Dit doet kritiek op kinderen met hun ouders
Als ouder is het fijn om complimenten te krijgen over je zoon of dochter en kritiek blijkt soms moeilijk te verkroppen. Hebben ouders een roze bril op? Uit nieuw onderzoek blijkt dat ouders die positiever kijken naar hun kinderen, heftiger reageren op kritiek op hun kroost.
Als ouder krijg je regelmatig feedback over je kind. Op school, bij de sportclub, van je partner of van de ouders van vriendjes of vriendinnetjes. Maar wat deze feedback doet met de ouders - en wat er gebeurt in het brein - was eigenlijk nog nooit onderzocht, vertelt neurowetenschapper Lisanne van Houtum, werkzaam bij Universiteit Leiden.
Terwijl dat wel relevant is: ,,Het kan ouders heel erg raken. Enerzijds omdat ze zichzelf herkennen in hun kind, anderzijds omdat ze meevoelen of zich inleven in de emoties van hun kind. Bovendien heeft het impact op hoe het gesprek verder verloopt en kan het contact tussen het kind en bijvoorbeeld de leraar hierdoor beïnvloed worden.”
Zelf complimenten geven aan je kind? In dit artikel legt Kek Mama uit wat het met je kind doet.
Roze bril
Voor het onderzoek van promovenda Van Houtum kregen zestig ouders, die al deel uitmaakten van een breder onderzoek, in een MRI-scanner complimenten en kritiek te zien over hun kind in de leeftijd van 11 tot 17 jaar. Dit ging om positieve (‘intelligent’), neutrale (‘chaotisch’) of negatieve (‘onbetrouwbaar’) woorden.
In een eerder stadium hadden de ouders al aangegeven welke eigenschappen van toepassing waren op hun kind, waardoor de onderzoekers al wisten hoe ouders naar hun kind keken. Bij positieve uitspraken ging de stemming van de ouders omhoog. Kritiek had juist een negatieve uitwerking op het humeur van de ouders. ,,De gebieden die in de hersenen geactiveerd werden, zijn dezelfde die we ook in andere studies terugzien bij mensen wanneer zij zelf feedback krijgen.”
Betekent dit dat we kinderen zien als onderdeel van onszelf? Die theorie is er inderdaad, beaamt Van Houtum. ,,We hebben de mate van overlap tussen de ouder en kind - dus in hoeverre de ouder het kind als onderdeel van zichzelf ziet - niet gemeten. Wel weten we uit onderzoeken dat kinderen hoe ouder ze worden, meer een eigen identiteit ontwikkelen. Bij jongere kinderen is die overlap tussen ouders en kind sterker aanwezig. Het zou dus kunnen dat ouders die sterker reageren, zich ook persoonlijk geraakt voelen.”
En, vult Van Houtum aan, dat kan ook best onverwachts zijn. ,,Mensen zien zichzelf vaak positiever dan gemiddeld. Dat heet het ‘better-than-average-effect’. Ouders zien ook hun kinderen eerder positiever dan realistisch.”
Als je je bewust bent van je eigen reactie, kun je een stapje terug doen en bedenken wat je er als ouder mee kunt doen
Zelfbeeld
Maar is het erg dat ouders ook persoonlijk reageren op kritiek op hun kinderen? Nee, niet per se, zegt Van Houtum. ,,Het lijkt over het algemeen een gunstiger effect te hebben als je als ouder positief naar je kind kijkt. Dat is toch degene waar je de rest van je leven mee te maken hebt. Maar het kan ook nadelige effecten hebben: ouders die hun kinderen extreem prijzen om de kritiek te compenseren, bijvoorbeeld, dat zou op langere termijn impact kunnen hebben op het zelfbeeld van een kind.”
Van Houtum denkt dat het voor ouders belangrijk is om zich bewust te zijn van de emoties en gevoelens die worden opgeroepen bij het krijgen van kritiek over je kind. ,,Als je je ervan bewust bent, kun je een stapje terug doen en bedenken wat je er als ouder mee kunt doen in plaats van meteen in de tegenaanval gaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Niet luisteren? Zo pakken ze het aan op het kinderdagverblijf
Het is voor sommige ouders een dagelijkse strijd: een kind dat niet wil luisteren en ‘doet waar hij zin in heeft’. Hoe kan het dan dat als je je kind aan het einde van de dag ophaalt bij het kinderdagverblijf, je vaak te horen krijgt dat hij netjes meedeed? Ouders van Nu vroeg aan Janneke van Lummel, pedagoog en werkzaam bij Smallsteps kinderopvang, hoe ze hier op het kinderdagverblijf mee omgaan. -
‘Autisme bij kinderen kan vroeger gesignaleerd worden’
Al vanaf 2-jarige leeftijd kunnen de eerste signalen van autisme bij kinderen zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in het oogcontact, de manier van praten en de sociale interactie. Toch wordt het in de meeste gevallen pas gesignaleerd als ze tussen de 5 en 10 jaar oud zijn. Dat kan beter, stelt onderzoeker Maarten van ‘t Hof. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
Linda sjouwt iedere week met zak poepluiers van haar tweeling over straat: ‘Zijn duurzaam bezig’
Twee keer in de week sjouwen Dirk-Jan en Linda de poep- en plasluiers van hun tweeling naar de speciaal daarvoor bestemde container. Ze doen, met 48 gezinnen, mee aan een proef van de gemeente Woerden. ,,Je moet het niet erg vinden om met een zak vieze luiers gezien te worden.”
-
PREMIUMmet video
Vivienne vond babywereld ‘truttig en onpraktisch’; nu gebruiken miljoenen baby’s haar fopspeen en S-fles
De kans is groot dat de fopspeen of het flesje van je baby is ontworpen in Bilthoven. In een bedrijfspand naast het station zetelt Difrax, marktleider op het gebied van babyproducten in ons land. Vivienne van Eijkelenborg nam het bedrijf in 1999 over van haar ouders en zorgde voor een aantal revolutionaire innovaties in de babybranche. In 2016 werd ze gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar. -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Haar vader deed vreselijke dingen met Esther, haar moeder greep niet in: ‘Ze zei dat ik ziek was’
Esther Veerman was nog maar een kleuter toen haar vader zich voor het eerst aan haar vergreep. Het seksueel misbruik ging jarenlang door. Toen ze zelf een baby kreeg verbrak ze alle banden met haar ouders. Maar de pijn blijft en loopt als een rode draad door haar leven heen. ,,’s Nachts gebeurden er dingen, ’s ochtends sta je op en ga je weer naar school.” -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?