Ineke de Kruijff promoveerde op het thema huilbaby’s.
Volledig scherm
Ineke de Kruijff promoveerde op het thema huilbaby’s. © Geeske Stoker-Dijkman

Arts: ‘Vaders van huilbaby’s ervaren ook stress en angst, maar die wordt veroorzaakt door moeder’

Stress, frustratie en slapeloze nachten: een huilbaby kan het leven van ouders flink op zijn kop zetten. Kinderarts Ineke de Kruijff van het Sint-Antonius ziekenhuis deed tien jaar lang onderzoek naar het effect van huilbaby’s op ouders. Ze ontdekte dat moeders stress en angst ervaren als hun baby veel huilt, maar dat vaders op hun beurt vooral gestrest raken door de moeders. Haar advies: niet de baby’s zelf, maar de ouders moeten hulp krijgen.

27 reacties

 • Willeke Mooi

  3 maanden geleden
  Hier ook een enorme huilbaby gehad. Cb is hier geweest om te "helpen". Laat hem maar schreeuwen en huilen, alleen in zijn kamer, alleen in zijn bed. Resultaat: ik was er enorm verdrietig en gestresst van. Achteraf: te kort tongriempje, en autisme/prikkelverwerking. Ik wou dat ik hem op onze kamer had genomen en nog meer in de draagdoek en bij mij had gehad. Maar dat werd afgeraden door cb en wat wist ik er van.... Luister naar je hart en je baby. Huilen is een teken van je baby dat er iets is.
 • S Steers

  12 maanden geleden
  @A.G.D. de Ronde: precies wat je zegt. Mijn kindjes droeg ik in een draagdoek en ze sliepen bij me in bed. Ze hebben vrijwel geen wiegje gezien, een kinderwagen had ik niet. Voor ze zingen, 'met ze praten', letten op hun signalen: wat maakt het erger, wat minder? Allergie, prikkelverwerking, onmacht. Letten op mijn voeding ivm bv. 'Samen gordijnen opendoen': kindje attent maken op wat je gaat doen. Je realiseren dat ze in je buik al heftig reageerden op schrikgeluiden. 't Stopt zodra ze lopen.
 • A.G.D. de Ronde

  1 jaar geleden
  Conclusies van het onderzoek lijken in dit korte artikel wat kort door de bocht. Hieronder lees je duidelijk wie wel en niet te maken heeft gehad met een huilbaby. Reacties zijn nóg korter door de bocht. Mijn huilbaby (10u p/d, maanden lang) lag de hele dag bij mij op mn arm. Wat bleek uiteindelijk? Voedselallergiën, reflux en een forse prikkelverwerkingsstoornis. Nu is het een heerlijke puber die echt geen liefde en aandacht te kort gekomen is. Geef de ouders ook liefde en aandacht ipv advies.
 • Peter Schaafsma

  1 jaar geleden
  Sowieso zijn moeders de grootste stressoorzaak bij vaders als het om gezinssituaties gaat. Ga maar na.
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Margriet Spijkerman, "huil baby's" bestaan niet. Het zijn babytjes die bij je willen zijn lekker geborgen en je hart horen kloppen net als in de baar moeder. Ze pakken ook de spanningen op in de buik en na hun geboorte. Neem ze lekker bij je. Onze kinderen hebben eerst bij ons op de slaapkamer geslapen, eerst zijn ze bij je in je buik en na dat ze geboren zijn moeten ze op hun eigen slaapkamer, helemaal alleen. Ga bewuster om met je baby en verwennen doe je de kinderen nooit. Margriet Spijkerman
 1. Femkje werd zwanger dankzij embryodonatie: ‘Niets komt dichter bij biologisch moeder worden’
  PREMIUM

  Femkje werd zwanger dankzij embryodona­tie: ‘Niets komt dichter bij biologisch moeder worden’

  Toen Femkje Schipperheijn (44) vier jaar geleden te horen kreeg dat ze in de vervroegde overgang zat, stortte haar wereld in. De overgang betekent geen cyclus, geen eicellen en dus geen kans meer op een zwangerschap. Iets wat ze juist zo graag nog wilde. ,,Door mijn tranen heen vroeg ik de dokter meteen wat mijn opties nog waren. Ik ben iemand die meteen verder wil en niet bij de pakken neer gaat zitten”, vertelt ze.