‘Leerlingenvervoer vaak onder de maat, ouders geven een magere 5’
OnderzoekHet vervoer van kwetsbare leerlingen schiet regelmatig tekort, blijkt uit nieuw onderzoek. Met grote gevolgen voor de schoolloopbaan en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.
Informatiepunt Ouders & Onderwijs deed onderzoek naar de ervaringen van ruim vijfhonderd ouders met leerlingenvervoer. Wat blijkt: de ritten zijn te lang, chauffeurs wisselen te veel en de situatie in de bus is vaak onveilig en stressvol. Het leerlingenvervoer krijgt gemiddeld van ouders een onvoldoende, namelijk een 5.
‘Onze zoon is een kwetsbare leerling die behoefte heeft aan structuur en continuïteit om zich veilig te voelen. Dagelijks moet ik me daar als ouder hard voor maken wat betreft het vervoer. Dit zorgt voor onrust en spanning nog voordat de schooldag begint’, getuigt een vader of moeder anoniem in het rapport.
De meeste kinderen wonen helemaal niet ver van school, het leeuwendeel minder dan 20 kilometer. Toch is de helft van de kinderen een tot twee uur per dag onderweg en 27 procent zelfs meer dan twee uur.
Bij de open vraag waarin ouders hun ervaringen met leerlingenvervoer konden delen, werd onveiligheid regelmatig genoemd als pijnpunt, vaak in combinatie met pesten en fysiek geweld. Ook termen als stress, onrust en agressie zijn aan de orde van de dag.
Hard knokken
Eén ouder vertelt hoe zijn of haar dochter door ‘weer een slechte rit met hard knokken’ totaal van streek en overstuur bij school aankwam. Vervolgens was de overdracht slecht, waardoor het autistische kind meer dan een uur lang kwijt was. Het meisje werd langs de snelweg gevonden, terwijl ze in paniek weer naar huis wilde lopen.
Ruim een kwart van de ouders is ontevreden over de kwaliteit van de chauffeur(s). Daarbij gaat het vaak om gebrek aan kennis over het omgaan met bijvoorbeeld autisme of lastig gedrag. Van de ouders die deelnamen aan het onderzoek heeft 74 procent weleens een klacht ingediend over de gang van zaken.
De meeste ouders ervaren het als frustrerend om een klacht in te dienen, ze vinden vaak dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daarom beveelt Ouders & Onderwijs aan dat de afhandeling en rapportage van klachten moet verbeteren, zowel bij gemeenten als bij vervoersbedrijven.
Verder moet er een richtlijn worden ontwikkeld voor de maximale reistijd, die afhankelijk moet zijn van de leeftijd van het kind en de afstand van huis naar school. Ook wil de organisatie dat er afspraken komen over vaste chauffeurs, kennismaking met chauffeurs en de opleiding van chauffeurs.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
Getest: Dit is het beste autostoeltje met Isofix voor peuters
Wat is het beste peuterstoeltje met Isofix-bevestiging? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Nijpend tekort aan chauffeurs: voorlopig nog geen oplossing voor problemen met leerlingenvervoer
De problemen met leerlingenvervoer in Waddinxveen houden aan. Wethouder Kirsten Schippers (Weerbaar Waddinxveen) noemt het ‘heel vervelend’ dat er op korte termijn nog geen oplossing in zicht is voor de problemen van Connexxion. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Juf Marieke heeft nog levendige herinneringen aan muziekcentrum Vredenburg en nam nu haar klas mee
10 was ik, toen we vanuit Kreta, in afwachting van een huis in Veenendaal, tijdelijk in een bungalowpark in Hollandsche Rading woonden. Ik bezocht daar een paar maanden lang groep 7 van de Bosbergschool. Daar had ik een meester met een orgeltje. De vrolijke, christelijke liedjes die hij speelde, zong ik uit volle borst mee.Utrecht -
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUM
Digitaal steunpunt gaat ouders helpen bij vragen over school en opvoeding: ‘We lopen nu te vaak achter de feiten aan’
-
-
-
Gwenny en Marino verwelkomen dertiende kindje, allemaal hebben ze naam met letters A, L, E en X
Het al bijzonder kroostrijke gezin van Gwenny Blanckaert (33) en Marino Vaneenoo (40) uit het Belgische Staden is opnieuw uitgebreid, met baby Laxe. Het gezin is bekend vanwege de bijzondere namen van de kinderen, die allemaal bestaan uit combinaties van dezelfde vier letters.Staden -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.