Gewoon rustig of extreem angstig: wanneer is een kind té verlegen?
Ieder kind is wel eens verlegen. Maar wat als je kind feestjes ontwijkt, geen vriendjes maakt en niets durft te zeggen in de klas? Extreme verlegenheid kan flink in de weg zitten, maar het hoeft niet altijd zover te komen.
Delen per e-mail
Ontwikkelingspsycholoog Milica Nikolic onderzoekt aan de Universiteit van Amsterdam hoe ouders kunnen voorkomen dat kinderen te verlegen worden. ,,Soms wordt verlegenheid pas een probleem als anderen het lastig vinden om ermee om te gaan.”
Blozen, wegkijken en trillende handen tijdens een spreekbeurt of kringgesprek: verlegen gedrag in sociale situaties is normaal, legt Nikolic uit. ,,Het is zelfs nuttig. Het laat zien dat je rekening houdt met anderen, dat het je uitmaakt hoe anderen jou zien. Dat is sociaal gedrag, ook bij kinderen. In nieuwe situaties kijken zij vaak eerst de kat uit de boom. Daar is niets mis mee, zolang een kind na een tijdje over die spanning heen komt.”
Liever op de achtergrond
Verlegenheid hoeft geen probleem te zijn, denkt ook ervaringsdeskundige Hanneke Klein Ikink van praktijk Jouw stille kracht, die ouders begeleidt van kinderen die worstelen met verlegenheid. ,,Verlegenheid is een soort terughoudendheid. Dat kan ontstaan uit angst, maar ook uit behoefte. Als een kind situaties gaat ontwijken uit angst, maar wel mee wil doen, dan staat verlegenheid in de weg. Maar het kan ook zijn dat een kind meer introvert is en simpelweg niet de behoefte voelt om op de voorgrond te staan.”
Introverte kinderen hebben weer andere kwaliteiten
Bij een kind tot twee jaar is verlegenheid sowieso niet snel reden tot zorg, vertelt Nikolic. ,,Rond de leeftijd van één jaar zijn kinderen bijvoorbeeld vaak eenkennig. Dat hoort bij de ontwikkeling en gaat vanzelf weer over. Maar als een 4-jarige gespannen blijft, daar niet overheen komt en stelselmatig sociale situaties gaat vermijden, dan kan het kind extreme verlegenheid ontwikkelen.”
Geremd
De gevolgen van extreme verlegenheid kunnen vooral op latere leeftijd ingrijpend zijn, benadrukt de psycholoog. ,,Extreem verlegen mensen kunnen sociale situaties compleet gaan vermijden. Daardoor lopen ze vast op school, vinden ze geen aansluiting bij leeftijdsgenoten en lopen ze meer risico op mentale en fysieke problemen, zoals depressiviteit en hart- en vaatziekten.”
Extreme verlegenheid kan nog steeds een rol spelen als je zelf al kinderen hebt. Anouk, moeder van twee kinderen, kampt nog steeds met sociale angst. Lees het verhaal op Kek Mama.
Bij de ontwikkeling van extreme verlegenheid kunnen genetische factoren meespelen. ,,Sommige kinderen zijn van nature erg gevoelig en angstig, maar dat hoeft niet te betekenen dat zij later extreem verlegen worden”, vertelt Nikolic. Ook omgevingsfactoren zijn van invloed, zoals het gedrag van ouders. ,,Je kunt extreme verlegenheid niet altijd voorkomen, maar sommige keuzes helpen een kind meer dan andere.”
Laat je kind niet in een hokje stoppen en het stempel ‘verlegen’ opgedrukt krijgen
Andere kijk
Klein Ikink heeft er bewust voor gekozen om niet de kinderen, maar de ouders te ondersteunen. ,,Ik wil voorkomen dat kinderen het idee krijgen dat ze iets niet goed doen, omdat ze coaching krijgen. Bovendien denk ik dat je met de ouders het meest kunt bereiken. Soms volstaat het om een andere kijk mee te geven, een stukje vertrouwen en praktische tips.”
