Met tegenzin naar school: ‘Geef je kind de ruimte om te vertellen wat er speelt’
Klasgenootjes terugzien, verjaardagen inhalen en in de kring vertellen over de vakantie: tegen het einde van de zomer kijken veel kinderen ernaar uit om weer naar school te gaan. Maar wat als je kind niet naar school wil? Neem je kind serieus, adviseert kindercoach Linda Moonen. ,,Erken het gevoel. Soms is het al voldoende als een kind zich gehoord voelt.”
Ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. ,,Vaak verdwijnt dat gevoel vanzelf,” weet Moonen, die haar werk als kindercoach combineert met een baan als leerkracht op een basisschool. Gebeurt dat niet? Bedenk samen een plannetje, adviseert ze. ,,Misschien mag je kind een bal meenemen voor in de pauze. Of een leuk boek dat de juf kan voorlezen. Soms helpt een knuffeltje. Of teken eens een hartje op jullie hand, zodat je kind zich verbonden voelt.”
Achterhaal de oorzaak
Blijft je kind opzien tegen school? Toon begrip en probeer te ontdekken hoe het komt. ,,Doe het niet af met: ‘School is juist leuk, dan zie je je vriendjes weer’ of: ‘Alle kinderen moeten naar school, dus jij ook’. Als je kind al een paar keer heeft aangegeven school niet leuk te vinden, erken dat gevoel dan,” adviseert Moonen. ,,Benoem wat je ziet of aanvoelt. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik merk dat je geen zin hebt. Klopt dat? Vertel eens.’ Zo geef je je kind de ruimte om zijn gevoel te delen.”
Teken eens een hartje op jullie hand, zodat je kind zich verbonden voelt
Soms hebben kinderen minder zin om naar school te gaan omdat de lesstof te moeilijk is. ,,Dan haken ze af,” weet Moonen uit ervaring. Maar het kan ook zijn dat de lesstof juist te makkelijk is, waardoor kinderen zich gaan vervelen in de klas. ,,Of er speelt iets in het contact met klasgenoten, of er is geen echte klik met de leerkracht.”
En dan is je kind ineens bijna vier. De school is gekozen, de inschrijving is rond. Maar hoe bereid je je kind voor de basisschool? Lees het op Kek Mama.
Ook stress in de ochtend kan het schoolplezier verlagen. ,,Doordeweeks moet vaak alles snel: aankleden, ontbijten, broodtrommels vullen, tandenpoetsen, en dan snel de deur uit en de klas in.” Neem liever de tijd om je kind rustig naar school te brengen, tipt Moonen. ,,Sommige ouders denken een drama te voorkomen door er bij het afscheid ook nog eens snel tussenuit te piepen. Maar daar wordt een kind alleen maar onzeker van. Of je kind wordt bang dat je zomaar ineens weer verdwenen bent.”
Met een high five de klas in
Sommige kinderen vinden vooral afscheid nemen en gedag zeggen lastig. ,,Als ouder ben je dan geneigd om te zeggen: ‘De juf wacht op je, schiet op.’ Maar als ze eenmaal in de klas zijn en de ouder uit beeld is, is het vaak snel voorbij,” weet de leerkracht. In zo’n geval is het fijn om je kind goed voor te bereiden en te helpen met de overgang van thuis naar school. Bijvoorbeeld door een afscheidsritueel te bedenken en thuis te oefenen, zoals een knipoog met een high five.
Komt je kind regelmatig moe, boos of verdrietig thuis? Dan kan het zijn dat je kind moeite heeft met het verwerken van alle prikkels op school. Het kan helpen om het aantal speelafspraakjes te beperken, door vaste speeldagen af te spreken. ,,Of spreek af dat je kind uit school eerst naar huis komt, een kwartiertje tot rust komt en pas daarna gaat spelen,” tipt Moonen. ,,Als je thuis rust kunt creëren, dan kan een kind de drukte van school ook beter aan.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Baby's krijgen in Italië niet langer automatisch achternaam vader
Bij de geboorte krijgen Italiaanse kinderen niet langer automatisch de achternaam van de vader mee. Dit heeft het Constitutionele Hof, het hoogste rechtsorgaan van het land, gisteren bepaald. -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn. -
Vraag de Vroedvrouw
Wat is een sterrenkijkertje en hoe gaat zo'n bevalling?
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
PREMIUMpoll
In dit ziekenhuis kun je een pretecho krijgen: leuk idee of commercialisering van de zorg?
In het Utrechtse ziekenhuis Diakonessenhuis kunnen zwangere vrouwen sinds kort tegen betaling terecht voor een zogenoemde pretecho, een echo van de baby die niet medisch noodzakelijk is. Volgens het ziekenhuis is hier grote vraag naar. Toch klinkt er ook veel kritiek: ,,Het is commercialisering van de zorg.”
-
PREMIUM
Chinezen moeten van Peking aan de kids, maar zelf willen ze dat steeds minder
China’s bevolking veroudert en dreigt ook nog eens te krimpen. De Chinese overheid probeert het krijgen van kinderen te stimuleren, maar jonge Chinezen kijken wel uit. Kinderen opvoeden is schreeuwend duur. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
PREMIUMVideo
Dure spullen en reisjes op school: ‘Het lijkt soms wel particulier onderwijs’
Wat zijn ouders kwijt voor een jaar voortgezet onderwijs van hun kind? Arjen van Gijssel, vader van vier in Ruurlo, zette het op verzoek van de Stentor op een rijtje. En hij schrok behoorlijk. Daarin is hij niet de enige. ,,Het kan wel een tandje minder met de schoolkosten. Sommige scholen lijken wel reisbureaus”, stelt belangenorganisatie Ouders en Onderwijs die een onderzoek begint.
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBrans.Dagevos
Dick van Dijk