De Kinderjury heeft besloten: dit zijn de winnende kinderboeken van 2022
met videoJacques Vriens kreeg de allereerste, Francine Oomen won ‘m wel negen keer en dit jaar winnen Thomas van Grinsven en Rutger Vink met hun boek De magische halsband de Kinderjuryprijs 2022 in de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar. Kevin Hassing wint in de categorie 10 tot en met 12 jaar met Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken. Wat deze boeken populair maakt legt kinderboekenrecensent Jaap Friso uit.
Vandaag werden in Bibliotheek Utrecht tijdens Het Grote Kinderjury Feest de winnende boeken bekendgemaakt. De Kinderjury is een publieksprijs, dus welk boek wint bepalen kinderen zelf. Tijdens de stemweken konden zij stemmen op hun favoriete boek, en dat deden 52.448 kinderen. Een recordaantal, laat organisator Stichting CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) weten.
Waarom er massaal gestemd werd op het boek van de YouTubers en Hessings avontuurlijke octopussenboek? Kinderboekenrecensent Jaap Friso heeft wel een idee. ,,De magische halsband van de YouTubers sluit goed aan bij wat kinderen leuk vinden, en dat is vaak YouTubefilmpjes kijken. Het succes van deze jongens verklaart natuurlijk ook waarom hun boek zo populair wordt. Dat is niet erg, integendeel: dit soort boeken hebben echt hun waarde. Ze zijn laagdrempelig, vragen literair gezien niet te veel van een kind en hopelijk is het een opstapje naar boeken met wat meer gelaagdheid.”
Dat móet niet, benadrukt Friso, maar kinderen die van lezen leren houden hebben daar veel plezier van. ,Je prikkelt je eigen fantasie ermee, verbreed je woordenschat, ontwikkelt empathie - je hebt er echt veel aan als je houdt van lezen.” Het winnende boek Mus & kapitein Kwaadbaard en de koers naar de Kraken is al meer een lijvig leesboek, merkt Friso op. ,,Echt een heel leuk, levendig en avontuurlijk kinderboek.”
We hebben in Nederland echt een prachtig kinderboekenlandschap waarin duizend bloemen bloeien - en er komt steeds meer bij
Zoete zusjes
Andere genomineerden voor de Kinderjuryprijd 2022 waren De Zoete Zusjes gaan op vakantie van Hanneke de Zoete, Dwars & Co van Rico Hop, en Leven van een Loser 15 – Kopje-onder van Jeff Kinney. Daaraan merk je dat deze prijs een populariteitspoll is, zegt de kinderboekenrecensent. Deze boeken zijn lichtvoetig, gemaakt door Youtubehelden van kinderen, want de Zoete Zusjes zijn bekend van hun filmpjes op hun eigen YouTubekanaal, en zorgen er in ieder geval kinderen aan het lezen worden gezet - en dat is winst.
,,Dat boeken worden gelezen door kinderen is goed nieuws. De serie Leven van een Loser is al lang erg populair en dat is ook te verklaren: ze vragen niet te veel van een kind, verlopen volgens een vast patroon en er zit veel humor in. Hopelijk inspireert het kinderen om verder te lezen!” Waar een goed boek aan moet voldoen: daarin verschilt een kinderboek niet van een boek voor volwassenen, zegt Friso. ,,Er moet niks. Wat je leuk vindt om te lezen hangt af van je achtergrond, je hobby’s, wat voor kind je bent. En ook van het leesonderwijs dat je hebt gehad. We hebben in Nederland echt een prachtig kinderboekenlandschap waarin duizend bloemen bloeien - en er komt steeds meer bij.”
Het YouTube-succes van deze jongens verklaart natuurlijk ook waarom hun boek zo populair wordt. Dat is niet erg, integendeel
Je kind voorlezen is niet alleen een gezellig moment samen, het is ook goed voor de taalontwikkeling. Welk boek kies je? Bekijk de top tien peuter- en kinderboeken op Ouders van Nu.
Pluk en Thea Beckman
Klassiekers zoals Kruistocht in Spijkerbroek, Oorlogswinter en Pluk van de Petteflet ontbreken in de Kinderjurylijst - maar dat betekent niet dat ze langzaam minder populair worden, zegt Friso. Deze klassiekers staan bijvoorbeeld wel in de De Grote Vriendelijke 100, een lijst met de favoriete kinderboeken aller tijden, gekozen door de luisteraars van De Grote Vriendelijke Podcast en bezoekers van de boekensite hebban.nl.
,,Vorig jaar laaide de discussie op dat ouders en leerkrachten wel erg in hun eigen nostalgie blijven hangen en steeds maar die klassiekers eruit pakken, terwijl er zoveel nieuws verschijnt. Het mag allebei. Wissel Pluk af met een mooi prentenboek van deze tijd, waarin ook diversiteit aan bod komt zoals verschillende afkomsten of gezinssituaties, over ziekte en beperkingen, kinderen uit de stad of platteland en van verschillende kleuren.”
Gozert en Lampje
Welke boeken echt niet mogen ontbreken op de plank in de kinderkamer? Friso heeft twee tips. ,,Het boek Gozert van Pieter Koolwijk is een aanrader. Het gaat over een jongetje met een denkbeeldige vriendje. Zijn ouders willen dat dat stopt, want die vriend bestaat niet en hij wordt zelfs opgenomen in een psychiatrische inrichting. Maar wat is nu eigenlijk het probleem? Dat zijn mooie vragen om met je kind over na te denken.
Ook een aanrader volgens de recensent: Lampje van Annet Schaap. Lampje woont met haar vader die te veel drinkt in een vuurtoren. Haar moeder is gestorven. Elke avond moet Lampje het licht in de vuurtoren aansteken, maar op een nacht vergeet ze het en komt er een vreselijke storm. ,,Echt een prachtig boek dat je gelezen moet hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast5
‘Ik kon niet blij zijn voor mijn zwangere zusje. Ik gunde het iedereen, maar mezelf het meest’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
111e verjaardag
Waarom de versjes van Annie M.G. Schmidt nooit de oude doos in gaan
Hoewel de eerste boeken van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en Floddertje al 69, 51 en 49 jaar oud zijn, groeien er nog steeds generaties op met deze verhalen. Het aanbod van kinderboeken is inmiddels verveelvoudigd en toch worden deze klassiekers in veel Nederlandse huizen en scholen nog steeds met regelmaat voorgelezen. Wat maakt haar boeken nog steeds zo aantrekkelijk? -
PREMIUM
Vader anno 2022: ouderschapsverlof en praten over je gevoel
Het is Vaderdag, een uitgelezen moment voor reflectie. Wat blijkt? Vaders zorgen meer en spelen vaker met hun kinderen. Nu het huishouden nog.
-
PREMIUM
Ik Vertrek met de bijbel onder de arm: Janneke en Nico gaan met hun vier kinderen in Malawi wonen
Hoe kun je in Nederland een comfortabel leven leiden, terwijl in een ander deel van de wereld kinderen sterven van de honger? Die vraag heeft als uitkomst dat een Utrechts gezin verhuist naar het Afrikaanse land Malawi, waar de lokale bevolking in heksen en geesten gelooft. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Alle opties bij een kinderwens: ‘Soms ben je eind dertig al te laat’
Wanneer je kinderwens niet makkelijk in vervulling gaat is er tegenwoordig van alles mogelijk. Filmmaker, auteur en vader Paul de Bont schreef een praktische gids voor iedereen die graag kinderen wil of hierover twijfelt. Eerste hulp bij kinderwens is een handboek met een duidelijke boodschap: bereid je voor, voordat het te laat is.