Charlotte (37) bedenkt ‘maaltijdservice’ om gezinnen en jonge ouders te helpen
Net bevallen en de kraamverzorger is alweer vertrokken. Als kersverse ouder ben je op zo’n moment al blij als je aan het eind van de ochtend hebt gedoucht, laat staan dat je nog boodschappen moet doen en een maaltijd op tafel moet zetten. Het initiatief ‘Rondje Koken’ wil die zorgen even wegnemen.
Het idee zit al jaren in het hoofd van moeder Charlotte De Smeth-Gerner (37). Toen haar middelste dochter geboren werd, inmiddels 5 jaar oud, liep het iets minder voorspoedig dan gehoopt. ,,Ze had wat opstartproblemen en we verbleven wat langer in het ziekenhuis. We kregen veel berichtjes van mensen die iets wilden doen om te helpen, bijvoorbeeld het koken van een maaltijd. Voor ons was dat een drempel, ook omdat we niet steeds de behoefte hadden om aan iedereen het verhaal te vertellen. Vaak hield ik het af”, vertelt ze.
Kraamcadeaus waar kersverse ouders écht blij van worden
Als je op kraambezoek gaat, wil je natuurlijk iets leuks meenemen. Een schattige romper, leuk voorleesboek of een maaltijd. Op zoek naar iets praktisch en origineels? Ouders van Nu geeft tips.
Nu introduceert ze ‘Rondje Koken’, een website waarop iemand het initiatief kan nemen om maaltijden te brengen naar iemand die ze nodig heeft. De persoon in kwestie hoeft niets te doen, het wordt opgezet door iemand anders, die het vervolgens deelt met weer andere mensen. ,,Bij mij in het dorp ging iemand verhuizen. Ze was heel druk met inpakken en het gezin runnen. Ik vroeg haar of ze er bij geholpen zou zijn als we een rondje zouden koken. Binnen twee uur had ik allemaal buren gevonden die een maaltijd gingen maken.”
Zorgen wegnemen
Het idee is dat de persoon in kwestie er zelf geen zorgen van heeft, vertelt De Smeth-Gerner. ,,Je hoeft natuurlijk geen boodschappen te doen en niet te koken, maar een bijkomend voordeel is dat je het zelf ook niet hoeft te regelen.” De organisator krijgt een mail om te kijken of alle dagen gevuld zijn. Ook kun je zien wat er gemaakt wordt, zodat je als kraamvrouw of druk gezin niet vijf keer een pasta voorgeschoteld krijgt. Degene voor wie de maaltijden bedoeld zijn, kan via de kalender zien wie er kookt en wat er op het menu staat.
De website van Rondje Koken is nu enkele weken online en inmiddels zijn er 35 ‘rondjes koken’ georganiseerd. Niet alleen voor pas bevallen moeders, maar ook voor drukke families midden in een verbouwing, een gezin dat in quarantaine zit, of een vrouw die een oogoperatie moest ondergaan. ,,Het zit een beetje in de Nederlandse cultuur dat mensen denken dat ze het wel redden. Vaak vinden ze het niet nodig, maar zijn ze vervolgens heel blij als er wel iets geregeld wordt”, zegt ze. ,,Het neemt een drempel weg en mensen vinden het fijn om te helpen.”
Het platform is gratis te gebruiken en De Smeth-Gerner wil er geen geld mee verdienen. ,,Het is een hobby naast mijn baan.” Ze zou het vooral ‘te gek vinden’ als mensen het gaan gebruiken.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bakerpraatjes
Dit zeggen eetvoorkeuren over het geslacht van de baby
Iedere zwangerschap kost een tand, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: zegt je eetlust iets over het geslacht van de baby? -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Als journalist moet Marieke de taaltoets van de pabo makkelijk halen... Toch?
Sommige mensen denken dat ik, gezien mijn achtergrond, de taaltoetsen van de pabo met twee vingers in mijn neus haal. Zelf hoopte ik daar ook een beetje op, maar toen ik onlangs de oefentoets voor de Landelijke Kennisbasistoets Nederlands maakte, kwam ik van een koude kenniskermis thuis. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Help jij kinderen bij hun huiswerk? ‘Papa, je hebt een 6,5 voor geschiedenis’
Kinderen staan onder grote druk op school. Zonder goede cijfers heb je minder kans in de maatschappij. Ouders helpen hun kroost graag een handje. Maar hoe verstandig is het om je kind zijn huiswerk helemaal uit handen te nemen?
-
Bakerpraatjes
Ieder kind kost een tand? ‘Er is een relatie tussen aantal kinderen en aantal verloren tanden’
Het geslacht van je baby voorspel je met baking soda, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: iedere zwangerschap kost een tand. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Extra geboorteverlof bij vaders in trek: ‘Cultuuromslag, wat enige tijd vraagt’
Bijna driekwart van de vaders of partners nemen na de geboorte van hun kind aanvullend geboorteverlof op van in totaal zes weken. 16 procent nam genoegen met de reguliere verlofperiode van een week en de rest heeft helemaal geen verlof opgenomen.