‘Kinderopvangsysteem zorgt voor financiële stress’
De kosten van de kinderopvang kunnen - ondanks de kinderopvangtoeslag - flink in de papieren lopen. Voor sommige ouders is dat zelfs reden om niet meer uren te gaan werken, blijkt uit nieuw onderzoek. In plaats daarvan blijven ze thuis om een extra dag voor de kinderen te zorgen.
Kinderen naar de opvang, ouders aan het werk. Fijn dat het kan, maar het is niet gratis. Een opvang rekent al snel een uurtarief van ergens tussen de 6 en 9 euro, uitschieters naar beneden of naar boven daargelaten. Ouders krijgen een toeslag om de uitgaven te compenseren, maar die is niet altijd dekkend en afhankelijk van het inkomen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 73 procent van de totale Nederlandse uitgaven aan kinderopvang in 2019 werd gedekt door de kinderopvangtoeslag.
Financiële stress
En dat levert voor sommige ouders zorgen op. Uit een onderzoek van Ouders van Nu in samenwerking met Women INC. werden ruim 800 ouders met een kind in de leeftijd van 0-12 jaar gevraagd naar hun grootste zorgenpunten bij het huidige kinderopvangsysteem. 64 procent van de ouders geeft aan dat de hoge kosten van de kinderopvang reden zijn voor financiële stress. Vooral mensen met een lager of gemiddeld inkomen, ervaren deze gevoelens van stress.
Kosten kinderopvang
De kosten voor kinderopvang zijn afhankelijk van de uurtarieven, het aantal uren dat je afneemt en de hoogte van het inkomen. Lees bij Ouders van Nu wat je als ouder kwijt bent aan kinderopvang in 2021.
Ruim de helft van de ouders (54 procent) is binnen het huidige systeem bang om aan het einde van het jaar een deel van de toeslag terug te moeten betalen. Bijna twee derde, 65 procent, vindt dat de kinderopvang gratis moet zijn. Het is een onderwerp dat leeft en dat ook in veel verkiezingsprogramma’s was terug te vinden. Onder andere GroenLinks, D66, PvdA, SP, de Branchevereniging voor Maatschappelijke Kinderopvang en vakbond FNV pleitten voor gratis kinderopvang als basisvoorziening.
Gelijke verdeling thuis
Naast de financiële zorgen die ouders hebben door het huidige kinderopvangsysteem, denken ouders dat een makkelijker en goedkopere kinderopvang ook zou zorgen voor een meer gelijke verdeling in zorgtaken thuis. Het overgrote merendeel van de respondenten - 99 procent - is vrouw. Vrouwen besteden meer tijd aan de zorg voor de kinderen en doen minder vaak betaald werk. Eén op de zeven zou wel graag meer willen werken maar doet dit niet. De belangrijkste reden? De kinderopvang is te duur (30 procent) of de kosten van de opvang wegen niet op tegen het extra salaris dat extra uren opleveren (46 procent).
Een meerderheid van de respondenten (56 procent) ziet veel in een verdeling waar beide ouders 4 dagen werken en de kinderen drie dagen naar de opvang gaan. In de praktijk kiezen veel ouders voor een systeem waar een ouder vijf dagen werkt, een ouder drie en de kinderen twee dagen naar de opvang gaan. ,,Ze vinden het niet ideaal, maar zien financieel geen andere oplossing”, aldus Hilde Tholen, hoofdredacteur van Ouders van Nu. ,,Daarom willen we onderzoeken of gratis kinderopvang invloed zou hebben op de werk-zorgverdeling.”
Uit het onderzoek blijkt dat 42 procent de ‘ideale verdeling’ van werk en zorgverdeling denkt te kunnen realiseren met een simpeler en goedkoper kinderopvangsysteem. Nog eens een derde van de respondenten denkt het gedeeltelijk te kunnen realiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ouders krijgen geld gestort na coronasluiting kinderopvang
Ouders die door corona geen gebruik konden maken van de kinderopvang, krijgen begin juni geld teruggestort op hun rekening. Dat meldt SKCN in Leerdam. -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUM
Fors meer thuisbevallingen tijdens corona, baby's kwamen net zo gezond ter wereld als vóór de crisis
Het aantal vrouwen dat tijdens de coronapandemie voor een thuisbevalling koos, is aanzienlijk gegroeid. De baby’s kwamen net zo gezond ter wereld als vóór de crisis. ‘We hebben goede zorg waarbij vrouwen echt zelf kunnen kiezen.’ -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Dochter van sjoemelarts is trots: ‘Wij Karbaatjes zijn slim en niet op ons mondje gevallen’
Annerie Meul hoorde vier jaar geleden dat ze een dochter is van ‘spermadokter’ Jan Karbaat, die met zijn eigen zaad heimelijk talloze vrouwen bevruchtte. Inmiddels heeft ze 88 halfbroers en halfzussen op haar teller staan. En die teller loopt nog steeds. Kwaad op haar biologische vader is de Eindhovense niet meer. Integendeel.
-
Opinie
Kinderopvang van 0 tot en met 12 jaar is cruciaal
Het stelsel van kinderopvang moet rigoureus op de schop. Financieel zit het ingewikkeld in elkaar. Kinderen van laagopgeleide ouders vallen vaak uit de boot, stellen zeven organisaties. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt?