Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/Maskot


Wat als je kindje stikt, valt of bloedt? 'Slechts 17 procent van de Nederlanders heeft EHBO-diploma’

Verslikken in een stukje brood, een hete kop koffie die omgaat of een val van de trap. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker bij kinderen. Toch weten veel ouders nog niet hoe ze eerste hulp bij kinderen moeten verlenen, terwijl dit van levensbelang kan zijn.

18 reacties

 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Ik ben reanimatie en AED (volwassenen, kinderen en baby's) instructeur. Ik geef mijn training zowel in het Nederlands als in het Arabisch. Ik merk de laatste tijd dat veel mensen geïnteresseerd zijn in de training omdat de kosten door de zorgverzekeraars vergoed worden bij aanvullende verzekering. Ik geef deze ook in de Moskeeën voor de vrijwilligers en bezoekers. Ahmed El Ghezaoui EHBO, Reanimatie en AED instructeur examinator
 • Dick van Dijk

  1 jaar geleden
  Ja we "nemen" kinderen maar enige kennis van kinder ehbo hebben ze niet, als de kleine in een levensbedreigende situatie verkeerd gaan ze eens op internet kijken. Verstikking, de meest voorkomende situatie, daar weten de meeste ouders niet hoe ze daar mee om moeten gaan, ik spreek uit de praktijk 45 jaar ehbo gevolgd en bijgehouden.
 • Jesse Van Dooren

  1 jaar geleden
  Mijn vriendin heeft gelukkig haar EHBO diploma. Toen ik op 30 qpril een hartstilstand kreeg is ze direct begonnen met reanimeren en daardoor leef ik nog en zonder schade. Hoe belangrijk kan het zijn.
 • Mandy Koek

  1 jaar geleden
  Ik heb in 2019 een cursus baby en kinder EHBO gevolgd van het rode kruis. Werd wel gewoon vergoed door de verzekering hoor. En het is misschien wel confronterend, maar machteloos toekijken als er iets gebeurd is is nog veel erger. Aan het eind van de cursusdag heb je wel een goed gevoel.
 • Remy Redert

  1 jaar geleden
  Mijn moeder heeft een EHBO certificaat als BHVer voor haar werk. Ik heb wel een opleiding tot paraveterinair, maar heb zelf de nut van een EHBO cursus nooit gezien. Vrijwel alles wat ik als paraveterinair geleerd heb qua wond behandeling en EHBO werkt ook prima bij de mens.
 1. Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
  lezersvraag

  Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?

  Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.