Geboortezorg en expats: ‘Neem maar een paracetamol, zeggen ze in Nederland’
Thuis bevallen en een week lang kraamzorg over de vloer: over de Nederlandse grens kennen vrouwen deze mogelijkheden vaak niet. Hoe ervaren expatvrouwen in Nederland deze unieke vormen van geboortezorg?
Delen per e-mail
De Nederlandse thuisbevalcultuur werd in december vorig jaar toegevoegd aan het Nederlands immaterieel erfgoed. Volgens Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) komt dit alleen in Nederland op zo’n grote schaal voor.
Die Nederlandse geboortefilosofie stond de Australische Karen Jaffe wel aan toen zij in 2004 in Amsterdam kwam wonen. ,,Als je niet ziek bent, waarom zou je dan naar het ziekenhuis gaan?”, begint ze. Tijdens haar eerste zwangerschap was ze overstag: het moest een thuisbevalling worden. ,,In Australië zou dit vrijwel onmogelijk zijn geweest en had het een fortuin aan verzekeringsgeld gekost.”
Onwetendheid
Er heerst nog veel angst en onwetendheid omtrent thuisbevallingen, vindt de Australische. ,,Mijn moeder had er weinig vertrouwen in toen ze hoorde dat ik een thuisbevalling wilde ondergaan. Maar door de fijne ervaring die ik heb gehad met mijn eerste thuisbevalling, veranderde ze van gedachte.”
De Nederlandse kraamzorg ervoer Jaffe ook als een warm bad. ,,Met de eerste kraamverzorgster had ik niet zo’n klik, maar met de tweede wel. Het is zo fijn dat ik aan mijn baby kon wennen in mijn eigen thuisomgeving. Ik vind het fantastisch dat het Nederlandse zorgsysteem geboortezorg thuis stimuleert.”
De Frans-Nederlandse Delphine Petit-Postma richtte kraamzorgservice Aide maman Amsterdam op, speciaal gericht op expats. ,,Als Française kan ik me als geen ander voorstellen hoe het voor expatvrouwen is om te moeten wennen aan het Nederlandse systeem”, vertelt ze.
Als je klachten krijgt, wordt vaak gezegd: neem even een paracetamol. Expatvrouwen onderling grappen hierover
Wat buitenlandse vrouwen spannend vinden, merkt Petit-Postma, is de nadruk in Nederland op het ‘natuurlijke’ in plaats van het medische. ,,Franse vrouwen zijn bijvoorbeeld gewend dat zij maandelijks bloed moeten prikken om te controleren of zij toxoplasmose in hun lichaam hebben, een bacterie die je kunt oplopen via een kat en die schade kan toebrengen aan de baby. Als je als zwangere vrouw in Nederland wat klachten krijgt, wordt vaak eerst gezegd: neem even een paracetamol en kijk hoe het gaat. Expatvrouwen onderling grappen hierover.”
Tijdens mijn eerste bevalling woonde ik nog in Bulgarije, waar thuis bevallen illegaal is
Petit-Postma probeert deze vrouwen gerust te stellen over de Nederlandse geboortezorg. ,,Van mij als Française nemen ze het aan.” Ze wordt door expatvrouwen ontvangen als een soort Mary Poppins. ,,Het verschil met Nederlandse vrouwen is dat deze groep vaak geen familie in de buurt heeft. Ik ben dan een vertrouwd figuur waar ze op kunnen leunen.” Ze vervolgt: ,,Wat me ook opvalt is dat veel expats, met name bij hun eerste kindje, geen idee hebben waar en wat voor babyproducten ze moeten kopen. Ik maak hen wegwijs in de Nederlandse termen en merken.”
Een zegen, noemt de Bulgaarse Desislava Salakirova (34) de Nederlandse kraamzorg. ,,Voor mij als buitenlandse gaf de kraamzorg veel informatie en context over Nederland”, vertelt ze. En ook Salakirova onderstreept: als expatvrouw kan het eenzaam zijn om te bevallen zonder familie nabij. ,,Nu was er iemand om mijn emoties mee te delen. Het is ook fijn dat een kraamverzorger ‘neutraal’ is. In Bulgarije is het gebruikelijk dat familie komt helpen. Dat kan prettig zijn, maar ook spanningen met zich meebrengen.”
De Bulgaarse verhuisde in 2017 naar Nederland met haar gezin. Voor ze goed en wel gesetteld was, werd ze overvallen door haar vroegtijdige bevalling. ,,De thuisbevalling was uiteindelijk niet mogelijk, omdat deze te vroeg op gang kwam. Tijdens mijn eerste bevalling woonde ik nog in Bulgarije, waar thuis bevallen illegaal is. Mijn partner is er niet zo enthousiast over, maar ik vind het mooi dat het in Nederland mogelijk is.”
Hoe beslis je of je thuis gaat bevallen of toch liever in het ziekenhuis? Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat het voor een vrouw zonder medische indicatie even veilig is om thuis met een verloskundige te bevallen, als in het ziekenhuis. Lees het op Ouders van Nu.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUM
Mama kan geen cadeautje betalen: ‘Probeer dat maar eens uit te leggen aan een kind van twee’
De slaapkamer van Jolanda van der Horst (38) gaat bijna door voor een speelgoedwinkel. Met al het gedoneerde spul, maakt ze verjaardagspakketten voor ‘minima-kinderen’. -
PREMIUM
Zwanger in coronatijd: ‘Meteen na de bevalling beeldbellen met mijn ouders’
Zwanger zijn en bevallen, Kim Verbaarendse (24) had het zich zo anders voorgesteld: ,,Mijn ouders kunnen Sanny door corona niet vastpakken of even een arm om mij heen slaan.'' Toch is een kind krijgen het mooiste dat er is, weet ze nu. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)?
-
Gewoon rustig of extreem angstig: wanneer is een kind té verlegen?
Ieder kind is wel eens verlegen. Maar wat als je kind feestjes ontwijkt, geen vriendjes maakt en niets durft te zeggen in de klas? Extreme verlegenheid kan flink in de weg zitten, maar het hoeft niet altijd zover te komen. -
Frank in quarantaine
Een, twee seconden en ik kon zomaar die trap afdonderen
Net als veel Nederlanders blijft journalist Frank Poorthuis thuis. Frank zit in de risicogroep. Verslag van dag 336. Lees alle eerdere afleveringen hier terug. -
PREMIUMInterview
Kraamverzorgster José: ‘Een bevalling is nooit routine en blijft me ontroeren’
Kramen in tijden van corona gaat anders dan normaal. ,,Oma komt nog steeds helpen, maar het bezoek blijft weg en dat is helemaal niet zo verkeerd’’, weet de ervaren kraamverzorgster José Vincenten-Zuijderduin.