Een Forum voor Democratie-basisschool: mag dat zomaar?
Voor je kind een goede basisschool vinden kan lastig zijn. Moet je kiezen voor een basisschool in de buurt? Of liever een school die bij je opvoedstijl past? Wat niet veel mensen weten is dat je ook zelf een basisschool mag beginnen. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden.
Montessori, Jenaplan, vrije school of toch liever een openbare school? In Nederland zijn er verschillende soorten basisscholen waar een kind naartoe kan. Daarnaast kun je ook zelf een basisschool starten en hier subsidie voor krijgen. Dit is mogelijk vanwege het grondrecht op ‘vrijheid van onderwijs’.
Ook Forum voor Democratie maakt van dit grondrecht gebruik. De Telegraaf meldde vorige week dat de politieke partij bezig is om zelf basisscholen op te richten. De bedoeling is om ‘klassiek onderwijs in de geest van de levensbeschouwelijke visie en kernwaarden van het Renaissance-instituut’ te gaan geven. Forum wil hiermee een gat in de markt dichten. En dat is mogelijk, want nieuwe scholen hoeven sinds juni 2021 niet meer tot een erkende richting te behoren, zoals Rooms-Katholiek of algemeen bijzonder onderwijs. Dit kan door de nieuwe wet Meer Ruimte Voor Nieuwe Scholen.
De behoefte van de kinderen
Deze vernieuwde wet is in het leven geroepen zodat de scholen beter aansluiten bij de wensen en behoeften van ouders en kinderen. Daarnaast wordt er nu strenger gecontroleerd op de kwaliteit van de school. En is er een extra controle om te kijken of er wel behoefte is aan een nieuwe school. ,,Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ouderverklaringen nodig voordat je de school mag openen’’, vertelt Martijn Grimmius, woordvoerder van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiermee geven ouders uit de regio aan dat er belangstelling is voor de nieuwe school.
Soms hebben leerkrachten het zwaar te verduren met veeleisende ouders. Op Ouders van Nu vertellen twaalf leerkrachten hun bizarste ervaring.
Goedkeuring vragen
Maar alleen voldoende belangstelling is dus niet genoeg. De initiatiefnemer van de school moet een heel stappenplan afleggen. Zo moet hij in gesprek gaan met bestaande schoolbesturen uit de regio, het samenwerkingsverband tussen de scholen én de gemeente. Als hieruit blijkt dat alle onderwijswensen van ouders en kinderen al worden vervuld, dan gaat het plan voor een nieuwe school de prullenbak in.
En dit gebeurt ook als de leden van het schoolbestuur geen verklaring omtrent gedrag kunnen leveren. Stel er is al een keer eerder een school van jouw initiatief gesloten, dan gaat de nieuwe school ook niet door. Als er wel aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, dan is de school nog niet zomaar gestart. Zo moet er een inschrijving bij de Kamer van Koophandel komen, brengt de onderwijsinspectie een bezoek voor een keuring, moet DUO de aanvraag goedkeuren en neemt ten slot de minister een besluit. Die moet vóór 1 juni goedkeuring geven voor de bekostiging. ,,Als die er is, dan duurt het nog een jaar voordat de school echt open kan’’, zegt Grimmius.
Meer dan 130 nieuwe scholen
De school begint dan netjes aan het begin van het nieuwe schooljaar. En alhoewel het een strenge selectieprocedure is, openen er toch jaarlijks nieuwe basisscholen in Nederland. In de afgelopen tien jaar waren het er in totaal 134, blijkt uit cijfers van DUO. Het hoogtepunt lag in het schooljaar 2019/2020, toen werden er 22 scholen geopend.
Dit jaar openden dertien bassischolen hun deuren. Dit aantal heeft nog niets te maken met de nieuwe wet. ,,Zij hebben zich aangemeld voor de nieuwe wetgeving’’, legt Grimmius uit. ,,Er zit een jaar vertraging tussen de goedkeuring en de daadwerkelijk opening. Dus we weten nog niet welk effect de nieuwe wet heeft op de populariteit van nieuwe scholen.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De 5- tot 11-jarigen zijn aan de beurt: ‘Maak geen lange rijen met kinderen die naald in arm krijgen’
Tussen 18 en 22 januari krijgen alle ouders van kinderen in de leeftijd 5 tot en met 11 een oproep: het kindervaccin Comirnaty ligt klaar om toegediend te worden. Als ouder ben je er misschien al uit, maar hoe leg je een kind uit dat iets dat pijn doet goed voor hem is? -
PREMIUM
Ouders als Gaby (moeder van drie kinderen) in alle staten: bakfiets van 5200 euro wordt vaak gestolen
Het zal je maar gebeuren. Stap je ’s morgens vroeg de deur uit om de kinderen naar school te brengen, is je peperdure bakfiets gestolen. Het drijft bakfietsgezinnen én verzekeraars tot wanhoop. ,,Je hele sociale leven komt stil te liggen.” -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn. -
9
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUMmet video
Vivienne vond babywereld ‘truttig en onpraktisch’; nu gebruiken miljoenen baby’s haar fopspeen en S-fles
De kans is groot dat de fopspeen of het flesje van je baby is ontworpen in Bilthoven. In een bedrijfspand naast het station zetelt Difrax, marktleider op het gebied van babyproducten in ons land. Vivienne van Eijkelenborg nam het bedrijf in 1999 over van haar ouders en zorgde voor een aantal revolutionaire innovaties in de babybranche. In 2016 werd ze gekozen tot Zakenvrouw van het Jaar.
-
vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Weten vrouwen waar ze voor kiezen met een inleiding?’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (31) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: wanneer en waarom wordt geadviseerd de bevalling in te leiden en wat is daar de impact van? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Als journalist moet Marieke de taaltoets van de pabo makkelijk halen... Toch?
Sommige mensen denken dat ik, gezien mijn achtergrond, de taaltoetsen van de pabo met twee vingers in mijn neus haal. Zelf hoopte ik daar ook een beetje op, maar toen ik onlangs de oefentoets voor de Landelijke Kennisbasistoets Nederlands maakte, kwam ik van een koude kenniskermis thuis.