Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Kleine trauma’s uit je jeugd hebben invloed op je kindje

MOEDERMISÈREEr zijn van die verwachtingen over het moederschap die niet bepaald uitkomen als het eenmaal zo ver is. Soms sta je zelfs compleet versteld van wat er met jou als mens, met je lijf of in je hoofd gebeurt. Iedere week lees je in deze rubriek wat niemand je vooraf vertelde over moeder zijn, maar wat je graag had willen weten. Dit keer: de impact van oud zeer uit je eigen jeugd.

3 reacties

 • Bolt

  11 maanden geleden
  Zelf grootgebracht door een narcist. Altijd geprobeerd om het anders te doen. Heel eerlijk ik denk dat ik het goed heb gedaan. Echter elke ouder maakt fouten juist omdat je je kind wil beschermen en alles wil geven wat jezelf niet hebt gehad. Wees eerlijk over situaties naar je kinderen wees consequent geef grenzen aan. Wees blij met alles wat ze bereiken en deal vooral met je eigen ellende.
 • Angélique Broekman

  11 maanden geleden
  Laten we vooral niet vergeten hoe groot de trauma's zijn van geestelijk geweld. Er wordt zo makkelijk gezegd, het waren maar woorden. Maar die woorden doen veel langer pijn dan een tik voor je billen.
 • Nikos Smith

  11 maanden geleden
  Grote trauma's hebben aantoonbaar grote gevolgen. Huiselijk geweld bijvoorbeeld.
 1. ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’
  Wereld Prematuren Dag

  ‘Prematuur ben je voor de rest van je leven, dus blijf er aandacht aan geven’

  Jaarlijks worden zo’n 12.000 baby’s in Nederland te vroeg geboren. Met veel van deze kinderen gaat het goed, benadrukt Anneloes van Baar, hoogleraar Pedagogische Diagnostiek en Behandeling aan de Universiteit Utrecht. ,,Maar ze hebben vaker moeite om zich goed te concentreren en gemiddeld lagere resultaten voor rekenen en taal. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat ze niet meer te onderscheiden zijn van op tijd geboren kinderen als ze naar de middelbare school gaan.”
 2. Lotte (30) heeft geen moedergevoelens na bevalling: ‘Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet’
  Mijn bevalling

  Lotte (30) heeft geen moederge­voe­lens na bevalling: ‘Ik dacht: wie is dit, ik ken jou niet’

  Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lotte Engel (30) wilde een natuurlijke bevalling, maar kreeg een spoedkeizersnede. Tot haar verbazing had ze geen moedergevoelens toen ze haar baby in de armen hield.