Kinderombudsvrouw denkt aan strafbaar stellen van pesten

OnderzoekPesters moeten in de toekomst wellicht strafrechtelijk aangepakt kunnen worden. ,,Misschien zijn pestprotocollen niet genoeg en moet je wel toe naar een strafbaarheidstelling”, zegt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer vandaag in een interview met deze site, in aanloop naar de Week tegen pesten. Maar er komt eerst een groot onderzoek naar pestgedrag.

25 reacties

 • Maria Yvonne Franssen

  1 jaar geleden
  Pesten is niet leeftijdsgebonden. Kinderen volgen wellicht ook het gedrag van hun ouders. Alleen verandert 'pesten' van kinderen in 'treiteren' tot discriminatie, lastergedrag en soms geweldpleging bij ouderen. Strafbaar stellen van pesten lijkt onhaalbaar: hoe handhaaft men, hoe bewijst men? Niet met 'wel'is en niet'es. En mag men behoed blijven voor 'groepsgetuigenissen' tegen minderheden, want dan is er geen recht meer te halen en gaan wij terug naar duistere tijden.
 • Peter de Jong

  1 jaar geleden
  Waarom is dit een probleem? Als je gepest wordt geef je een grote bek terug of sla je er op. Is het een clubje dan pak je de leider. Is het op het internet dan verzamel je het materiaal en doe je aangifte van intimidatie en bedreiging. Iedereen hoort te leren, dat alle actie gevolgen heeft. En je ouders horen je te straffen als je zelf pest, net als je school. Zie je op straat dat iemand wordt gepest dan grijp je in. Sociale controle heet dat.
 • Hanny Plomp Kinderambassadeurs Nieuwegein

  1 jaar geleden
  Wij -kinderambassadeurs Nieuwegein- vroegen aan de band JOB of zij een lied met ons wilden maken, met als thema Pesten is NIET cool. Twee van de ambassadeurs vertelde wat ze hebben meegemaakt en hoe ze zich aan de gevolgen van de vreselijke pesterijen hebben ontworsteld. Hun verhalen hebben de bandleden vertaald naar de tekst. Het lied is te vinden op Spotify, Deezer en tal van andere streamers. Op youtube het lied en de clip. Het lied heet: STERKER (JOB & de Kinderambassadeurs)
 • M Waarhold

  1 jaar geleden
  Dat wordt dus een bende. Begin bij de opvoeding en spreek de ouders van de pesters aan. Helpt dat niet, heb je alle redenen om iemand dan een straf op te leggen, na aangifte uiteraard. Want welk slachtoffer gaat straks aangifte doen? Typisch een theoretisch ideetje wat in de praktijk mislukt, inherent aan onze bollebozen welke eens iets dichter bij de burger zouden moeten komen staan om te berijpen wat er aan de hand is.
 • Els Kentie

  1 jaar geleden
  Strafbaar stellen is geen volledige oplossing. Lichamelijk geweld is te zien, rotwoorden fluisteren en buitensluiten niet. Dááraan gaan veel slachtoffers vanbinnen kapot met psychische problemen tot gevolg. Helaas ervaring van basisschool tot én met de Universiteit. Confrontaties met 'daders' uit schooltijd leidt vaak tot (voor hun) onthutsende gesprekken, waren zich niet bewust van. Dus: voorlichting! "Pesten kan leiden tot zelfmoord!"... Worden ouders boos: te confronterend. Nee, waarheid!