Ciska (39) geeft al acht jaar borstvoeding: ‘Kinderen geven zelf aan wanneer ze niet meer willen’
Thuis bevallen, jarenlang borstvoeding geven, buiten slapen, samen de natuur in trekken, bij hun kind blijven als het niet goed kan slapen: Ciska (39) en Mike (37) kiezen voor ‘de natuurlijke weg’. ,,Op een verkoudheid na zijn onze kinderen nog nooit echt ziek geweest.”
Het gezin
• Mike Verhaeghe (37, hersteller elektronica)
• Ciska Tinel (39, administratief medewerker)
• Victor (8, houdt van programmeren, paardrijden, podiumkunsten en het kinderkoor)
• Catharina (6, doet aan turnen en paardrijden)
• Julia (3, heeft als hobby turnen)
Ciska: ,,Om langdurig borstvoeding te kunnen geven, heb je een ploeg nodig die je steunt en aanmoedigt om verder te doen als het even moeilijk gaat. En die heb ik: Mike en mijn moeder staan als een blok achter mij waardoor ik het intussen al acht jaar kan doen. Victor en Catharina kregen moedermelk tot aan de volgende zwangerschap en Julia voed ik na drie jaar nog steeds elke ochtend en avond. Ik ga door tot ze zelf aangeeft dat het genoeg is, dat hebben mijn andere kinderen ook gedaan.”
Tijdens die voedingsmomenten kom ik helemaal tot rust
Wat is je motivatie om dit te doen?
Ciska: ,,Wij kiezen zo veel mogelijk voor de natuurlijke weg. Mijn moeder gaf mij en mijn drie zussen ook borstvoeding zo lang het ging en toen ik tien was, zag ik mijn jongste zus thuis geboren worden. Ik ben zelf ook thuis in ons bad bevallen van Julia, en dat was de mooiste bevalling van de drie. Langdurige borstvoeding heeft veel voordelen. Ik loop mezelf constant voorbij, maar tijdens die voedingsmomenten kom ik helemaal tot rust. Het versterkt de band die ik heb met mijn kinderen en verbetert hun immuniteit. Op een verkoudheid na zijn onze kinderen nog nooit echt ziek geweest.”
Mike: ,,Nog een voordeel is dat Julia hierdoor gemakkelijk inslaapt. Daar zijn we blij om, want slapen is hier een moeilijk thema.”
Moedermelk is moedermelk, zou je zeggen. Maar nee: het verandert steeds van samenstelling. Lees alles over de soorten moedermelk op Ouders van Nu.
Toen Catharina nog een baby was, legden we haar overdag buiten te slapen. Anders lukte het niet
Hoezo?
Mike: ,,Als Victor niet wil slapen, doet hij het niet, zelfs niet wanneer hij doodmoe is. Gemiddeld duurt het een uur voordat hij indommelt. Angst voor monsters onder het bed en vreemde geluiden liggen aan de basis, maar in zijn bed geeft hij ook zijn emoties een plekjeen zet hij de gebeurtenissen van overdag op een rijtje.”
Ciska: ,,Toen hij een maand of acht was, lieten we hem eens huilen. Een nachtmerrie! Niet alleen Victor was overstuur, ikzelf ook. Sindsdien besloten we bij hem te liggen tot hij sliep. Sinds vorig jaar hoeft dat niet meer, al vraagt hij wel nog om in de buurt te blijven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video14
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMmamablogger
Moeder Marisca deelt haar gezinsleven met 40.000 mensen: ‘De blog is mijn dagboek, mijn plakboek’
Ze schrijft niet alleen over kinderfeestjes, low budget uitjes en juffentraktaties, maar ze deelt ook haar spaaroverzicht en persoonlijke ervaringen met een hypnose maagband. Mamablogger Marisca Kenter: ,,De blog is mijn dagboek, mijn plakboek en mijn allergrootste hobby ineen.” -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten. -
Zwangere vrouwen op Ameland en Vlieland krijgen prenataal huisbezoek aangeboden
Vanaf volgend jaar krijgen alle zwangere vrouwen in Ameland en Vlieland een prenataal huisartsenbezoek aangeboden. Met dit initiatief moet stigmatisering en de verspreiding van onjuiste informatie voorkomen worden.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUM
Online pesten tegengaan? ‘Vraag zelf ook toestemming aan je kind als je zijn of haar foto's online wil zetten’
De 14-jarige Daan uit het Belgische Waregem pleegde zelfmoord. Pestgedrag, ook op sociale media, speelde mogelijk een rol. Wat is cyberpesten en hoe herken je het als ouder? Pedagoog Pedro De Bruyckere geeft zes tips aan ouders om hun kind bij te staan en vertelt hoe je het gesprek móet aangaan. ,,Vraag toestemming aan kinderen als je een foto van hen online zet. Zo leer je hen dat ze hetzelfde moeten doen.” -
Pieten brengen cadeautjes naar kinderen uit minder bedeelde gezinnen uit Etten-Leur
ETTEN-LEUR - En wéér gooit Corona roet door de schoorsteen. Maar Rotary Club Etten-Leur en omstreken zorgt er toch voor dat een aantal kinderen uit minder bedeelde gezinnen kan rekenen op een cadeautje van Sinterklaas.