De hoofdverpleegkundige van het ziekenhuis legt uit: ,,We willen al onze patiënten als individu behandelen en de taal gebruiken waarbij zij zich op hun gemak voelen.”
Volledig scherm
De hoofdverpleegkundige van het ziekenhuis legt uit: ,,We willen al onze patiënten als individu behandelen en de taal gebruiken waarbij zij zich op hun gemak voelen.” © Shutterstock

Brits ziekenhuis maakt taal op geboorteafdeling genderneutraal: ‘mensenmelk’

Een primeur voor een Brits ziekenhuis: ze gaan genderinclusieve taal gebruiken op de geboorteafdeling. Moedermelk wordt mensenmelk en kraamvrouwen zijn ‘mensen die zijn bevallen’. Waarom was dit nodig, en waait dit over naar Nederland? ,,De gewenste taal gebruiken zorgt voor betere zorg", zegt genderexpert Barbara Oud. 

 1. Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
  PREMIUM

  Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’

  Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’
 2. Geadopteerde Maya: ‘Ik ben gekocht. Mijn ouders neem ik niks kwalijk, de overheid wel’
  PREMIUM

  Geadopteer­de Maya: ‘Ik ben gekocht. Mijn ouders neem ik niks kwalijk, de overheid wel’

  De kinderwens van ouders heeft bij adoptie uit het buitenland te lang voorop gestaan. Dat had het belang van het kind moeten zijn, vinden Maya Kik uit Yerseke en Marleen Paardekooper uit Oostkapelle. Maya is geadopteerd, Marleen is adoptiemoeder. Een tijdelijke stop op adopties uit het buitenland om beter toezicht te regelen op een zorgvuldige gang van zaken, dat kan. Maar omwille van de kinderen moet adoptie uit het buitenland wel mogelijk blijven, vindt zij.
 1. Zeventien aanhoudingen bij demonstratie Museumplein
  Play

  Zeventien aanhoudin­gen bij demonstra­tie Museump­lein

 2. Ziyech kan Chelsea niet aan winst helpen tegen United
  Play

  Ziyech kan Chelsea niet aan winst helpen tegen United