Dubbel verlof en een babybonus: dit is de beste werkgever voor ouders
OnderzoekHet Wereld Natuur Fonds (WWF) is de meest gezinsvriendelijke werkgever van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Intermediair en Ouders van Nu.
Verzekeraar ASR eindigde op de tweede plek, gevolgd door Hema, Tony's Chocolonely en Deloitte, die de derde positie deelden. Voor het onderzoek werden honderd bedrijven en organisaties uit de top 100 van favoriete werkgevers van Intermediair benaderd, veertig daarvan werden geïnterviewd of vulden een vragenlijst in over onderwerpen als verlofregelingen en flexibel werken. Van die veertig bedrijven, kwam WWF het beste uit de bus.
Caroline Bijen, chief people officer bij WWF Nederland is blij met de uitkomst van het onderzoek. ,,Als je bij ons in dienst komt, laat je je privéleven niet achter. We respecteren de levensfasen van onze werknemers en kijken samen hoe we daar op in kunnen spelen. Wij denken namelijk dat als jij de ruimte krijgt goed voor je gezin te zorgen, je ook een betere medewerker bent”, aldus Bijen.
Er wordt steeds meer verwacht dat allebei de ouders participeren op de arbeidsmarkt, maar werkgevers zijn er eigenlijk niet op ingericht
Coronacrisis
,,Door corona zagen we dat werk en privé meer door elkaar gingen lopen”, zegt Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu en initiatiefnemer van het onderzoek. ,,Veel mensen merkten hoe pittig het is om je kinderen om je heen te hebben en tegelijkertijd hoe fijn het is als je veel meekrijgt in de ontwikkeling van je kinderen en je kind bijvoorbeeld een keer naar zwemles kunt brengen.”
Uit eerder onderzoek blijkt dat bijna 670.000 werkende ouders met jonge kinderen moeite hebben met het combineren van werk en privé, 1 op de 8 (met een kind tot 4 jaar) ervaart zelfs problemen, zoals een negatief zelfbeeld, oververmoeidheid, angstklachten en stress.
Tholen: ,,Er wordt steeds meer verwacht dat allebei de ouders participeren op de arbeidsmarkt, maar werkgevers zijn er eigenlijk niet op ingericht. Wij denken dat heel belangrijk is dat de werkgever meedenkt met de thuissituatie.” Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het compenseren van vaderschapsverlof. Vaders hebben na de geboorte recht op in totaal zes weken ouderschapsverlof, waarbij 70 procent wordt vergoed door de overheid. Sommige werkgevers vullen dat aan tot 100 procent.
Tholen: ,,Het is denk ik wel belangrijk dat het management het goede voorbeeld geeft en dat het actief wordt uitgedragen door leidinggevenden, doordat zij bijvoorbeeld ook één dag minder werken.” Ze hoopt dat de gezinsvriendelijke werkgevers een inspiratie kunnen zijn voor andere bedrijven.
Verlofregelingen en bedrijfscultuur
Het WWF haalde goede resultaten op de onderdelen ‘Zwangerschap & Werk’ en ‘Bedrijfscultuur’. De organisatie houdt zich actief bezig met werknemers met een gezin. Tijdens de coronacrisis was er een verdubbeling van verlofdagen om kinderen op te vangen tijdens de school- en opvangsluiting. Daarnaast hebben ze aanvullende verlofregelingen voor vrouwen die een miskraam hebben gehad en is er veel ruimte voor flexibel werken.
Verzekeraar ASR heeft anderhalf jaar voor het wettelijk verplicht werd het geboorteverlof voor partners al uitgebreid. De verzekeringsmaatschappij was daarmee een van de voorlopers. Ook betalen zij salarissen tijdens de verschillende vormen van verlof volledig uit, in plaats van gedeeltelijk of niet. Medewerkers van Tony’s Chocolonely krijgen bij de geboorte van hun kind een babybonus en bij Deloitte kun je een oppas via de zaak regelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet poll
Deze vrouwen vroegen zélf hun man ten huwelijk: ‘Op aanzoek wachten? Alsjeblieft niet’
Zangeres Anouk en haar liefje Dominique treden vandaag op het Malieveld in het huwelijk, nadat zij hem gevraagd had. Uitzonderlijk? Geenszins. Drie vrouwen die het heft in eigen hand namen. -
PREMIUM
Bekkenfysiotherapeut van het eerste uur drukt vrouwen op het hart: ‘Zoek hulp bij urineverlies’
Ze wordt de ‘moeder van de bekkenbodem’ genoemd. Marijke Slieker nam vorige maand officieel afscheid als bekkenfysiotherapeut, maar blijft aandacht vragen voor urineverlies. ,,Nog steeds zoekt 60 procent van de patiënten geen hulp.’’ -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
Poppendokter Phyllis: ‘Ze liggen ’s nachts in een poppenbedje als de behandeling langer duurt’
Van een gebroken, porseleinen armpje tot een vast getaped been of een afgekloven lip: poppendokter Phyllis Touw (59) weet bijna elk speelgoedslachtoffer nog op te lappen: ,,Het mooist is de reactie van de kinderen, die zijn vaak zó opgelucht.”
-
PREMIUMCOLUMN
Marieke schafte de Avondvierdaagse als moeder af, maar werd er als juf opnieuw mee geconfronteerd
Jaren geleden schafte ik in ons gezin de Avondvierdaagse af. Uit tijdelijk lijfsbehoud. Het was in een levensfase dat ons werk, onze nog jonge kinderen en de mantelzorg voor mijn vader, even niet verenigbaar waren met een wandelevenement waarvoor je elke avond extreem vroeg moest eten, terwijl de kinderen wel te laat naar bed gingen en iedereen na drie dagen bovengemiddeld veel huilde van vermoeidheid. -
10
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
podcast
Bas: 'Het hartje klopte niet en dat voelde als een vuistslag in het gezicht’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen.