Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Dit is waarom peuters je soms maar vragen blijven stellen

Er komt een dag dat je peuter hem ineens zal stellen: een vraag beginnend met ‘waarom’. En voordat je het weet, houdt het niet meer op en ben je als ouder voortdurend allerlei dingen aan het uitleggen. Leuk natuurlijk, maar waar komt die drang om continue ‘waarom’ te vragen eigenlijk vandaan? 

4 reacties

 • L Koenraad

  2 maanden geleden
  Mijn moeder praatte en zong tegen en met ons kinderen de hele dag. Ze benoemde alles wat ze deed of ging doen. Erg goed voor onze taalontwikkeling, we hadden later ook top cijfers voor Nederlands. In de "waarom-fase" ging ze mee tot het haar verveelde en dan was het laatste antwoord op een waarom vraag; "waarom? Opdat jij het vragen zal" of "Omdat ik het zeg en dat moet voor jou voldoende zijn". zie volgend bericht.
 • S. van Beijnum

  3 maanden geleden
  Kind: Waarom zijn de bananen krom? Ouder: Dat lieverd, komt door negatieve geotropie. Kind: Wat is dat? Negatieve geotropie. Ouder: Dat is dat planten of vruchten tegen de zwaartekracht in groeien. Kind: Wat is zwaartekracht? Ouder: Dat komt doordat de wereld heel groot en zwaar is, daardoor krijgt ze aantrekkingskracht. Je kind heeft geen idee waar het over gaat, maar neemt het wel in zich op. Startende praters moeilijke woorden laten zeggen is ook leuk: afstandsbediening, fysiotherapeut...
 • Julia van Damme

  3 maanden geleden
  Zó leuk, dat ge-waarom! Mijn kleinzoontje (3) is hier onlangs mee begonnen en ik vind het ook zó leuk om dan antwoorden te bedenken die voor hem begrijpelijk zijn en bij zijn wereldje passen. Maar toch dank voor die leuke tip om eerst aan het kindje te vragen welk antwoord het zelf kan bedenken! Ga ik meteen proberen. Benieuwd hoor! Julia van Damme
 • Stefan Konings

  3 maanden geleden
  Ik hou ervan! Ik vind het heerlijk om te antwoorden op alles vragen.
 1. Illegale adoptie: ‘Dacht mijn hele leven dat ik ongewild was. Nu blijkt dat ik werd gestolen en verkocht’
  PREMIUM

  Illegale adoptie: ‘Dacht mijn hele leven dat ik ongewild was. Nu blijkt dat ik werd gestolen en verkocht’

  Saartje werd als baby gestolen uit een kraamkliniek in Chili. Rani werd als peuter ontvoerd door een non in India. Allebei werden ze daarna voor veel geld verkocht aan een adoptiebureau en naar België gebracht, waar aan hun nietsvermoedende adoptieouders werd verteld dat het om gedumpte kinderen ging. Zowel Saartje als Rani ging als volwassen vrouw op zoek naar haar biologische ouders.