Getty Images
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Lara (29) koos bewust voor keizersnede: ‘Men ging ervan uit dat ik mijn vagina wilde sparen’

Lara (29) zag een natuurlijke bevalling niet zitten, dus vroeg ze al bij voorbaat om een keizersnede. Gynaecoloog Griet Vandenberghe: ,,In onze maatschappij worden beslissingen rond zwangerschap en opvoeding snel veroordeeld, meestal door andere vrouwen.”

17 reacties

 • P Penning

  1 week geleden
  Ik heb in 1997 gevraagd om een keizersnede wegens psychisch trauma. De gynaecoloog twijfelde, wilde er niet in mee gaan. Eventueel inleiden maar ook liever niet. Uiteindelijk denk ik dat de angst voor de bevalling dusdanig groot was dat het een rol heeft gespeeld in de vele miskramen en geen kind(eren). Jammer dat er vaak alleen naar het fysieke plaatje wordt gekeken. En de dramatische gevolgen van een gewone bevalling na een keizersnede heb ik van dichtbij meegemaakt, niks “goede begeleiding”.
 • christien Thomas

  3 weken geleden
  Een keizersnede is toch een vorm van een buikoperatie. Daar moet niet te licht over gedacht worden. Er moet een medische indicatie zijn. ( Ze snijden toch door de buikwand en baarmoeder, blijft zwakkere plek daarna) Door middel van pijn medicatie of een ruggenprik kan de normale bevalling ook voor de de angstigen.
 • E.S.T. Donker

  3 weken geleden
  Ik vind dat je ip niet moet kunnen kiezen voor een keizersnede. Echter als de angst/psychische klachten zo groot zijn zie ik dat wel als medische indicatie. Vindt overigens dat ze tegenwoordig veel keizersnedes doen...niet natuurlijk en mi zou het echt een uitzondering moeten zijn. Stuitbevallingen worden bijna niet meer vaginaal gedaan, de angst regeert...artsen brengen het ook ter sprake als risico bevalling. Bij een 2e of 3e kind kan het mi gewoon veilig vaginaal. Bij een 1e wat meer risico.
 • Danielle Caron

  3 weken geleden
  12 jaar terug is onze zoon ook dmv een keizersnede geboren. Ik wist al snel dat het niet op de normale manier ging lukken, maar de gyn en verloskundige van het LUMC negeerde mij en mijn eigen verloskundige, die er ook bij was, volledig. De ingreep zelf viel mij heel erg mee, ik liep na drie dagen al weer rond. Mijn trauma was zodanig dat het bij één kind gebleven is. Achteraf had een natuurlijke bevalling helemaal niet gekund, fysiek gezien. Fijn dat dit nu wel anders kan.
 • Wilbrenninck

  3 weken geleden
  Iedereen moet doen waar die zich goed bij voelt, maar ik denk wel dat als zij zo hardnekkig angstig voor een natuurlijke bevalling is er andere hulp geboden had moeten worden. Ik heb/had vaginisme en ben toch twee keer natuurlijk bevallen. Angst is normaal maar vertrouwen hebben dat het goed komt als alle andere vrouwen het ook kunnen en soms niet de luxe hebben die wij wel hebben moet ook normaal zijn.
 1. Bevallen in coronatijd: ‘We kwamen in een spookziekenhuis terecht’

  Bevallen in coronatijd: ‘We kwamen in een spookzie­ken­huis terecht’

  Covid-baby’s: de eerste weken van hun leven zien ze bijna niemand behalve hun ouders en zorgverleners met mondkap. Hun moeders gingen alleen naar de verloskundige, vierden geen babyshowers en gingen niet naar zwangerschapsgym. Of er een ziekenhuis in de buurt beschikbaar is voor de bevalling, blijft onzeker. In deze reeks interviewen we moeders over hun zwangerschap en bevalling in coronatijd. Deze week Claire, die in een leeg ziekenhuis bevalt.
 2. Gwenny (32) is zwanger van de twaalfde: broertje voor Alex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax, Xale, Elax en Alxe

  Gwenny (32) is zwanger van de twaalfde: broertje voor Alex, Axel, Xela, Lexa, Xael, Xeal, Exla, Leax, Xale, Elax en Alxe

  Als alles goed gaat verwelkomen Gwenny Blanckaert (32) en haar man Marino Vaneeno (39) in april 2022 hun twaalfde en laatste kindje. Het gezin uit Staden maakte het heuglijke nieuws zelf bekend. De naam houdt het koppel nog even geheim, al zal het jongetje vermoedelijk een naam krijgen die gevormd wordt met de letters ‘X’, ‘A’, ‘E’ en ‘L’, net als al zijn broertjes en zusjes.