Kinderen doen er steeds langer over om te leren schrijven. Coronajaar maakt het erger
Kinderen doen er steeds langer over om goed te leren schrijven. Waar ze voorheen eind groep 4 een mooi en leesbaar handschrift hadden, is dat nu minstens een half jaar later. En het afgelopen coronajaar heeft die achterstand alleen maar groter gemaakt.
Anneloes Overvelde, kinderfysiotherapeut en onderzoeker, ontwikkelde met collega’s een quickscan waarmee leerkrachten het handschrift van kinderen op een snelle manier kunnen toetsen. Uit de eerste resultaten blijkt dat gemiddeld maar de helft van de basisschoolkinderen een goed, leesbaar handschrift heeft. ,,Leerkrachten waren in het coronajaar allang blij als ze rekenen, taal en spelling konden bijsturen en daar feedback op konden geven. Voor schrijven was weinig aandacht, je kunt digitaal ook niet zien hoe kinderen erbij zitten, hoe ze hun potlood vasthouden en hoe ze de letters maken.”
Instructie en oefening
Kinderen leren in groep 3 en 4 lezen en schrijven. Maar het afgelopen jaar hebben veel kinderen een goede uitleg gemist, weet Overvelde. ,,Schrijven is echt iets dat je kinderen moet aanleren. Daar horen instructies en feedback bij. Hoe je je schrift moet neerleggen, hoe je een letter vormt, welke letters er boven en onder de lijn komen. Kinderen zijn samen met ouders hiermee aan de slag gegaan, maar ouders weten ook niet precies hoe je dat moet aanleren”, zegt ze.
In groep 5 en 6 wordt normaal geoefend met vlot schrijven, maar door het digitale onderwijs, hebben kinderen minder oefening gehad. Als je schrijft, zijn bewegingen gekoppeld aan letters en woorden, dat moet getraind worden. In de laatste twee jaren op de basisschool ontwikkelen kinderen hun eigen handschrift. Maar daar moet je ook feedback op krijgen, aldus Overvelde. ,,Kinderen experimenteren, maar een leerkracht moet daar wel tekst en uitleg bij geven. Dat het er prachtig uitziet, maar dat de snelheid weg is als je aan al je letters mooie lussen geeft, bijvoorbeeld. Als het te langzaam gaat, heb je er niets aan bij de tekstverwerking.”
Schrijftips
Ieder kind leert natuurlijk in z’n eigen tempo, maar het is voor ouders wel fijn (en nog leuk ook) als je je kind kunt helpen bij het leren schrijven. Kek Mama geeft tips.
Belangrijk
Maar hoe belangrijk is een vlot en leesbaar handschrift eigenlijk nog nu bijna alles digitaal gaat? ,,We weten uit breinonderzoeken dat schrijven met de hand het leren lezen ondersteunt. Kinderen herkennen sneller letters en woorden. Daarnaast weten we dat aantekeningen en notities maken met de hand, helpt bij het verwerken van de stof, ook al bij leerlingen in groep 7 en 8. Het brein is dan actiever betrokken”, zegt Overvelde. ,,Je kunt niet letterlijk alles opschrijven, dus je moet je beperken tot de kern.”
Toch is er - ondanks de achterstanden - ook goed nieuws, zegt de onderzoeker. ,,Er is nog veel aan te doen met de juiste instructie en feedback.” Overvelde hoopt dat, naast leerkrachten, ook ouders zich daar bewust van zijn en beseffen wat het belang is van schrijven. Indien nodig kunnen ze het er met de leerkracht over hebben hoe ze thuis kunnen oefenen. Al is schrijven niet het enige dat vandaag de dag belangrijk is, geeft ze toe. ,,Niet álles hoeft geschreven te worden. Je moet tegenwoordig niet alleen vlot en leesbaar schrijven, maar ook goed en snel kunnen typen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kinderen moeten veiliger vallen: ‘De impact van een val wordt steeds groter’
Vallen zonder je ernstig te bezeren. Vandaag start VeiligheidNL de campagne Val OK!, om kinderen risicovoller te leren spelen en veiliger te leren vallen. ,,Doordat de motoriek achteruit gaat en kinderen zwaarder worden, wordt de schade na een val groter.” -
Nationale buitenspeeldag
Nationale Buitenspeeldag: laat ze lekker klimmen en ga er niet steeds naast staan
Kinderen spelen veel minder buiten. Dat laat recent onderzoek zien dat vandaag op Nationale Buitenspeeldag wordt gepubliceerd. Schermen zijn veel interessanter en zo blijven veel te veel kinderen binnen zitten. Terwijl er zoveel te spelen valt in de buitenlucht: van de eigen straat of het speelplein tot bij de boer op het erf. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
PREMIUM
‘Als kind van gescheiden ouders kies je voor een overlevingsstrategie’
Kinderen van gescheiden ouders zitten in een emotionele achtbaan. Jongerenforum Villa Pinedo heeft honderden vrijwilligers die hen bijstaan, zoals Randi Hartjes (23) en Jesse Guldemond (24).
-
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Rokers kunnen kans op wiegendood vergroten: ‘Ook als buiten wordt gerookt’
Germaine Liebrechts uit Gouda zoekt naar verklaringen voor wiegendood. Ze heeft aangetoond dat een van de vermijdbare risicofactoren is dat de vader rookt, onafhankelijk van het rookgedrag van moeder. ,,Maar ik ga niet met een beschuldigend vingertje wijzen.’’ -
PREMIUM
Ik Vertrek met de bijbel onder de arm: Janneke en Nico gaan met hun vier kinderen in Malawi wonen
Hoe kun je in Nederland een comfortabel leven leiden, terwijl in een ander deel van de wereld kinderen sterven van de honger? Die vraag heeft als uitkomst dat een Utrechts gezin verhuist naar het Afrikaanse land Malawi, waar de lokale bevolking in heksen en geesten gelooft.