In de podcast Miskraammonologen hoor je de persoonlijke verhalen van vrouwen over hun miskraam.
Volledig scherm
In de podcast Miskraammonologen hoor je de persoonlijke verhalen van vrouwen over hun miskraam. © Dagmar Heikens

‘Ik kon niet blij zijn voor mijn zwangere zusje. Ik gunde het iedereen, maar mezelf het meest’

podcastEen zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. 

8 reacties

 • Anne Spee

  2 weken geleden
  Een aanvulling: 80 % van alle zwangerschappen gaat fout, maar weer 80% daarvan zo vroeg dat men het vaak niet eens in de gaten heeft, nog voor je overtijd bent.
 • Marscha ter Haar

  2 maanden geleden
  Na 3 miskramen en nog steeds een hele grote kinderwens snap ik het "misgunnen" gevoel wel. Ikzelf heb het gelukkig niet, mijn buurvrouw heeft net een prachtig zoontje gekregen en wat had ik ook graag mijn kindje in mijn armen willen hebben. Ik gun het haar, maar mijzelf ook. De lijn met misgunnen is heel dun...zeker als er opmerkingen gemaakt worden over "80% mislukt." Of "Wees blij voor een ander." Of ook zo een: "Je bent nog jong, gewoon nog een keer proberen."
 • Anoniem

  2 maanden geleden
  @ Anne Spee. Lijkt me niet een heel realistisch getal, dat 80% van de zwangerschappen mislukt. Of je ziet elke vorm van gemeenschap als een zwangerschap. Beetje vreemd. Voor de wereld an sich zou het wel een welkom % zijn ivm de overbevolking. R. De Hooge
 • Gijs Ekelschot

  2 maanden geleden
  @Anne Spee. Hoe kom jij aan 80%! Voor vrouwen beneden de 35 jaar is de kans dat een zwangerschap in een miskraam eindigt, ongeveer 15%. Tussen de 35 en 40 jaar eindigt 20% zwangerschappen in een miskraam, en tussen de 40 en 45 jaar is de kans opgelopen tot 50%. De kans neemt dus toe met de leeftijd.
 • Donnie Brasco

  2 maanden geleden
  @Anne Spee Percentage miskramen in Nederland ligt tussen de 10 en 15%.