie, bijvoorbeeld op het platform Help mijn baby huilt en op de Cyberpoli Huilbaby’s. Ik ga dit jaar zelf een podcast maken over dit onderwerp, omdat ik weet dat ik hier duizenden ouders mee ga helpen.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Femkje werd zwanger dankzij embryodonatie: ‘Niets komt dichter bij biologisch moeder worden’
Toen Femkje Schipperheijn (44) vier jaar geleden te horen kreeg dat ze in de vervroegde overgang zat, stortte haar wereld in. De overgang betekent geen cyclus, geen eicellen en dus geen kans meer op een zwangerschap. Iets wat ze juist zo graag nog wilde. ,,Door mijn tranen heen vroeg ik de dokter meteen wat mijn opties nog waren. Ik ben iemand die meteen verder wil en niet bij de pakken neer gaat zitten”, vertelt ze. -
Na drie jaar is Eitje-podcastmaker Malou zwanger: ‘Ik ben dolgelukkig, maar niet onbezorgd’
Alleenstaande dertiger Malou van der Starre (36) deelt het hobbelige traject van haar kinderwens met meer dan 100.000 luisteraars in haar podcast Eitje. Drie jaar en vijftien vruchtbaarheidsbehandelingen later is ze zwanger, maar zorgeloos is ze niet: ,,Ik geloof pas dat alles goed is als mijn dochter in mijn armen ligt.” -
PREMIUMcolumn19
Als je een stilgeboren kind krijgt, vraagt na een poosje niemand meer om een foto
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten?
-
PREMIUM52
Kinderen krijgen te snel het stempel ADHD, vindt deze hoogleraar: ‘Wat heeft je kind eraan?’
Veel kinderen krijgen onnodig de classificatie ADHD, vindt psycholoog en hoogleraar Orthopedagogiek Laura Batstra. ‘Leerkrachten en ouders willen soms graag een label als ADHD voor een kind, maar dat geeft geen verklaring voor pittig gedrag of tegenvallende schoolprestaties.’ -
-
-
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten.
27 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWilleke Mooi
S Steers
A.G.D. de Ronde
Peter Schaafsma
Anoniem