Manon Krol (l.) en Jan Buitelaar (r.) met op de achtergrond hun onderzoeksteam.
Volledig scherm
PREMIUM
Manon Krol (l.) en Jan Buitelaar (r.) met op de achtergrond hun onderzoeksteam. © Bert Beelen

Bij piepjonge kinderen is adhd of autisme al te ontdekken: ‘Bij snelle behandeling wordt het leefbaarder’

Al op jonge leeftijd vertonen kinderen tekenen van adhd en autisme, blijkt uit onderzoek van Nijmeegse wetenschappers. Zelfs bij baby’s zijn soms al kenmerken te vinden. Dat is hoopgevend.

25 reacties

 • Irma Hobert

  7 maanden geleden
  We hebben een dochter met ass van 9 jaar oud. Achteraf gezien waren er al vroeg tekenen die bij ass. Zoals niet imiteren, leren doet ze op een hele andere manier dan het gemiddeld kind. Toen onze zoon geboren was en inmiddels 4 is zien we zoveel verschil tussen verwerking van prikkels. En nee het komt niet door gebrek aan discipline en te veel schermtijd. Want we zijn ouderwets consequent en limiet in scherm tijd vooral toen ze klein was. Nu met 2 kinderen wilt het wel eens meer spaak lopen.
 • Erik Hol

  7 maanden geleden
  Bij de eerste zoon ontkende ik het een tijdlang. Maar bij de tweede herkende ik het meteen.
 • Mariska van Rooijen

  7 maanden geleden
  Helemaal eens met Ivo Schraven! Mensenkinderen, wat zijn er toch een hoop vooroordelen en misvattingen over deze diagnoses. Lieve reageerders lees u svp goed in of reageer gewoon niet als je geen kennis in huis hebt. Hartelijke groeten M. Van Rooijen
 • M. .Kok

  7 maanden geleden
  @ Ivo.Jammer dat je het zo ziet.En ik moet bij zeker niet aangesproken voelen. Maar gek genoeg.Voel ik dat wel zo.Spreek namelijk uit eigen ervaring.Weloverwogen en nagedacht.Maar het is zo zoals het is.Alle goeds!
 • Ivo Schraven

  7 maanden geleden
  Ik zal deze discussie laten voor wat het verder is. Voor alle personen die hier opmerkingen hebben geplaatst over ADHD of Autisme (ASS) die kant nóg wal raken. Lees, als je er toch een mening over wilt hebben, a.u.b. over wat deze stoornissen inhouden.