Opa en oma spelen met kleinkind.
Volledig scherm
Opa en oma spelen met kleinkind. © Shutterstock

‘Huidige opa’s en oma’s zijn te jong en te fit om ‘oma’ en ‘opa’ genoemd te worden’

Oma en opa: de een gruwelt van de benaming, de ander is hartstikke trots op zijn of haar  titel. Maar zijn de woorden ‘opa’ en ‘oma’ nog wel van deze tijd nu grootouders fitter zijn dan voorheen? Schrijver Wim Daniëls ging op zoek naar een geschikter woord en dat leverde reacties op.

42 reacties

 • Nieuwkamp

  1 jaar geleden
  Wie heeft er trouwens het recht om mij zomaar oma te noemen, behoudens mijn eigen kleinkinderen. Ook ik de media wordt er te pas en te onpas gesmeten met het woord opa of oma. Het is gewoon mevrouw en als het dan moet "een oudere dame of mevrouw". Ik vind het buitengewoon denigrerend klinken. Waarvan acte
 • Vic Merewood

  1 jaar geleden
  Ik ben trots op mij kleinkinderen en als ik na die ga en die twee zie mij aankomen ( ik woon in Waalwijk die in Almere) ik ben zo blij met die gezichten maar ook droevig omdat daar oma kan het niet zien. Janny moet blij zijn dat zij is gezond en kan goed aangaan in haar prachtige tuin met haar familie
 • Henk Gorissen

  1 jaar geleden
  Ik vond het woord opa verschrikkelijk tot het moment dat het eerste kleinkind ‘opa’ zei. Inmiddels roepen 4 kleinkinderen wanneer ze me zien enthousiast al vanaf afstand ‘opa’. Het kan niet vaak genoeg.
 • Dick van Dijk

  1 jaar geleden
  Of goedkope oppasservice
 • Anoniem

  1 jaar geleden
  Monique Hemelrijk Ik ben super trots dat ik oma ben en vind het heerlijk ook om zo genoemd te worden door mijn kleine schatten . Maar let op we krijgen natuurlijk straks weer bij namen omdat het weer niet past in deze tijd . Ik ben 56 en deze oma blijft gewoon oma genoemd worden en daar ben ik super trots op !