Geen plek in de verloskamers: toch maar thuis bevallen dan?
VroedvrouwvraagIn deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: Wat als ik niet kan bevallen waar ik wil?
Personeelstekorten in de verloskamers, covidbabyboom, een krap huis, overal hondenhaar: wat als ik niet kan bevallen waar ik wil?
,,Ten eerste: het maakt je baby echt helemaal niks uit waar jij bevalt.”
Ook niet als dat op de vluchtstrook is?
,,Dat wil iedereen voorkomen, zowel de barende vrouw als de verloskundige. Moeders moeten zich veilig voelen als ze gaan baren en angst heeft invloed op je pijnbeleving. Uiteindelijk baart iedereen en kun je een baby niet binnenhouden vanuit een onveilig gevoel. Dus we moeten beginnen met de vraag: heb je vertrouwen in je zorgverlener, in de verloskundige die jou begeleidt? Wij hebben alles bij ons: zuurstof, infuus, medicatie en als het moet staan we binnen 40 minuten in een ziekenhuis. En 40 minuten: dat red je. Nederland is klein, je bent er zo. Vrouwen raken soms verstrikt in gepieker over praktische zaken: de trap, de kleine slaapkamer, noem maar op.”
De media maken er graag bloedbaden van, brekende vliezen met zwembaden die eruit komen en alles onder de bloedspetters
Al het bloed in je matras.
,,Wist je dat je bij een bevalling gemiddeld zo’n 200 milliliter bloed verliest? Dat is een glas vol. Soms is het meer, een mok. Bovendien: jij hoeft het niet op te ruimen. Dat doe ik, of de kraamverzorgster. De media maken er graag bloedbaden van, brekende vliezen met zwembaden die eruit komen en alles onder de bloedspetters. Ik heb trouwens wel eens een placenta op de vloer laten vallen.”
Is dit een pleidooi voor de thuisbevalling?
,,Nee! Elke vrouw zou moeten kunnen bevallen waar zij zich veilig voelt. Het is jammer dat er steeds verhalen opduiken die niet kloppen. Het verhaal over de babysterfte in Nederland die veel hoger zou liggen door de thuisbevallingen. Dat heeft te maken met het aantal weken: wij tellen baby’s vanaf 22 weken mee, dus ook de zwangerschapsafbrekingen. Dat is zo jong dat die baby’tjes inderdaad vaker overlijden waardoor we op een hoger cijfer uitkomen. Hoe dat geteld wordt, verschilt per land. Waarom we die verhalen blijven herhalen? Misschien omdat angst in de kranten beter verkoopt of klikt, omdat we elkaar graag bang maken? Ik weet het niet.”
‘Ik dacht: als we kinderen krijgen, zijn die misschien niet slim, maar wel heel mooi’. De vader in het gezin waar Roos kraamde is zwakbegaafd. Lees haar verhaal op Ouders van Nu.
Als er in een ziekenhuis vier mensen in je vagina staan te koekeloeren terwijl je op je rug in een bed ligt, helpt dat de voortgang ook niet altijd
,,Vrouwen moeten een autonome keuze kunnen maken en het zou mooi zijn als ze dat goed geïnformeerd doen. Een ziekenhuis voelt vaak veiliger, maar waarom? Is dat vanwege de witte jassen? Een arts-assistent mag na tien, maximaal twintig bevallingen al zelfstandig aan het werk, terwijl je als verloskundige met zestig bevallingen pas kunt afstuderen.”
,,Vrouwen met een laag risico kunnen veilig thuis bevallen; er is dan ook minder vaak sprake van een medische interventie zoals een knip. Een verplaatsing tijdens een bevalling kan de oxytocine- en endorfinestromen stoppen en omzetten in adrenaline waardoor het proces stagneert. Als er bovendien in een ziekenhuis vier mensen in je vagina staan te koekeloeren terwijl je op je rug in een bed ligt, helpt dat de voortgang ook niet altijd.”
Je hoort vrouwen vaak zeggen: ‘Als ik niet naar het ziekenhuis was gegaan, hadden mijn baby en ik het niet overleefd.’
,,Die uitspraak hoor ik inderdaad vaak. Maar je was al in een medische situatie. Je was niet thuis omdat wij vrouwen overdragen naar het ziekenhuis als dat nodig is: bij meconiumhoudend vruchtwater, voor meer pijnstilling, als het te lang duurt, bij te veel bloedverlies. Dan komt er een ambulance en ben je er zo; voor spoed is er altijd een plek in het ziekenhuis. Binnen 15 minuten zijn we in een OK als dat moet.”
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vraag de Vroedvrouw
Wat is een sterrenkijkertje en hoe gaat zo'n bevalling?
-
PREMIUM
Silvia helpt ouders kennismaken met overleden baby: ‘Je hebt geen herinneringen en die wil je nog maken’
Silvia Stalvord (42) helpt ouders die hun kindje verliezen rondom de bevalling, om het perfecte afscheid te organiseren. ,,Ik verschuil me soms achter mijn fotocamera omdat er een traan over m’n wang biggelt.”Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse. -
‘Onbekend’ virus waarmee veel mensen besmet raken: dit moet je weten over HPV
Jaarlijks overlijden 400 mensen aan kanker veroorzaakt door het HPV-virus. De leeftijd voor jongeren om het vaccin tegen dit seksueel overdraagbare virus gratis te kunnen krijgen is onlangs verlaagd naar 10 jaar. Maar wat is het HPV-virus precies en waarom is het belangrijk om al op jonge leeftijd in te enten? -
Deze informatie kun je allemaal halen uit een kenteken
Een nummerbord is als een ijsberg: er is weinig te zien aan het oppervlak, maar wanneer je een duik neemt in de materie, kun je er veel informatie uit halen. Welke soorten nummerborden zijn er en hoe gebruik je de kentekencheck?
-
vraag de vroedvrouw
Een miskraam? ‘Meld je ziek, praat erover, je bent niet alleen’
VRAAG DE VROEDVROUW In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (30) zich over een vraag uit de praktijk. Deze week is dat: hoe ga je om met een miskraam? -
-
-
PREMIUM
Een op de tien leerlingen heeft moeite met rekenen: leraar Ruben (36) bedacht een list
Op school wordt rekenen gezien als een van de basisvaardigheden die kinderen er, net als het oude Aap-Noot-Mies, al vroeg ingestampt krijgen. Desondanks heeft één op de tien leerlingen er grote moeite mee. Basisschoolleraar Ruben Stam bedacht een list.Heinenoord -
PREMIUM
Op zoek naar de juiste middelbare school voor je kind? Met deze 5 tips ga je de keuzestress te lijf
De meeste open dagen zijn achter de rug, nu begint voor veel kinderen uit groep 8 de keuzestress: welke middelbare school past bij mij? Hoe groot is de kans dat ik word uitgeloot? Het is een van de belangrijkste beslissingen voor je kind, maar hoe kies je de juiste middelbare school? Deze tips kunnen je helpen.