Leer de behoeften van je kind kennen, adviseert de coach, en accepteer je kind zoals het is. ,,Erken zijn gevoelens. Maak ze niet groter, maar bagatelliseer ze ook niet. Je kunt je kind helpen door het onbekende bekend te maken. Bereid je kind voor op nieuwe situaties en vertel wat het kan verwachten. Daag je kind uit, maar dwing het niet. Sommige kinderen hebben op een verjaardag bijvoorbeeld even tijd nodig om de kat uit de boom te kijken.”
Introversie als kracht
Leer een kind verlegen gevoelens te accepteren, vult Nikolic aan, die onderzoek deed naar blozen. ,,Blozen blijkt op zichzelf niet het probleem te zijn. Als je bloost en daar zelf geen last van hebt, dan gaat het vanzelf over. Maar als je bloost en denkt: o jee, wat moeten anderen wel niet van mij denken, dan wordt het wél een probleem, want dan blijf je gespannen en kom je in een negatieve spiraal terecht.”
Laat je kind daarom ook niet in een hokje stoppen en het stempel ‘verlegen’ opgedrukt krijgen, raadt Klein Ikink aan. ,,Als een kind steeds te horen krijgt dat het verlegen is en mondiger moet zijn, dan gaat het dat vanzelf geloven en denken dat er iets mis is.” Extraversie lijkt de norm te zijn in de maatschappij, merkt de coach. ,,Maar introverte kinderen hebben weer andere kwaliteiten. Zij zijn vaak goed in observeren, reflecteren en luisteren. Dat mag zeker als kracht gezien worden.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMleestip
Worstelen met isolement, school en sombere gevoelens: 7 Twentse tieners over hun leven met corona
Hoe vergaat het jongeren na een jaar corona? Onderzoek wijst uit dat pubers het zwaar hebben. Maar geldt dat voor allemaal? En hoe beleeft onze eigen jeugd de crisis? Zeven pubers uit Twente laten de krant toe achter de voordeur. Voor de één is het dramatisch. De ander vindt zijn draai. Maar op de vraag hoe hun leven er nu uitziet, klinkt een unaniem antwoord: ‘Saaaaai.’ -
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMKoken & eten
Hebben we straks alleen nog keuze uit blauw (AH) of geel (Jumbo)?
Met de verkoop van tachtig Deen-winkels aan AH, Vomar en Dekamarkt verdwijnt er weer een supermarktformule. In 2000 telde ons land nog 46 verschillende formules, twintig jaar later zijn het er nog 26. Is er nog bestaansrecht voor de kleinere supermarktketen of beperkt de keuze zich steeds meer tot blauw (AH) of geel (Jumbo)? -
PREMIUM
Juf Rosanne gaat op stoepbezoek: ‘Mijn juffenhart is blij dat ze weer naar school komen (maar ik maak me ook zorgen)’
Op de fiets ging juf Rosanne donderdag bij al haar leerlingen op stoepbezoek. Om ze te prijzen voor het harde werken thuis én om ze voor te bereiden op volgende week. Dan zitten alle leerlingen weer bij haar in de klas. ,,Ik heb de kinderen zó gemist en ben blij dat ze weer terugkomen, maar ik vind het ook heel spannend met die Britse variant.” -
Zwanger? Waarom je nog even moet wachten met vaccineren
Wil je graag zwanger worden, of ben je misschien al zwanger, dan zorgt dat waarschijnlijk voor een hoop extra vragen rondom het coronavaccin.
-
‘Mijn gepeste zoontje werd tijdens de lockdown mentaal sterker’
Voor veel kinderen (en ouders) is het een verademing dat de basisscholen – en straks ook de middelbare scholen – heropenen. Voor gepeste kinderen gaat dat niet altijd op. Gaat het pesten nu verder waar het gebleven was, of kan de pestcyclus misschien wel definitief doorbroken worden na de verplichte pauze? -
PREMIUM
Deze jongens azen op een plekje bij K3: ‘Oya lélé is mijn favoriet’
Gisteren maakte Klaasje van K3 haar nieuws wereldkundig: ze verlaat de meidengroep K3. ,,Ik gun mijn plaatsje binnen K3 aan iemand anders en wil zelf op een andere manier invulling geven aan mijn leven”, aldus de 25-jarige zangeres. De jacht op een nieuwe K is dus geopend. Gisteravond stond de teller al op een kleine 2200 inschrijvingen en daar zitten ook deze mannen bij. -
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen.