Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief met als basisgedachte: opvoeden doen we samen. Dit is een 'buurtgezin' elders in het land, ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief met als basisgedachte: opvoeden doen we samen. Dit is een 'buurtgezin' elders in het land, ter illustratie. © Sem Wijnhoven/DCI Media

Na coronalockdowns hebben meer gezinnen hulp nodig bij opvoeding: ‘Ouders moeten écht opladen’

Kinderen opvoeden is soms zwaar. Voor sommigen ouders zó zwaar dat ze er wat hulp bij nodig hebben. Al is het maar een paar uurtjes per week. Door corona(lockdowns) is de vraag naar die hulp flink toegenomen, soms zelfs verdubbeld. Maar het aantal vrijwillige hulpgezinnen blijft achter. ,,De ouders moeten écht even opladen.”

  1. Wat je wel en niet moet doen als nieuwe stiefouder: ‘De kordate, strenge aanpak is dodelijk’
    PREMIUM

    Wat je wel en niet moet doen als nieuwe stiefouder: ‘De kordate, strenge aanpak is dodelijk’

    Een nieuwe partner die al kinderen heeft is niet uitzonderlijk. ,,In het Engels zeggen we blended family, alsof het een kwestie van samensmelten is, maar zo makkelijk is het nooit”, weet Patricia Papernow. Op basis van haar persoonlijke ervaringen en meer dan veertig jaar beroepspraktijk deelt deze Amerikaanse klinisch psycholoog nuttige adviezen voor nieuwe en minder nieuwe samengestelde families.