Kleuter met een winterdip? 'De pandemie is een extra risico, ook bij kinderen’
Een winterdepressie komt het meest voor bij volwassenen, maar wanneer de dagen korter worden kunnen ook kinderen en jongeren er last van krijgen. Toch zien ouders de symptomen vaak over het hoofd of ze doen ze af als ‘normale’ stemmingswisselingen.
Delen per e-mail
De verstoring van het circadiaans ritme (de biologische klok) en de natuurlijke cyclus van waken en slapen, speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een seizoensgebonden depressie. De huidige lockdown, waarin de dagelijkse structuur vaak onder druk staat, is een extra risicofactor. Zo’n 60 procent van de Nederlanders heeft door de coronacrisis meer last van psychische klachten dan normaal.
Kinderpsychologen van het Connecticut Children’s Medical Center leggen het zo uit: ,,Waar volwassenen last kunnen hebben van sombere gevoelens tijdens de wintermaanden, kunnen kinderen juist prikkelbaarder reageren.”
Aanwijzingen voor winterdip
Weinig tot niet meer kunnen genieten, somberheid
Minder behoefte hebben aan sociale contacten
Verlies van plezier of interesse in (bijna) alle activiteiten
Weinig energie hebben om de dagelijkse dingen te doen en concentratieverlies
Last hebben van huilbuien
Veel zelfkritiek hebben
Veel behoefte aan slaap en een verschuiving van het dag- en nachtritme (steeds later op de dag wakker worden)
Toename van eetlust (koolhydraatrijk voedsel/snoep)
Veel binnenzitten door de lockdown
Het lusteloze gevoel komt vaak door een tekort aan vitamine D. Ons lichaam maakt dit normaal gesproken aan door blootstelling aan zonlicht. Omdat we in de winter weinig zon hebben en we door de lockdown nu helemaal veel binnenzitten, krijgt ons lichaam die mogelijkheid niet, of niet voldoende.
Lichttherapie
Volgens Frenk Peeters van de polikliniek voor stemmingsstoornissen van het Maastricht UMC+ is er gelukkig wel wat aan te doen, namelijk lichttherapie met kunstlicht, ook wel luminotherapie genoemd.
Stimuleer je puber of jonger kind om ‘s ochtends vroeg naar buiten te gaan. Er zit dan relatief veel ‘blauw’ in het licht, dat de aanmaak van melatonine remt
Kunstlicht is bij voldoende sterkte (zo’n 10.000 lux) in staat om de circadiaanse klok in het ootje te nemen, zodat je lichaam meer serotonine (het ‘gelukshormoon’) aanmaakt. Twintig minuten per dag spelen, een tekening maken of een boekje lezen voor de lamp is meestal genoeg om de stemming in slechts een paar dagen te verbeteren. Zorg er wel voor dat je een speciale therapielamp gebruikt. Een gewone lamp heeft geen effect.
Wat kun je zelf doen?
Zo vaak mogelijk buiten spelen of wandelen helpt, maar is soms niet voldoende omdat de zon weinig schijnt en we bedekkende kleding aanhebben om ons tegen de kou te beschermen.
Een extra vitamine D-boost creëer je eenvoudig met behulp van supplementen. Bijkomend voordeel: het slikken van vitamine D is iedere winter een goed idee, maar in deze ‘coronatijden’ al helemaal. Uit een recente Spaanse studie blijkt dat het nemen van de vitamine, vooral de D3-variant, de kans verkleint dat je erg ziek wordt na een coronabesmetting. Een dosis van 10 microgram per dag is al genoeg.
Grip op je dip-tips van ggz-organisatie Parnassia Groep
Een wake-uplight als wekker helpt bij het opstaan in het donker.
Beperk het lange uitslapen en houd zoveel mogelijk een normaal dag- en nachtritme aan.
Stimuleer je puber of jonger kind om ‘s ochtends vroeg naar buiten te gaan. Er zit dan relatief veel ‘blauw’ in het licht, dat de aanmaak van melatonine (het ‘slaaphormoon’) remt.
Helaas heeft een winterdepressie de neiging om jaarlijks terug te keren. Proactief zijn en ervoor zorgen dat een kind zich aan een gezond ritme houdt, kan de symptomen helpen verminderen of zelfs helemaal voorkomen.
Het Informatiepunt voor Winterdepressiepatiënten Nederland (IvWN) biedt voorlichting over seizoensgebonden depressies, lichttherapie en apparatuur.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Daglichtlampen getest: ‘Goed licht is net zo belangrijk als gezond eten en frisse lucht’
De winterdip: een kwart van de Nederlanders heeft er last van. Veel daglicht kan helpen, het maakt je energieker, blijer en gezonder. Wie niet hele dagen buiten kan zijn, kan een lichttherapielamp aanschaffen. Maar helpt die? Ons panel testte er vijf. -
VIDEO
Veertig procent van onderzochte kinderbedjes onveilig, NVWA verbiedt van acht de verkoop
Veertig procent van de kinderbedjes voldoet niet aan de veiligheidsnormen en heeft één of meerdere tekortkomingen. Dat blijkt uit een test van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 20 kinderbedjes, bij acht daarvan werden veiligheidsrisico’s geconstateerd. De NVWA heeft van deze acht bedjes de verkoop verboden. -
Waarom er vaak een ‘kattenluikje’ in vrachtwagens zit
Vrachtwagens en opleggers van vrachtwagencombinaties hebben vaak een soort kattenluik aan de achterkant. Maar waar dient deze voor en waarom hebben ze er niet allemaal een? -
Koken & Weten
Is decaf (on)gezonder dan gewone koffie?
In de rubriek Koken & Weten duikt gezondheidsjournalist Tijn Elferink in een voedingsonderwerp waar verwarring over bestaat. Dit keer: is decaf koffie gezonder? -
PREMIUM
Winterdipje? Deze psychiater trekt de winterdepressie in twijfel
’s Ochtends door de regen, kou en duisternis naar het werk fietsen. Je zou er een winterdip van krijgen. Niet dus. Psychiater Wim Winthorst trekt de veelbesproken winterblues in twijfel.
-
Thuiswerkers bespied met gluurapparatuur: ‘Je zou je mensen ook gewoon kunnen vertrouwen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: gluurapparatuur. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Zin in chips en chocola en kom je je bed niet uit? Misschien heb je wel een winterdepressie
Voel jij je in de winter somber en futloos? Kom je moeilijk uit bed en wil je in de avond vooral chips en chocola? Het zou zomaar een winterdepressie kunnen zijn. -
Vivienne van den Assem over ouderschap: ‘Slaaptekort is een pain in the ass’
Vivienne van den Assem (37) heeft het ouderschap omarmd, maar er kleeft wel een grote ergernis aan: het structureel tekort aan slaap. Dat vertelt ze in gesprek met het blad Kek Mama. ,,Sommige vriendinnen ondernamen die eerste drie maanden al van alles met hun baby, maar dat kon ik mentaal en fysiek niet.”