Met deze Oud-Hollandse spelletjes komen jij en je kinderen Koningsdag ook thuis door
Met wéér een Koningsdag zonder vrijmarkt en andere feestelijke evenementen, moet je als ouder iets anders verzinnen. Deze Oud-Hollandse spelletjes zijn makkelijk uitvoerbaar en zorgen zeker voor plezier. Want er is niets leuker dan spijkerpoepen, sjoelen en koekhappen, toch?
Koekhappen
Misschien wel hét spel, als we het over Oud-Hollands vermaak hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, een touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.
Spijkerpoepen
Zet een aantal lege flessen op een rij, bind een touwtje om het middel van je kind en hang daar een spijker aan. In hurkhouding moet hij of zij vervolgens proberen de spijker in de fles te krijgen – zonder te lachen. Een uitdaging, want reken maar dat de kinderen bij de naam van dit spel al de slappe lach krijgen.
Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten te fris is
Ezeltje Prik
Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten fris is. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien. Maak er een speciale Koningsdag-versie van door geen ezel maar Willem Alexander – mét kroon – uit een stuk karton te knippen.
Zaklopen
Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.
Wie krijgt alle blikken op de grond?
Blikgooien
Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal zoveel mogelijk blikken omver gooien. Heel simpel, maar pret gegarandeerd. Voor de Koningsdag-touch zet je een pepermuntblik met de Koninklijke Familie erop bovenaan. Wie krijgt alle blikken op de grond?
Eierrace
Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Oh ja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even, dat scheelt een hoop opruimwerk.
Nog niet uitgespeeld?
Met deze spelletjes vermaakt je kind zich opperbest in de tuin, schrijft Kek Mama.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUMPersoonlijk verhaal
Haar vader deed vreselijke dingen met Esther, haar moeder greep niet in: ‘Ze zei dat ik ziek was’
Esther Veerman was nog maar een kleuter toen haar vader zich voor het eerst aan haar vergreep. Het seksueel misbruik ging jarenlang door. Toen ze zelf een baby kreeg verbrak ze alle banden met haar ouders. Maar de pijn blijft en loopt als een rode draad door haar leven heen. ,,’s Nachts gebeurden er dingen, ’s ochtends sta je op en ga je weer naar school.” -
Extra geboorteverlof bij vaders in trek: ‘Cultuuromslag, wat enige tijd vraagt’
Bijna driekwart van de vaders of partners nemen na de geboorte van hun kind aanvullend geboorteverlof op van in totaal zes weken. 16 procent nam genoegen met de reguliere verlofperiode van een week en de rest heeft helemaal geen verlof opgenomen. -
PREMIUM
Annemieke organiseert demonstratie voor recht op abortus: ‘Ook hier is dat niet vanzelfsprekend’
Om Amerikaanse vrouwen te steunen organiseert Annemieke van Straalen (23) morgen in Amsterdam een demonstratie voor het recht op abortus. Ze verwacht duizenden deelnemers. ,,Ook hier in Nederland is dat recht niet vanzelfsprekend.’’ -
PREMIUM
Help jij kinderen bij hun huiswerk? ‘Papa, je hebt een 6,5 voor geschiedenis’
Kinderen staan onder grote druk op school. Zonder goede cijfers heb je minder kans in de maatschappij. Ouders helpen hun kroost graag een handje. Maar hoe verstandig is het om je kind zijn huiswerk helemaal uit handen te nemen?
-
PREMIUM
De ene leraar wordt gek van deze nieuwe rage, de ander gebruikt het als leermiddel
Ze zijn in bijna elke basisschoolklas wel te vinden: pop its. Veel leerkrachten worden gek van het speeltje, want elk ingedrukt bolletje maakt geluid. Toch zijn er ook leraren die de pop its juist gebruiken tijdens de lessen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?